Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελαφρά κυριαρχία... πωλητών

Γύρω από τις 2.370 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με την αγορά να ”γέρνει” προς την πλευρά των πωλητών. Με ήπιο ρυθμό πραγματοποιούνται ρευστοποιήσεις στη μετοχή των Alpha και Εθνική, ενώ χαμηλότερα κινείται και ο τίτλος του ΟΠΑΠ. Σε αρνητικό έδαφος κυμαίνονται μετοχές-σηματωροί της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα των 2.370 μονάδων κινείται η αγορά.

Ο Γ.Δ. διορθώνει κατά περίπου 10 μονάδες (-0,45%) με συναλλαγές περίπου 87 εκατ. ευρώ (στις 14.30).

Το γεγονός πως ο Δείκτης ”γυρίζει” χαμηλότερα της ”αντίστασης” των 2.370 μονάδων, με συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς (ΔΟΛ, Άκτωρ, Εθνική Ακινήτων) να πιέζονται, εντείνει και πάλι τη διάθεση επιφυλακτικότητας.

Η κατάσταση αποτυπώνεται στην, χαμηλών συναλλαγών σήμερα, αγορά παραγώγων, καθώς περίπου την ίδια ώρα τα συμβόλαια του FTSE-20 για τον μήνα Απρίλιο δεν ξεπερνούσαν τις 5.000, ο δε συνολικός τζίρος τα 42 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των συναλλαγών στην υποκείμενη αγορά ήταν διπλάσιο.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως από τις 14.20 οπότε ”γύρισε” και αρνητικός ο Γ.Δ., πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 7 εκατ. ευρώ, με εντεινόμενες πωλήσεις σε μετοχές εταιριών της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή-σηματωρός για τον τραπεζικό κλάδο Alpha δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για καταγραφή νέας υψηλής τιμής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πωλήσεων τόσο στη συγκεκριμένη μετοχή όσο και στον τίτλο της Εθνικής, τάση που αποτυπώνεται και στο ΣΜΕ του FTSE-20, όπου η διαφορά μεταξύ υποκείμενης και αγοράς παραγώγων φτάνει στις 23 μονάδες.

Ο Δείκτης διαμορφώνονταν στις 1.236 μονάδες στη spot αγορά, έναντι 1.212 μονάδων της αγοράς παραγώγων.

Η μετοχή του ΔΟΛ υποχωρεί κατά 3,2% στα 3,7 ευρώ, τη στιγμή που μειώνονται τα κέρδη της Εθνικής Ακινήτων, υποχωρεί στα 3,82 ευρώ η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής, ενώ ανάλογη είναι και η απώλεια του Ακτωρα.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την πίεση που ασκείται στις δύο μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου στο ότι αύριο λήγει η διαδικασία στήριξης της Άκτωρ μέσω προγράμματος αγοράς από την Ελληνική Τεχνοδομική.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης απαιτείται προσοχή στη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών, στον αριθμό των ΣΜΕ που πραγματοποιούνται στο ΧΠΑ και στην πορεία μετοχών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης (Μαθιός, Μπουτάρης, Fanco, Ικτίνος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v