Κάλλιον το προλαμβάνειν…

Σε μια εποχή εντάσεων -και στον κλάδο της Υγείας- έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται διάλογος, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες και αντιπαραγωγικές τριβές.

Κάλλιον το προλαμβάνειν…
  • Γιώργος Παπανικολάου*

«Νέο τοπίο στην υγεία» είναι ο τίτλος της φετινής έκδοσης του «Health & Care» και είναι απολύτως ακριβής από όποια πλευρά κι αν τον προσεγγίσει κάποιος.

Οι απαισιόδοξοι θα τον ταυτίσουν με τις ελλείψεις του ΕΣΥ, τα προβλήματα, την ταλαιπωρία των ασθενών και την καταπόνηση των υγειονομικών. Πρόκειται καταφανώς για ένα νέο τοπίο, το οποίο ενέσκηψε με ένταση μετά την πανδημία.

Οι αισιόδοξοι θα εστιάσουν στις αλλαγές που προωθούνται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Θα επιμείνουν στις σημαντικές επενδύσεις από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στις παρεμβάσεις στο φάρμακο, στο clawback και στην ψηφιοποίηση των νοσοκομείων…

Το ζήτημα δεν είναι αν θα προσεγγίσουμε την κατάσταση με αρνητικό ή με θετικό τρόπο. Το ζητούμενο είναι -όπως πάντα- να αναδείξουμε την αξία της ισορροπίας στις όποιες παρεμβάσεις, χάρη στην οποία θα γίνει δυνατό να ξεπεραστούν τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το «Health & Care» παρέχει το βήμα για αντικειμενική ανάλυση των ελλειμμάτων και των δυνατοτήτων του συστήματος. Καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους πρόσωπα με άποψη και γνώση, ορισμένα εκ των οποίων με ρόλο καθοριστικό για το μέλλον της υγείας.

Αναγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις και προσδοκούμε την καλύτερη δυνατή έκβαση του εγχειρήματος για αναμόρφωση του ΕΣΥ. Ευχόμαστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες και να αποκτήσει το σύστημα υγείας την εικόνα που αξίζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Επισημαίνουμε, ωστόσο, πως η αποτελεσματικότητα είναι συνυφασμένη με τον διάλογο και τη συνεργασία.

Η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία των αλλαγών είναι επιβεβλημένη. Οι σύλλογοι των ασθενών και των υγειονομικών μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων προς όφελος της πολιτείας και των πολιτών.

Σε μια εποχή εντάσεων, έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται διάλογος, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες και αντιπαραγωγικές τριβές. Είναι γνωστό εξάλλου το ιπποκρατικό γνωμικό «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»…

*Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Media2day Εκδοτική

v