Η προληπτική ιατρική ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει με ένα sms

Μια ιστορία για τις «καλές προθέσεις» που δεν αρκούν στον κλάδο της πρόληψης. Γράφει ο Ιατρός και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Οθων Ηλιόπουλος.

Η προληπτική ιατρική ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει με ένα sms
  • Όθων Ηλιόπουλος*

Μία μητέρα δύο κοριτσιών, 46 ετών, ιδιωτική υπάλληλος σε μεσαία οικογενειακή επιχείρηση σε μεγάλο νησί παίρνει ένα SMS που της λέει ότι πρέπει να κάνει μαστογραφία. Τηλεφωνεί στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που εκτελεί μαστογραφίες μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», βάσει του οποίου έλαβε το SMS, για να κλείσει ραντεβού για εξέταση μετά από 3 μήνες.

Ζητά άδεια από τον προϊστάμενο, που είναι πλήρης κατανόησης, δεν της αρνείται την άδεια παρόλο που είναι τουριστική περίοδος και κάθε μέρα μετράει λόγω αυξημένης κίνησης.

Έπειτα από τρεις μήνες οδηγεί στην πόλη (είναι τυχερή γιατί δεν κατοικεί σε μικρό νησί και δεν χρειάζεται να πληρώσει εισιτήριο πλοίου με τιμές τουριστικές για να πάει σε μέρος όπου υπάρχει μαστογράφος), φτάνει στο ιδιωτικό ιατρείο του κοντινού λιμανιού και η μαστογραφία είναι αρνητική (ποσοστό 78% σύμφωνα με το πρόγραμμα). Χαρούμενη ξαναγυρίζει στα παιδιά, τη δουλειά και την οικογένεια.

Δεν πρόλαβε να κοιτάξει την πίεσή της (που είναι υψηλή), δεν μίλησε για τα 12 κιλά που πήρε τελευταία (γιατί ο θυρεοειδής της άρχισε να υπολειτουργεί μετά τη θυρεοειδίτιδα της εγκυμοσύνης), δεν έλεγξε κανείς τη χοληστερίνη της που είναι υψηλή. Δεν έμαθε κανείς ότι η θεία της είχε καρκίνο ωοθηκών και ότι μια άλλη θεία (είχε πολλές αδελφές ο μπαμπάς) είχε καρκίνο του μαστού, αλλά τον πρόλαβαν νωρίς και όλοι μιλάνε για το τροχαίο που την έχασαν.

Έτσι δεν θα μάθει κανείς ότι έχει το γονίδιο του μαστού και τα δύο της κορίτσια θα παραμείνουν ανέμελα. Ο ακτινολόγος της έδωσε συγχαρητήρια και της είπε να ξαναπάει σε δύο χρόνια.

Μόνο που σε 9 μήνες μπορεί να πιάσει κάτι στο στήθος της που θα το αγνοήσει αρχικά μια και η μαστογραφία ήταν «καθαρή». Η υπέρταση, η θυρεοειδίτιδα, η χοληστερίνη και η παχυσαρκία θα «βράζουν» στην αντίληψη αυτή της προληπτικής ιατρικής που αρχίζει και τελειώνει με το SMS. Το ίδιο και ο καρκίνος του παγκρέατος του μπαμπά, που οφείλεται στο ίδιο ακριβώς «βλαμμένο» γονίδιο μέχρι να είναι πολύ αργά.

Η ξαδέλφη της, που μένει σε προάστιο μιας μεγάλης πόλης και δουλεύει με τον άντρα της στην καφετέριά τους, έλαβε τηλεφώνημα από το γιατρό της ΤΟΜΥ που της θύμισε ότι ανήκει σε αυτούς που παρακολουθεί. Της ζήτησε να πάει για εξετάσεις, πίεση, φυσική εξέταση και οικογενειακό ιστορικό. Ίσως γι’ αυτήν δεν είναι αργά και ίσως σωθεί και η ξαδέλφη και ο μπαμπάς. Αν δεν είναι κενή η θέση του γενικού γιατρού στην ΤΟΜΥ.

*Ο κ. Όθων Ηλιόπουλος είναι Ιατρός, Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

v