Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές οι προοπτικές τον Απρίλιο

Ατυχη αποδείχθηκε η Σοφοκλέους την Παρασκευή, καθώς δεν πρόλαβε να γευθεί την ευφορία που δημιούργησαν στις αγορές τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Πάντως, ο Απρίλιος δεν φαίνεται να διαψεύδει την θετική παράδοση, ενώ οι Έλληνες θεσμικοί θεωρούν ως λογική τη βάση εκκίνησης των 2.380 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα εσωστρέφειας και προμηθειών, η προηγούμενη, που έκλεισε με το Γενικό Δείκτη στις 2.372,77 μονάδες. Η απουσία των ξένων επενδυτών έγινε κάτι παραπάνω από εμφανής, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των συναλλαγών σε επίπεδο Μαρτίου 2003.

Παρόλα αυτά, η μερική δραστηριοποίηση μερίδας Ελλήνων διαχειριστών, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από ορισμένα επενδυτικά σχήματα, τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένες μετοχές, οδήγησαν την αγορά 1,74% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.

Θεσμικοί διαχειριστές σημείωναν πως ο νέος μήνας, δηλαδή το νέο τρίμηνο, ξεκινά για αυτούς από τη λογική βάση εκκίνησης των 2.380 μονάδων. Οι ξένοι, όπως σημείωναν Έλληνες χρηματιστές-συνεργάτες τους, περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα.

Περιορισμένου εύρους οι τοποθετήσεις που έγιναν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ χθες Παρασκευή, λίγο στον Τιτάνα, ελάχιστα στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank. Αντιθέτως, η εβδομάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί προσοδοφόρα για όσους, απαλλαγμένοι από το άγχος του T+3, κυνήγησαν βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.

Η αναδιάταξη των δεικτών FTSE, η δημοσιοποίηση των νέων χρονισμών με βάση το μέσο εύρος διακύμανσης, στάθηκαν αφορμή για ένα βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι”.

Μετοχές εταιριών όπως οι ΕΛΒΕ, Δίας, Μαθιός, Ιατρικό, και ορισμένων ακόμη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ”περιφέρειας”. Όχι βέβαια πως δεν είχαμε αναλόγου χαρακτήρα κινήσεις στην υψηλή-μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ενδεικτική η περίπτωση της ΔΕΗ, αλλά και του Αλουμινίου της Ελλάδας.

Για τη μεν μετοχή της πρώτης, μετά την άτακτη υποχώρηση στα 20 ευρώ –με αφορμή τις φήμες που είχαν προηγηθεί για οδηγία της Κοινότητας με αφορμή το θέμα του λιγνίτη- ήρθε η αναβάθμιση από τη UBS, που συνέβαλλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση ανοδικής φοράς προς τα 20,54 ευρώ, και ενίσχυση των συναλλαγών στις 244.214 τεμάχια.

Η μετοχή του Αλουμινίου της Ελλάδας, μετά από μακρόχρονη απαξιωτική πορεία, αντέδρασε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις προς τα 14 ευρώ. Με τριπλασιασμό των συναλλαγών της από τα 12.000 στα 36.518 τεμάχια χθες.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας και στο τρέχον επίπεδο θεωρείται ”αστεία”, τη στιγμή από τη πλευρά της διοίκησης του ελληνικού βραχίονα, δεν δίνεται ξεκάθαρη απάντηση στις φήμες που εδώ και καιρό αναφέρονται για ενδεχόμενη δημόσια προσφορά.

Κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση της Nexans.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μια ομάδα μετοχών, όπως οι Ρόκας, Αττικές Εκδόσεις, Μυτιληναίος, Γενική, Χατζηιωάννου, ΕΧΑΕ, Auto Hellas, Βιοτέρ, αντέδρασε προς το τέλος της εβδομάδας.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, το κλείσιμο της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στα υψηλά της ημέρας. Στα 5,24 ευρώ η μετοχή του Ρόκα, στα 7,68 ευρώ της Ελινόιλ, στα 7,12 των ΕΧΑΕ.

Επίσης ενθαρρυντική ένδειξη θεωρούν παράγοντες της αγοράς την αντίδραση του ΟΠΑΠ προς τα 14,16 ευρώ, με συναλλαγές 753.000 τεμαχίων, και διακριτική την παρουσία ξένων.

Η αύξηση των συναλλαγών σε μετοχές όπως οι Flexopack, Auto Hellas, κ.α., παραπέμπει σε ενδεχόμενη συντήρηση της αντίδρασης και πάνω από τις 2.405 μονάδες. Μάλιστα στη μετοχή της Auto Hellas πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 98.900 τεμαχίων στα 6,70 ευρώ, με τιμή κλεισίματος στα 6.90 ευρώ.

Το ενθαρρυντικό για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι η διαφαινόμενη δημιουργία προϋποθέσεων ανόδου, στα διεθνή χρηματιστήρια, ειδικότερα στη Νέα Υόρκη.

Τα νεότερα μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ενίσχυσαν τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες, έφεραν και πάλι τον DAX στην περιοχή των 4.000 μονάδων, προϊδεάζοντας για κάτι καλύτερο, σε έναν παραδοσιακά θετικό μήνα, όπως είναι ο Απρίλιος.

Άλλωστε στην αμερικανική αγορά, μετά από μια σημαντική διόρθωση, ”παίζει” και πάλι το χαρτί της οικονομίας για τη κυβέρνηση Μπους εν όψει των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Πόσο μάλλον που και αυτή τη φορά ο Dow Jones μπορεί να κινηθεί προς την περιοχή των 10.800 μονάδων μέχρι το τέλος του μήνα.

Παραδοσιακά, επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζιδάκης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, η Μεγάλη Εβδομάδα δεν χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κάθετων τάσεων στις αγορές. Το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα των Καθολικών συμπίπτει με το Ορθόδοξο, ενδεχομένως να αποτελέσει παράγοντα ισορροπίας στην εγχώρια αγορά, στοιχείο το οποίο εμφανίζεται καθημερινά όλο και περισσότερο στους συναλλακτικούς όγκους.

Εκτός του Γενικού Δείκτη, τα εβδομαδιαία κέρδη του οποίου ανέρχονται στο 1,74%, με άνοδο 2,56% έκλεισε η εβδομάδα για τον FTSE/ASE 20, κέρδη 1,91% σημείωσε ο FTSE/ASE 40, ενώ και ο FTSE/ASE 80 κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,07%.

Αντίθετα, απώλειες 1,04% σημείωσε σε εβδομαδιαία βάση ο κατασκευαστικός κλάδος, τον ακολούθησε αυτός των τηλεπικοινωνιών με πτώση 0,81%, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν άνοδο 5,22%.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Τεχνοδομής (+59,1%), ενώ και τα κέρδη της Sex Form ανήλθαν στο 29,8%. Η Μαθιός Πυρίμαχα κατέγραψε άνοδο 23,4%, τα Κεραμεία Αλλατίνη ”κέρδισαν” 23,1%, και η Space Hellas αυξήθηκε κατά 22,6%.

Αντίθετα, απώλειες της τάξης του 11,9% κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση το προνόμιο της Αλυσίδας, κατά 11,6% υποχώρησε αυτή της Moda Bagno, και κατά 11,5% ο Πετζετάκις. Πτώση, σημείωσε ακόμη, περί το 11,1%, ο Εμπορικός Δεσμός, ενώ η κοινή της Αλυσίδας υποχώρησε 10,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v