Κομβικές παρεμβάσεις για την ψυχική υγεία

Σε ποιους άξονες κινείται τώρα το υπουργείο Υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας. Γράφει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Κομβικές παρεμβάσεις για την ψυχική υγεία
  • Δημήτρης Βαρτζόπουλος*

Η ψυχική υγεία αποτελεί προτεραιότητα, με την κυβέρνηση να το αποδεικνύει ορίζοντας ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης της αντίληψης γύρω από την παρεχόμενη φροντίδα στην ψυχική υγεία, εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030, με άξονες που αφορούν στον μετασχηματισμό των υπηρεσιών και στην υλοποίηση ενός νέου οδικού χάρτη παρεμβάσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, υπηρεσίες σε όλη τη χώρα εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, με έργα συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, οι οποίες παρέχουν δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες μας.

Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη νέων Μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, για άτομα με άνοια και άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Οι νέες μονάδες θα παρέχουν υπηρεσίες ολικής φροντίδας ψυχικής υγείας και αποκατάστασης, μέσα από τη διευρυμένη λειτουργία Κέντρων Ημέρας, με κινητά κλιμάκια που θα φροντίζουν σε ολοήμερη βάση τους ωφελούμενους και θα ανακουφίσουν ταυτόχρονα τις οικογένειες και τους φροντιστές τους.

Εξ αφορμής της πανδημίας Covid-19, το 2020 αναπτύχθηκε η Εθνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 10306, η οποία λειτουργεί δωρεάν, με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, και έχει δεχτεί περισσότερες από 800.000 κλήσεις. Τον Φεβρουάριο 2024 επεκτάθηκε με την προσθήκη Ψυχολογικής Υποστήριξης θεμάτων Βίας και Επιθετικότητας για παιδιά και εφήβους.

Η επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που υποστηρίζονται από τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς (ΚοιΣΠΕ) αποτελεί προτεραιότητα. Οι ΚοιΣΠΕ λειτουργούν Εξειδικευμένα Γραφεία Υποστηριζόμενης Απασχόλησης, με σκοπό την εργασιακή τους ένταξη και παραμονή τους σε θέσεις εργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τριάντα χρόνια μετά την έναρξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, επιχειρείται η ολοκλήρωσή της με την ψήφιση σχεδίου νόμου. Σκοπός της είναι η ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων, ώστε οι πολίτες να τοποθετούνται για πρώτη φορά, κατά τρόπο εμβληματικό, στο επίκεντρο του ΕΣΥ.

Προβλέπεται να δημιουργηθεί Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στις 7 Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών και Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης & Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων. Τέλος, θα δημιουργηθεί Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης & Θεραπευτικής Διαχείρισης, διασφαλίζοντας την έγκαιρη ανίχνευση και «πλοήγηση» των ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Τέλος, σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, φορείς και οργανισμούς και αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, σχεδιάζονται καινοτόμες δράσεις ψυχικής υγείας, όπως η ψυχολογική υποστήριξη καρδιοπαθών, η βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας ατόμων με διαταραχές ύπνου, η σύσταση παρατηρητηρίου για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η υλοποίηση πρωτοποριακών πιλοτικών δράσεων για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της αποκλίνουσας συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων, για πρώτη φορά στη χώρα μας.

*Ο κ. Βαρτζόπουλος είναι Υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας & Εξαρτήσεων

v