Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πλήρες κείμενο του νέου κανονισμού του ΧΑ

Τέσσερις κατηγορίες διαπραγμάτευσης μετοχών προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο για το νέο κανονισμό λειτουργίας του ΧΑ, που μετά από εκτενή διάλογο θα προωθηθεί για έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δείτε το πλήρες κείμενο σε μορφή word και zip.

Το πλήρες κείμενο του νέου κανονισμού του ΧΑ
Τέσσερις κατηγορίες διαπραγμάτευσης μετοχών προβλέπει το σχέδιο κανονισμού λειτουργίας του χρηματιστηρίου, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο, Π. Αλεξάκη και τα στελέχη του Χρηματιστηρίου.

Το κείμενο αυτό, όπως τονίστηκε, τίθεται σε διάλογο μεταξύ των φορέων της αγοράς, με στόχο να υπάρξει ένα οριστικό κείμενο κανονισμού που θα σταλεί από το ΔΣ του ΧΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Δεκέμβριο του 2003.

Οι ειδικές κατηγορίες που δημιουργούνται είναι η ”υπό επιτήρηση”, η ”χρηματοοικονομική διακύμανση”,η ”χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα” και η ”ειδικών συναλλακτικών προϋποθέσεων”.

Στην κατηγορία ”υπό επιτήρηση” εντάσσονται οι μετοχές οι οποίες πληρούν τουλάχιστον ένα από τα εξής κριτήρια: α) τα ετήσια αποτελέσματα προ φόρων είναι αρνητικά για τρεις τουλάχιστον τελευταίες χρήσεις ή β) τα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης είναι αρνητικά για τις δύο τουλάχιστον τελευταίες χρήσεις.

Επίσης στην κατηγορία αυτή εντάσσονται εταιρίες που ανακοινώνουν γεγονότα που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες ή αβεβαιότητες για τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν ομαλά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών που εντάσσονται στην κατηγορία ”υπό επιτήρηση” θα είναι συνεχής για μια ώρα μόνο ημερησίως που θα ξεκινά να μετρά πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Στην κατηγορία της ”Χρηματοοικονομικής διακύμανσης” εντάσσονται εταιρίες που παρουσίασαν απότομη και σημαντική πτώση στα δημοσιευμένα αποτελέσματά τους. Η διαπραγμάτευση των μετοχών αυτών θα γίνεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με τη μέθοδο των call auctions.

Στην ειδική κατηγορία ”Χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας” εντάσσονται εταιρίες οι οποίες έχουν ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα (κύκλος εργασιών κάτω των 3 εκατ. ευρώ). Η παραμονή στην κατηγορία αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τους 18 μήνες. Σε περίπτωση που η εταιρία παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η εταιρία αναστέλλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της.

Στην κατηγορία των ”Χαμηλών συναλλακτικών προϋποθέσεων” εντάσσονται μετοχές που πληρούν ένα από τα εξής κριτήρια: α) έχουν χρηματιστηριακή τιμή κλεισίματος των 0,3 ευρώ για 30 συνεχόμενες συνεδριάσεις,

β) έχουν διασπορά μικρότερη της ελάχιστης υποχρεωτικής διασποράς της κατηγορίας τους ή της διασποράς που είχαν κατά την ημερομηνία εισαγωγής τους στο ΧΑ.

γ) το ύψος των ετήσιων πραγματικών συναλλαγών τους δεν υπερβεί το ποσοστό του συνολικού αριθμού των εν κυκλοφορία μετοχών της εταιρίας.

Οι μετοχές με τα χαρακτηριστικά αυτά θα παραμείνουν σε αυτή την κατηγορία το πολύ 12 μήνες. Εάν στο διάστημα αυτό δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημά τους αναστέλλεται η διαπραγμάτευσή τους.

Σε άλλο σημείο του κανονισμού καθορίζονται τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια για εισαγωγή και διαπραγμάτευση στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά.

Οι εταιρίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τη Γενική (Βιομηχανικές), την κατηγορία Παροχής Υπηρεσιών και την κατηγορία Εμπορικών Εταιριών.

Για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά εταιριών της Γενικής Κατηγορίας το ελάχιστο ύψος των ιδίων κεφαλαίων είναι 11.738,8 ευρώ. Για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά εταιριών της κατηγορίας Παροχής Υπηρεσιών το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό ιδίων κεφαλαίων είναι 23.477,6 χιλ. ευρώ. Για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά των Εμπορικών Εταιριών τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια είναι 35.216,4 χιλ. ευρώ.

Αντίστοιχα για την Παράλληλη Αγορά στην Γενική Κατηγορία τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια είναι 2.934,7 χιλ. Ευρώ, στην κατηγορία παροχής υπηρεσιών 5,869,4 χιλ. ευρώ και στην κατηγορία Εμπορικών Εταιριών 8.804,1 χιλ. ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άλλο σημείο του κανονισμού που περιλαμβάνει προσθετες προϋποθέσεις εισαγωγής για κάποιους επιχειρηματικούς κλάδους όπως ασφαλιστικές εταιρίες, κατασκευαστικές εταιρίες, ακτοπλοϊκές εταιρίες, εταιρίες εμπορίας αυτοκινήτων κ.α.

Σημειώνεται πως με το νόμο 3152 που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2003, η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μπήκε σε μια μεταβατική φάση διάρκειας 12 μηνών.

Στη μεταβατική αυτή φάση προβλέπεται η σύνταξη από το Χ.Α. και η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενός κανονισμού που προσδιορίζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των αγορών του Χρηματιστηρίου και διέπει τις σχέσεις του με τα μέλη και τις εισηγμένες εταιρίες.

Αναλυτική περιγραφή των θεμάτων που καλείται να ρυθμίσει ο Κανονισμός γίνεται στην §3 του άρθρου 3 του νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Ιούλιο τα στελέχη του Χ.Α. πλαισιωμένα από τη νομική του υπηρεσία εργάζονται με σκοπό τη σύνταξη του σχεδίου κανονισμού που θα αποσταλεί για έγκριση στην Ε.Κ.

Το αντικείμενο έχει χωριστεί σε 6 ενότητες που καλύπτουν: α) Σχέσεις με τα μέλη, β) Οργάνωση χρηματιστηριακών συναλλαγών, γ) Νέες εισαγωγές εταιριών, δ) Υποχρεώσεις εισηγμένων εταιριών, ε) Εταιρικές Πράξεις εισηγμένων εταιριών και στ) Ειδικές κατηγορίες διαπραγμάτευσης μετοχών

Επιπρόσθετα υπάρχουν 2 ενότητες εκ των οποίων η 7η αφορά το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς Παραγώγων και η 8η αφορά τις αρμοδιότητες των οργάνων λήψης αποφάσεων που προβλέπονται από τον κανονισμό, καθώς και των κυρώσεων για τις περιπτώσεις μη τήρησης του κανονισμού.

Για τη σύνταξη και τεκμηρίωση του Κανονισμού έγινε για κάθε μια από τις υπό εξέταση ενότητες διερεύνηση αντίστοιχων κανονισμών ξένων χρηματιστηρίων. Κατά κύριο λόγο επιλέχθηκε να ενσωματωθούν καινούργια χαρακτηριστικά στην ελληνική αγορά μέσω του κανονισμού για θέματα τα οποία στο παρελθόν είχαν αναπτυχθεί από τους συμμετέχοντες της ελληνικής αγοράς και ταυτόχρονα βρέθηκαν αντίστοιχες ρυθμίσεις σε χρηματιστήρια του εξωτερικού.

Η τρέχουσα μορφή του κανονισμού, όπως τονίστηκε, παρόλο που χρησιμοποιείται για την έναρξη των συζητήσεων με τους φορείς της αγοράς, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί τελική. Παρά ταύτα, έχει την απαραίτητη πληρότητα για να κατανοήσει κανείς τη δομή του κανονισμού και τα νέα χαρακτηριστικά που εισάγονται με την κατάρτισή του, ώστε να γίνεται αντιληπτή η πρόταση για τους κανόνες που θα διέπουν στο μέλλον τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

* Το πλήρες κείμενο του νέου κανονισμού δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v