Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη (συνεχόμενη) διολίσθηση

Αρνητικό κλίμα διαμόρφωσε σήμερα στη Σοφοκλέους ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος (-2,71%), με τις τράπεζες να λειτουργούν εξισορροπητικά (1,42%). Μόλις στα 109 εκατ. ευρώ ο τζίρος, καθώς στο τελευταίο διάστημα η Αγορά δεν χαρίζει ”συγκινήσεις”.

Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατά την οποία Δείκτης και Αγορά διολισθαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Και μία πρώτη ματιά στους δείκτες υψηλής (-0,05%), μεσαίας (-0,41%) και μικρής κεφαλαιοποίησης (-0,73%), ίσως να μην βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων, όμως το +1,42% του Τραπεζικού κλάδου και το -2,71% του δείκτη Τηλεπικοινωνιών, δείχνει ποιοι διαμόρφωσαν αρνητικό κλίμα και διαθέσεις, μέσα σε ένα μάλλον ουδέτερο διεθνές κλίμα (μέχρι τις 16.00, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν ανοδικά για να υποχωρήσουν -χωρίς να βρεθούν στο κόκκινο- όταν η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε μείωση επιτοκίων).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν μπορούν να αποκλείσουν την συνέχιση της ”αδυναμίας” της Αγοράς, καθώς λείπουν οι σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν σαφή κατεύθυνση και βέβαια αυτό συνηγορεί στην συνεχή συρρίκνωση του τζίρου, καθώς ουσιαστικά κανείς δεν θέλει να μετέχει σε μία Αγορά που δεν χαρίζει ”συγκινήσεις”.

Το ίδιο προβληματισμένοι και οι ασχολούμενοι με την τεχνική ανάλυση, καθώς κλείσιμο κάτω από τις 2360 μονάδες, τεχνικά, δίνει κίνηση προς τις 2311 μονάδες, ενώ επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν πως η εικόνα υπεραπόδοσης που εμφάνιζαν λίγες συνεδριάσεις πριν, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση ήταν βραχυχρόνια προσπάθεια ”καλλωπισμού” των αποτιμήσεων λόγω λήξης τριμήνου, με χαμηλό μάλιστα κόστος και τίποτα περισσότερο (!).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι το υψηλό ημέρας των 2388,56 μονάδων, από τις 12.35 απώλεσε το θετικό πρόσημο, ”κατρακύλησε” μέχρι το χαμηλό των 2355,79 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 2359,64 μονάδες με απώλειες 0,46%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας την φθίνουσα πορεία του έφθασε τα 108,6 εκ. από τα οποία τα 3,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι με θετικό πρόσημο, κέρδη μεγαλύτερα του 1% σε Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Ελ. Τεχνοδομική, όμως την ”παράσταση έκλεψε” ο Τιτάνας δικαιώνοντας όσους υποστήριζαν ότι διασπάζοντας την μεσοχρόνια αντίσταση των 35 ευρώ, τεχνικά έχει μεσοπρόθεσμη ”ανοδική πνοή”.

Αντίθετα συνεχίστηκε η πίεση στον ΟΤΕ, στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος ΔΕΗ, Ιντρακόμ και Cosmote, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Βιοχάλκο, Γερμανός, Ελ. Πετρέλαια, ΚΑΕ, ΟΠΑΠ και Coca-Cola.

Χωρίς να υπάρξουν πολλές ”ακραίες” διακυμάνσεις, η τελική εικόνα δεν είναι με το μέρος των αισιόδοξων (αν υπάρχουν), καθώς 101 ανοδικές μετοχές αντιπαρατίθενται με 182 πτωτικές, ενώ ίσως χρειάζεται υποσημείωση ότι τριάντα λεπτά πριν το κλείσιμο οι τίτλοι με θετικό πρόσημο ήταν μόλις 66 (!).

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 100.000 τεμάχια του Ηρακλή στα 8,20 ευρώ, δύο πακέτα των 100.000 και 75.000 τεμαχίων της HYATT στα 8,20 ευρώ, ένα πακέτο 70.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 13,74 ευρώ και ένα πακέτο 52 τεμάχια της Alpha Bank στα 26,06 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v