Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργή η ανοδική τάση στη Σοφοκλέους

Αν παραμείνει σε ανοδική φορά η Νέα Υόρκη, τότε η αγορά μπορεί να κινηθεί, σε πρώτη φάση, προς τις 2.250 μονάδες. Οι ενδείξεις και οι προϋποθέσεις υπάρχουν, ενώ καταβάλλονται εμφανώς και προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι



Με την ανοδική τάση να παραμένει σε ισχύ ξεκινάει χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις χρηματιστών αναφέρονται στο ενδεχόμενο άμεσης επαναπροσέγγισης των 2.220 και εν συνεχεία των 2.250 μονάδων.

Για να συντελεστεί αυτή η κίνηση θα πρέπει να ενισχυθούν συγκεκριμένες μετοχές, όπως οι Alpha, Eurobank, Εθνική, αλλά και οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο Ελληνική Τεχνολογική και CosmOTE. Μετοχή των ημερών με βάση και τις εκτιμήσεων των ξένων αναδεικνύεται αυτή της Alpha, καθώς χαρακτηριστικά, σε έκθεσή της για την τράπεζα, η Merrill Lynch κάνει λόγο για ”Gold metal results”.

Δεσμευόμενος πως σύντομα θα αναθεωρήσει την πρόβλεψη για τις χρήσεις 2003-2005, ο συγκεκριμένος οίκος αναφέρεται σε ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή για την Alpha κατά 20% έναντι 13,5%, δηλαδή του μέσου όρου του κλάδου των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Θετικές εκτιμήσεις σημειώνονται και για την Coca-Cola 3E, όπου οι χρηματιστές περιμένουν αύξηση κατά 60% στα καθαρά κέρδη (συμπεριλαμβανόμενων όμως και των δύο νέων θυγατρικών, Dorna και Vaiser).

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα οι Ιάπωνες διαχειριστές της Mitsubishi, Νomura και Bank of Tokyo, είχαν επιμέρους επαφές με ανθρώπους των Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Εθνικής, Εμπορικής, Γερμανού, Βωβού και Άκτωρ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Άλλωστε και η Π&Κ αναφέρεται στην ενίσχυση της συμμετοχής των ξένων κατά 1,5%, που αποτιμάται στα 953,4 εκατ. ευρώ.

Μετοχές που προτιμώνται από τους ξένους, σύμφωνα με τη Marfin Hellenic, είναι οι CosmΟΤΕ (τιμή-στόχος τα 12,74 ευρώ), Folli Follie (22 ευρώ), 3Ε (19 ευρώ), Ελληνική Τεχνοδομική (6,7 ευρώ), Δέλτα Συμμετοχών (8 ευρώ), ΔΕΗ (20 ευρώ) και Τιτάν (42 ευρώ).

Την ίδια στιγμή η Alpha Finance διατηρεί μεταξύ των κορυφαίων της επιλογών τις μετοχές των Τιτάν, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, CosmΟΤΕ, Folli Follie, Hyatt, AutoHellas, Επιχειρήσεις Αττικής και Βασιλόπουλος.

Αρχίζει δε (από 3/11) την κάλυψη της ΕΛΒΑΛ διατηρώντας ”ουδέτερη” σύσταση με τιμή-στόχο τα 2,02 ευρώ. Απ’ όλα αυτά συνάγεται το συμπέρασμα πως οι προϋποθέσεις για μια αντίδραση προς τις 2.250 μονάδες υπάρχουν, αρκεί βεβαίως να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Σημ: Αποτελεί ενθαρρυντικό γεγονός πως εταιρίες του μεγέθους ενός ΟΠΑΠ, μιας Motor Oil ή Ιtralaot προχωρούν στη διανομή προμερίσματος προς τους μετόχους τους. Κάτι ανάλογο εξετάζει και η διοίκηση της Hyatt, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η επιστροφή χρημάτων από τις Frigoglass και Coca-Cola 3E.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v