Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ”βλέπει” η Π&Κ για το τρίτο τρίμηνο της Chipita

Τα χαρακτηριστικά των δύο πρώτων τριμήνων του έτους, και συγκεκριμένα η αδυναμία στη μητρική, η υψηλή ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη, συρρικνωμένη ωστόσο από την υποτίμηση των νομισμάτων και η βελτίωση των περιθωρίων, εκτιμά η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ πως θα αποτυπωθούν και στο τρίτο τρίμηνο της Chipita.

Τι ”βλέπει” η Π&Κ για το τρίτο τρίμηνο της Chipita
Τα χαρακτηριστικά του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου του έτους εκτιμά η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ πως θα κυριαρχήσουν και στο τρίτο τρίμηνο του 2003 όσον αφορά στην Chipita.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στην καθημερινή ενημέρωσή της (11 Νοεμβρίου 2003), τα εν λόγω χαρακτηριστικά είναι η αδυναμία στη μητρική εταιρία, η πίεση που δέχεται λόγω ισοτιμιών η υψηλή ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη, η βελτίωση περιθωρίων λόγω συγκράτησης λειτουργικών εξόδων και σταδιακής καρποφορίας της προσπάθειας για βελτίωση στα μικτά περιθώρια κέρδους της Chipita East Europe.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη εννεαμήνου 2003 της Chipita, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο 12 Νοεμβρίου 2003, η Π&Κ εκτιμά πως οι ενοποιημένες πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 2,7%, διαμορφούμενες στα 157,4 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως αναμένει πτώση στις μητρικές πωλήσεις λόγω συνεχιζόμενης ”υποαπόδοσης” της εγχώριας αγοράς, η οποία υπερκαλύπτει την καλή επίδοση των εξαγωγών.

Από την άλλη, το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής αναμένει ισχυρή ανάπτυξη από τη δραστηριοποίηση σε Ανατολική Ευρώπη και Ρωσία, αν και σημαντικά περιορισμένη λόγω υποτίμησης τοπικών νομισμάτων.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, προσαρμόζοντας τον κύκλο εργασιών του εννεαμήνου του 2002 για τις πωλήσεις των θυγατρικών Olympic, Εμπορική Σύνθεση και MrBread και για την πλήρη ενοποίηση της Chipima Portugal, η αύξηση των πωλήσεων ανέρχεται σε 5,2% σε ετήσια βάση.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αναμένεται να φτάσουν στα 33 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 18%, λόγω βελτιωμένων περιθωρίων στην Chipita East Europe και συνεχιζόμενης συγκράτησης των εξόδων διοίκησης και διάθεσης.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, η Π&Κ εκτιμά πως θα ανέλθουν στα 11,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 20,4% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002.

Αναφορικά με τα καθαρά κέρδη το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής προβλέπει άνοδο 18,2% (στα 6,6 εκατ. ευρώ), τα οποία στηρίζονται -όπως εξηγεί- από χαμηλότερους φόρους και είναι επιβαρημένα από υψηλότερα δικαιώματα μειοψηφίας.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση ”υπεραπόδοση” για τη μετοχή της Chipita εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ενώ προσθέτει πως αναμένει η διοίκηση της εταιρίας να κοινοποιήσει τη στρατηγική και τους στόχους της για το 2004.

Τέλος, σημειώνεται πως η μετοχή της Chipita έχει υποαποδώσει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη κατά 28,5% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύεται 14,6 φορές τα κέρδη ανά μετοχή, 1,4 φορές τις πωλήσεις και 6,7 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v