To μέλλον των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα

Το τρίπτυχο ανάπτυξης της Ιατρικό Αθηνών και η στρατηγική για καινοτόμο και ποιοτική προσφορά στους Έλληνες ασθενείς. Γράφει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου, Χρ. Αποστολόπουλος.

To μέλλον των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα
  • Χρήστος Αποστολόπουλος*

Σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων για τον κλάδο της υγείας, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί άνευ προηγουμένου δυνατότητες και ευκαιρίες για σημαντική βελτίωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών δυνατοτήτων και της συνολικής παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Ως ο πρωτοπόρος, ποιοτικότερος και μοναδικός ελληνικός όμιλος δευτεροβάθμιας υγείας της χώρας, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών πρωτοστατεί διαχρονικά στην υιοθέτηση της τεχνολογικής καινοτομίας και όλων των σύγχρονων τάσεων προς όφελος των Ελλήνων ασθενών. Όραμά μας είναι η προσφορά καινοτόμων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο και το κάνουμε πραγματικότητα μέσα από συνεχείς επενδύσεις και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Η ταχεία ενσωμάτωση των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων είναι απαραίτητη συνθήκη για την παροχή κορυφαίων υπηρεσιών υγείας και στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών αποτελεί διαχρονική μας δέσμευση και πρακτική να βρισκόμαστε πάντα στην αιχμή της πρωτοπορίας: από την -επαναστατική για την εποχή του- έλευση του πρώτου στεφανιογράφου στη χώρα, το 1984, και το πρώτο ρομποτικό σύστημα (da Vinci) το 2006, που εγκαινίασε την εποχή της ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα, μέχρι την πρώτη διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας στον κόσμο, που έλαβε χώρα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης πριν από μερικούς μήνες. Παράλληλα, επενδύουμε δυναμικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ομίλου, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενούς, ένας τομέας πολύ σημαντικός, που στη σημερινή εποχή διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας.

Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών πρωτοστατούμε στην υιοθέτηση όχι μόνο τεχνολογιών αιχμής αλλά και όλων των σύγχρονων τάσεων που αναπτύσσονται διεθνώς στον τομέα της δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, όπως η δημιουργία ειδικά οργανωμένων κέντρων ανά ιατρική ειδικότητα, διαμορφωμένων έτσι ώστε ο ασθενής να λαμβάνει ολιστική και εξατομικευμένη φροντίδα σε όλα τα στάδια, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκειται άμεσα να εγκαινιάσουμε το πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, καθώς και το επίσης νέο Ογκολογικό Κέντρο στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε ανάλογα οργανωμένα κέντρα και για άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Η ταχεία ενσωμάτωση των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων είναι απαραίτητη συνθήκη για την παροχή κορυφαίων υπηρεσιών υγείας.

Άλλωστε, η σταθερή δέσμευση του Ομίλου στην ιατρική πρωτοπορία αποτυπώνεται και στον πυλώνα της έρευνας. Στις κλινικές μας φιλοξενείται σήμερα μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών, προσφέροντας τη δυνατότητα σε Έλληνες ασθενείς να λαμβάνουν καινοτόμες θεραπείες.

Πέρα από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ωστόσο, η ιατρική πρωτοπορία έχει στο επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή το επιστημονικό δυναμικό. Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών συγκαταλέγεται στους «εθνικούς» πρωταθλητές στο brain gain, δηλαδή τον επαναπατρισμό Ελλήνων ιατρών που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Χάρη σε ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα που εγκαινιάσαμε πριν από μερικά χρόνια, ο Όμιλος αποτελεί σήμερα πόλο έλξης λαμπρών και καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, στους οποίους παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για να προσφέρουν νέες, πρωτοποριακές θεραπείες και να συνδυάσουν την τεχνογνωσία τους με αυτή των κορυφαίων ιατρών της χώρας που έχουμε και συνεχώς προσελκύουμε στις κλινικές του Ομίλου μας.

Η πρωτοπορία στην Υγεία αποτελεί μια διαρκή πρόκληση για Ομίλους σαν το δικό μας, ειδικά μέσα στο σύνθετο σημερινό περιβάλλον, με πλήθος εξωγενών παραγόντων, όπως η ενεργειακή κρίση, αλλά και εγχώριων πλαισίων, όπως το clawback και rebate, που δυσχεραίνουν την πραγματοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων για την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στον Έλληνα ασθενή.

Εδώ ακριβώς, ωστόσο, είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα, καθώς είμαστε ο μοναδικός ελληνικός όμιλος δευτεροβάθμιας υγείας με παρελθόν που εγγυάται το μέλλον. Η ιστορική μας συνέχεια και η σταθερή μας παρουσία στην ελληνική αγορά μάς επιτρέπει να πραγματοποιούμε επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα και να κάνουμε πράξη το μότο μας, να βρισκόμαστε πάντα «ένα βήμα μπροστά». Επενδύουμε σταθερά σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, σε νέες και σύγχρονες κτιριακές υποδομές και σε καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους, παράγοντας προστιθέμενη αξία για τους Έλληνες ασθενείς και την ελληνική ιατρική κοινότητα.

Συμπερασματικά, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, ο επαναπατρισμός των κορυφαίων Ελλήνων ιατρών του εξωτερικού και η πραγματοποίηση επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ιδανικά σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον απαλλαγμένο από στρεβλώσεις, αποτελεί ένα τρίπτυχο που μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Πρόθεσή μας είναι να αποτελέσουμε εγγυητές και πρωταγωνιστές αυτού του μέλλοντος, συνεχίζοντας να κάνουμε πράξη το όραμα του ιδρυτή του Ομίλου, Δρ Γ. Αποστολόπουλου, για έναν Όμιλο Υγείας που θα αποτελεί τόπο συνάντησης της επιστήμης με την τεχνολογία, προκειμένου οι Έλληνες ασθενείς να απολαμβάνουν διεθνούς επιπέδου υπηρεσίες υγείας στον τόπο τους.

*Ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος είναι Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

v