Η υλοποίηση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων δράσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής του υπουργείου Υγείας για την παροχή αναβαθμισμένων εμπειριών προς τον πολίτη, με κύρια χαρακτηριστικά την εξατομίκευση, την άνεση, την ταχύτητα και την αμεσότητα στην παροχή υπηρεσιών.
Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια, της οποίας οι βάσεις τέθηκαν την περίοδο της πανδημίας και συνεχίζεται αδιάλειπτα έως σήμερα -και μάλιστα με εντατικότατους ρυθμούς.
Ειδικότερα, για την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας μας, έχουν ήδη υλοποιηθεί σημαντικά έργα. Ιδιαίτερη μνεία είναι απαραίτητο να γίνει στην εφαρμογή για κινητές συσκευές «MyHealth» και στην υπηρεσία «Ηλεκτρονικό Ραντεβού» (eΡαντεβού), η πρόσβαση στην οποία εξασφαλίζεται μέσω του gov.gr για το κλείσιμο ραντεβού σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ακόμη, η λειτουργία του Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυΐας BI Health καθιστά εφικτή τη συλλογή συγκεντρωτικών δεδομένων (λειτουργικά και οικονομικά στοιχεία) των νοσοκομείων σε μηνιαία βάση.
Βεβαίως, από το πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να λείπει η τηλεϊατρική. Η 2η ΥΠΕ αποτέλεσε την πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια, όπου αναπτύχθηκαν σταθμοί τηλεϊατρικής, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας.
Προσεχώς αναμένεται να ολοκληρωθούν εμβληματικά έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.
Με την ολοκλήρωσή του θα έχουν δημιουργηθεί στο σύνολο των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας: 305 νέοι Σταθμοί Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ), 35 νέοι Σταθμοί Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ), 5 Εκπαιδευτικοί Σταθμοί, 3.000 Σταθμοί Κατ’ Οίκον Περίθαλψης (ΣΚΟΠ), 3 νέα Περιφερειακά Κέντρα Ελέγχου και 1 Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου στο Υπουργείο Υγείας. Επίσης, σημαντικά οφέλη θα προκύψουν από την υλοποίηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης.
Συμπληρωματικά, ισχυρό ψηφιακό αποτύπωμα αναμένεται να αφήσει το Ψηφιακό Πρόγραμμα Φροντίδας Ογκολογικών Ασθενών. Το εν λόγω Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, στο οποίο θα συγκεντρώνεται το σύνολο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών της νόσου. Επίσης, σε 12 νοσοκομεία θα εγκατασταθεί Ογκολογικό - Αιματολογικό Πληροφοριακό Σύστημα που θα εστιάζει στη διαχείριση των αντινεοπλασματικών θεραπειών (χημειοθεραπειών, ανοσοθεραπειών κ.λπ.) και θα δημιουργηθούν εφαρμογές για την υποστήριξη των ασθενών (πρόγραμμα θεραπείας, επικοινωνία με το θεράποντα κ.λπ.).
Τέλος, στο πλαίσιο του Προγράμματος προβλέπεται διακριτό υποσύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη διάγνωση, την εμπεριστατωμένη πρόταση θεραπείας και την ευρύτερη υποστήριξη κατά τη λήψη κλινικών αποφάσεων.
Επίσης, έχει σχεδιαστεί η αναβάθμιση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων, η οποία περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε υποδομές και πληροφοριακά συστήματα και την ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών Health Data AI (predictive analytics, εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης κ.λπ.) για επιλεγμένα νοσοκομεία. Συγχρόνως, προβλέπεται η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος ενημέρωσης των πολιτών για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Ακόμη, αναμένεται να υλοποιηθούν οριζόντιες παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, όπως στις ΥΠΕ, την ΕΚΑΠΥ, τον ΕΟΦ και το ΕΚΑΒ.
Τέλος, στο πλαίσιο του «Ε.Π. Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα, ΕΣΠΑ 2014-2020», περιλαμβάνεται η εγκατάσταση συστημάτων RIS/PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας, που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των απεικονιστικών εξετάσεων στον φάκελο υγείας του ασθενή και την αποθήκευσή τους σε κεντρικό αποθετήριο. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2025 στα νοσοκομεία των 7 Υγειονομικών Περιφερειών, στα οποία έχει ήδη εγκατασταθεί ο ανάλογος εξοπλισμός και το ανάλογο λογισμικό. Επίσης, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση των εμπλεκομένων υπαλλήλων των νοσοκομείων.
*Η κα Λίλιαν - Βενετία Βιλδιρίδη είναι Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας