Πολύπλευρο αποτύπωμα για την κοινωνία και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Οι τέσσερις βασικές αρχές και οι δράσεις του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.

Πολύπλευρο αποτύπωμα για την κοινωνία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και του Παν. Πατρών, μέλος του Δ.Σ. του UN Global Compact Network Greece

Βιωσιμότητα, ηθικό επιχειρείν, συνέργειες και υπευθυνότητα: έννοιες συνυφασμένες με την κουλτούρα του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), με ένα εμβληματικό αποτύπωμα στην κοινωνία αλλά και σε κάθε ενέργεια που συνδέεται με την προσφορά.

Ο Όμιλος, ο οποίος αποτελείται από τις φαρμακοβιομηχανίες UNI-PHARMA και InterMed, την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle και την πρότυπη βιομηχανία εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών UniHerbo, η οποία θα λειτουργεί και ως Ινστιτούτο Μελέτης νέων επιστημόνων, έχει υιοθετήσει τα SDGs και τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής του λειτουργίας, στοχεύοντας να αυξήσει ακόμη περισσότερο το κοινωνικό του αποτύπωμα, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, παραμένοντας προσηλωμένος στην αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση και στο ηθικό επιχειρείν.

Οι βιομηχανίες του ΟΦΕΤ UNI-PHARMA και InterMed εντάχθηκαν πρόσφατα στην ηγετική ομάδα των «The 50 Most Sustainable Companies in Greece 2024», με τον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης «The ESG Index in Greece». Η ένταξη επιχειρήσεων στη λίστα αυτή αποτελεί την ανώτατη διάκριση Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ακόμα, οι UNI-PHARMA και InterMed είναι διεθνώς αναγνωρισμένες ως επίσημοι προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επίσης, οι UNI-PHARMA & InterMed ανακηρύχθηκαν και το 2024, για δεύτερη συνεχή χρονιά, «Top Employers» - Κορυφαίοι Εργοδότες στην Ελλάδα, από το Ινστιτούτο Top Employer Institute. Η πιστοποίηση από τον ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό «Top Employer» αποδεικνύει την αφοσίωση του οργανισμού σε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον μέσω των πολιτικών και καλών πρακτικών του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού.

Οι βιομηχανίες του ΟΦΕΤ, με τα πρωτοποριακά και καινοτόμα σκευάσματά τους, αποτελούν τους πιο αξιόπιστους πρεσβευτές της Ελλάδας και της ελληνικής παραγωγής στις 72 και πλέον αγορές του εξωτερικού, στις οποίες εξάγει με το brand name by UNI-PHARMA & by InterMed.

Ο ΟΦΕΤ, στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, απέδειξε περίτρανα ότι δεν κάμπτεται από τα δύσκολα και τα επείγοντα. Οι τέσσερις μεγάλες δωρεές του Unikinon (χλωροκίνη) και των αντισηπτικών προς το ελληνικό και κυπριακό υγειονομικό σύστημα, «αποτελούν το ελάχιστο χρέος μας προς τη δημόσια υγεία και την κοινωνία», όπως ανέφερε η διοίκηση του Ομίλου. Την ίδια ευαισθησία έδειξε ο ΟΦΕΤ και στους πληγέντες της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα το φθινόπωρο του 2023.

Η στρατηγική του ΟΦΕΤ γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εταιρική υπευθυνότητα, απαρτίζεται από τους εξής άξονες:

• Συνεργασία με τη ΜΚΟ Be Live. Η InterMed, ανακοίνωσε για το 2024 μία ουσιαστική ενέργεια, που θα βοηθήσει στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, η οποία πλήττεται από την υπογεννητικότητα. Η InterMed, σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Be Live, υιοθέτησε 16 υπογόνιμα ζευγάρια στα Διαπόντια νησιά, προκειμένου να στηρίξει όλες τους τις προσπάθειες για τη δημιουργία οικογένειας. Επίσης, με την υποστήριξη - δωρεά της προς τη Be Live, γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021 ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το οποίο είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας που πραγματοποίησε την εξωσωματική θεραπεία και η οποία διαμένει στην Κέα. Μέσα από τη συνεργασία με την Οργάνωση και το πρόγραμμα «Be Live», των γιατρών Κελλάρη και Χηνιάδη, το οποίο στηρίζει υπογόνιμα ζευγάρια κάνοντας πράξη το όνειρό τους για δημιουργία οικογένειας, ο ΟΦΡΤ εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το αποτύπωμα της κοινωνικής του ευαισθησίας και προσφοράς. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η InterMed, κάλυψε πρόσφατα τα διατροφικά συμπληρώματα 30 υπογόνιμων ζευγαριών για την προετοιμασία των κύκλων εξωσωματικής τους.

• Εξέλιξη Ζωής: Φορέας κοινωνικού χαρακτήρα που αποσκοπεί στην υποστήριξη και αυτονόμηση εφήβων (16-18 ετών) και νεαρών ενηλίκων (18-25 ετών), που προέρχονται από περιβάλλοντα ιδρυματικής περίθαλψης, μέσα από προγράμματα εκπαιδευτικής κατάρτισης, ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και τη συμμετοχή τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις.

• Inspirational Mentors: Η Ιουλία Τσέτη βρίσκεται μεταξύ των 75 προσωπικοτήτων στην Ελλάδα που λειτουργούν επιδραστικά και εμπνέουν τη νέα γενιά. Το 2023 είχε συνεργαστεί με τους μαθητές της Β’ Λυκείου του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης, με στόχο οι μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους εικονική επιχείρηση - start up, μέσα από τον διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση - Company Program», ενώ για το 2024, η κα Τσέτη βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών του ΕΠΑΛ Μυκόνου.

• Η κα Τσέτη δώρισε το ποσό των 35.000 ευρώ για την αποπεράτωση της κατασκευής του νέου κτιρίου διαμονής του προσωπικού του Επιτηρητικού Φυλακίου της μικρονήσου Στρογγύλης. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στη διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής «Διαγοριδών».

• Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Τον Φεβρουάριο του 2022, η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ Ιουλία Τσέτη, σε συνεργασία με την Αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν στοχευμένες ενέργειες, προκειμένου οι πρόσφυγες, να μπορούν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Science on the Go. Το κινητό εργαστήριο επιστήμης, όπου οι επιστήμονες του ομίλου διδάσκουν το know-how σκευασμάτων (όπως δημιουργία στοματικών διαλυμάτων, συμπληρωμάτων διατροφής κ.ά.).

• Η Αποστολή Ζωής λειτουργεί ως μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επισκέψεις σε άγονες περιοχές και συνεργασία με κατά τόπους ιατρικούς και οδοντιατρικούς συλλόγους, αλλά και με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

• Η Green Team του ΟΦΕΤ με το σύνθημα «Save the Sea» υλοποιεί μεγάλα περιβαλλοντικά προγράμματα στα νησιά μας και την εμβληματική Δήλο, δίνοντας «φιλί ζωής» στο περιβάλλον και το οικοσύστημα.

• Συνεργασία με την Axion Hellas για στήριξη του πληθυσμού σε άγονες περιοχές και υποστήριξή τους σε θέματα υγείας.

• Η ομάδα αιμοδοσίας του ΟΦΕΤ «Σταγόνα Ζωής» οργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Αγία Όλγα.

• Η Running Team του ΟΦΕΤ στηρίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια το «Άλμα Ζωής» και τις γενναίες γυναίκες που παλεύουν ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η Ιουλία Τσέτη, «Βαθιά μας πεποίθηση σε κάθε ενέργεια που κατευθύνεται στην κοινωνία, τη νέα γενιά, την έρευνα και το περιβάλλον, είναι η βελτίωση της υγείας των ασθενών και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, με πρόσημο την υπευθυνότητα και το ηθικό επιχειρείν. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε προστιθέμενη αξία στην οικονομία, στη δημόσια υγεία και στην κοινωνία».

v