Σε κομβικό σημείο το ΕΣΥ

Με ποιον τρόπο μπορεί να αναβαθμιστεί ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γράφει ο βουλευτής Ιωαννίνων και τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ιωάννης Τσιμάρης.

Σε κομβικό σημείο το ΕΣΥ
  • Ιωάννης Τσιμάρης*

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτέλεσε μια κορυφαία τομή στη δομή του κράτους πρόνοιας και μια σημαντική πολιτική και κοινωνική παρακαταθήκη για τη χώρα. Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού και η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας συνιστούν κομβικά ζητήματα, η σημασία των οποίων είναι αυτονόητη στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.

Σήμερα, εξαιτίας της πολιτικής οικονομίας των μεταρρυθμίσεων και των στρεβλώσεων κατά τη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων τα τελευταία χρόνια, έχουμε οδηγήσει το ΕΣΥ σε οριακή λειτουργία και αποδοτικότητα.

Η πολιτική υγείας δεν βασίστηκε σε τεκμηριωμένες προσεγγίσεις και δεδομένα, όπως:

  1. το επίπεδο υγείας του πληθυσμού,
  2. η ισότητα στην πρόσβαση, τη χρηματοδότηση και την ανταποκρισιμότητα των υπηρεσιών υγείας,
  3. η προστασία από τους διάφορους οικονομικούς κινδύνους,
  4. η οικονομική αποδοτικότητα,
  5. οι επιδόσεις των υπηρεσιών υγείας, μέσω διαφόρων δεικτών, και
  6. η ικανοποίηση των ασθενών και η ανταποκρισιμότητα των υπηρεσιών.

Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται ανισότητες στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας και αύξηση των ανικανοποίητων αναγκών υγείας, ιδιαίτερα για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι άνεργοι και τα άτομα με χαμηλό εισοδηματικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Το ΕΣΥ οροθετείται σε ένα κομβικό σημείο για τη βιωσιμότητά του και τη μετεξέλιξή του. Η κατάρτιση ολοκληρωμένου υγειονομικού χάρτη αποτελεί μονόδρομο για τη στήριξη του συστήματος και, κατ’ επέκταση, των πολιτών της χώρας.

Τα νοσοκομειακά ιδρύματα ουσιαστικά επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας, λόγω υπολειτουργίας των αντίστοιχων δομών. Ο ΕΟΠΥΥ καρκινοβατεί, αδυνατώντας να εξορθολογίσει τις λειτουργικές και οικονομικές του ανάγκες, με υπέρμετρες χρόνιες οφειλές προς δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας, χωρίς ικανότητα αξιολόγησης των υπηρεσιών που παράγει, των στόχων παραγωγής τους και των κενών που αφήνει στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.

Ο μετασχηματισμός του ΕΣΥ θα επιτευχθεί με την πλήρη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία συνιστά τη βάση κάθε οργανωμένου συστήματος υγείας. Η εισαγωγή τεχνικών αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας αποτελεί ανάγκη για την επιλογή κατάλληλων θεραπειών και τον εξορθολογισμό της δαπάνης.

Η θέσπιση εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής με την απόδοση κινήτρων για επενδύσεις, αδειοδότηση καινούργιων θεραπειών βάσει της κλινικής αποτελεσματικότητάς τους, αξιολόγηση τεχνολογίας, μηχανισμούς και διαδικασίες τιμολόγησης, αποζημίωσης, προμηθειών, με ελέγχους δαπανών, ελέγχους της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ορθολογική χρήση των φαρμάκων είναι επιβεβλημένη για τον εκσυγχρονισμό της ποιότητας υπηρεσιών υγείας και του εξορθολογισμού του κόστους.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, προτάσσουμε τον μετασχηματισμό του ΕΣΥ με όρους και προϋποθέσεις που θα τα καταστήσουν μακροχρόνια βιώσιμο, αποτελεσματικό και αποδοτικό ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών της χώρας προς όφελος του ασθενή.

*Ο κ. Ιωάννης Τσιμάρης είναι Βουλευτής Ιωαννίνων και Κοινοβουλευτικός Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

v