Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος μήνας- νέο τρίμηνο- νέα εποχή;

Τα ευρωπαϊκά επιτόκια και το ξεκίνημα του νέου τριμήνου θα καθορίσουν εν πολλοίς την τάση. Πρώτη συνεδρίαση ενός παραδοσιακά θετικού μήνα για τα χρηματιστήρια η σημερινή, όπου πρέπει στην πράξη να επιβεβαιωθεί η ενεργότερη παρουσία θεσμικών χαρτοφυλακίων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η απόφαση για τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα καθορίσει την τάση στα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου.

Στα καθ’ ημάς ο νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των διοικήσεων Εθνικής και Alpha ξαναφέρνει επιτακτικά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μίας νέας προσπάθειας για στρατηγική συνεργασία των 2 ισχυρότατων τραπεζικών ομίλων της χώρας μας.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, που εδώ και καιρό παρακολουθούν την υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής από το επίπεδο των 6 προς τα 5 δισ. εκατ. ευρώ, την ταχύτατη εδραίωση της χρηματιστηριακής αξίας της Alpha προς τα 4,9 δισ. Ευρώ, κάνουν και πάλι γνώριμους υπολογισμούς.

Ο αριθμός εισηγμένων μετοχών της Alpha Τραπέζης Πίστεως, ανέρχεται στα 195,8 εκατ. της δε Εθνικής στα 255 εκατ. τεμάχια.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανότερη αυτή τη φορά την ευόδωση προσπαθειών για στρατηγική συνεργασία.

Από τεχνικής πλευράς, οι ισχυροί παίχτες, διαχειριστές και μεγαλοχρηματιστές φαίνεται να προσέχουν ιδιαίτερα τη συμπεριφορά συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών και δεικτών όπως ο FTSE-20, ο τραπεζικός, ο τηλεπικοινωνιακός.

Η αγορά και στην τελευταία διόρθωση αντέδρασε από τις 2.312,24 μονάδες σαφώς υψηλότερα από την μακροπρόθεσμη ”στήριξη” των 2.365 μονάδων (ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Ανάλογη ήταν η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, όπως της Alpha, Εθνικής, Eurobank, 3E, ΟΤΕ.

Στον τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως το σημείο εκκίνησης για τους διαχειριστές, των 4,421,7 μονάδων προσφέρει περιθώρια αντίδρασης, σε έναν παραδοσιακά θετικό για τα χρηματιστήρια μήνα, τον Απρίλιο.

Σε επιμέρους κινήσεις, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση της Alpha Finance για το πιθανότατο ενδεχόμενο ένταξης της μετοχής των Folli Follie στον FTSE-20.

Η τρέχουσα τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στα 24,80 ευρώ, τις δε τελευταίες μέρες, σημειώνεται αυξημένη εμπορευσιμότητα-ζήτηση. Μέγιστη τιμή για τη μετοχή είναι τα 25,80 ευρώ.

Από τον κατασκευαστικό κλάδο, εύλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία μετοχών ΕΛΤΕΧ, Ακτωρ, ενώ η διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ από τα ΕΛΠΕ μπορεί να διαμορφώσει τάση στη μετοχή.

Μετοχές σηματωροί, πέρα των ΔΟΛ, Εθνικής Ακινήτων, η Εθνική Ασφαλιστική για προφανείς λόγους, αλλά και μετοχές των εταιριών Τεχνική Ολυμπιακή, Ρόκας, Alpha Alpha Energy, Μάρακ, Jumbo, Nίκας και ορισμένων ακόμη.

Στα ζητούμενα της ημέρας, η αύξηση των συναλλαγών, που θα παραπέμπει σε ενεργοποίηση θεσμικών χαρτοφυλακίων, η αντίδραση των μετοχών Alpha και Εθνικής και η σταθεροποίηση του Γ.Δ. σε επίπεδο όχι χαμηλότερο των 2.358 μονάδων, με ενδεχόμενη αντίδρασης προς τις 2.385 μονάδες.

Υ.Γ. Αναζητήστε στο κείμενο το Πρωταπριλιάτικο αστείο του euro2day.gr!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v