Γεωργιάδης: Δράση σε τρεις άξονες για νέα δυναμική στο δημόσιο σύστημα υγείας

Τις προτεραιότητες στο υπουργείο Υγείας περιγράφει ο Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην έκδοση Health&Care. Τα απογευματινά χειρουργεία, οι νέες κινήσεις στο φάρμακο και το clawback.

Γεωργιάδης: Δράση σε τρεις άξονες για νέα δυναμική στο δημόσιο σύστημα υγείας
  • Συνέντευξη Αδωνι Γεωργιάδη στον Δημήτρη Καραγιώργο

Το 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Καινοτομίας για το Φάρμακο, το οποίο έχει ως σκοπό την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Την ίδια ώρα, επιχειρείται στήριξη των εγχώριων φαρμακευτικών επιχειρήσεων με πρόταση για παράταση του «αναπτυξιακού clawback», ενώ πραγματοποιούνται και λελογισμένες αυξήσεις στα φθηνά φάρμακα.

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος περιγράφει τις προτεραιότητές του στο υπουργείο Υγείας και εκφράζει την ικανοποίησή του για τον τρόπο που υλοποιείται ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων.

Κύριε υπουργέ, πότε αναμένεται να υλοποιηθεί το Ταμείο Καινοτομίας στο Φάρμακο;

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε τη δημόσια διαβούλευση με όλη την αγορά για το Ταμείο της Καινοτομίας, με σκοπό να έχει υλοποιηθεί το 2025.

Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει αύξηση στο «αναπτυξιακό clawback»;

Η αύξηση ή η παράταση στο «αναπτυξιακό clawback» περισσότερο αποφασίζεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης παρά από το υπουργείο Υγείας. Εμείς, ως υπουργείο Υγείας, ζητάμε και αύξηση και παράταση, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα συναρμόδια υπουργεία.

Τι αναμένεται να γίνει με τα φθηνά φάρμακα;

Στα φθηνά φάρμακα θα υπάρξουν λελογισμένες αυξήσεις τιμών σε ορισμένα απ’ όσα έκαναν την αίτηση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), με σκοπό να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά και να μην υπάρχει αντικατάσταση από τα ακριβότερα φάρμακα.

Μία από τις μεταρρυθμίσεις που υπερασπίζεστε με πάθος είναι τα απογευματινά χειρουργεία. Πιστεύετε πως έχουν αποδώσει;

Από την πρώτη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή τα απογευματινά χειρουργεία, είχα πει ότι για να κριθεί το μέτρο αν είναι πετυχημένο ή όχι, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος. Σήμερα που μιλάμε (σ.σ. Μάιος 2024), τα απογευματινά χειρουργεία μετρούν μόλις δύο μήνες. Το γεγονός ότι τον πρώτο μήνα έγιναν 300 χειρουργεία και τον δεύτερο μήνα περίπου 1.000 δείχνει τη μεγάλη ανταπόκριση των συμπολιτών μας σε ένα νέο μέτρο, που παρότι συζητείται εδώ και 30 χρόνια, εφαρμόζεται για πρώτη φορά επί της δικής μου υπουργικής θητείας. Είμαι ευχαριστημένος, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες του υπουργείου σας το επόμενο διάστημα;

Η ολοκλήρωση εντός προθεσμιών όλων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ολοκλήρωση του προγράμματος προσλήψεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για τη στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι οι άξονες που θα κινηθούμε για να δώσουμε μια νέα δυναμική στο δημόσιο σύστημα υγείας.

v