Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Το νέο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού, η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, οι συστάσεις του διοικητή της ΤτΕ για τους μισθούς, καθώς και το θέμα των συμβασιούχων απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Το νέο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού, η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, οι συστάσεις του διοικητή της ΤτΕ για τους μισθούς, καθώς και το θέμα των συμβασιούχων απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Κυπριακό: Για 48ωρο παζάρι στη Λουκέρνη για το Κυπριακό κάνει λόγο ”Το Βήμα”, που παραθέτει το νέο σχέδιο Ανάν, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αλλά και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Δραματική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας βρισκότααν σε εξέλιξη έως αργά χθες το βράδυ στην Ελβετία, μετά την υποβολή του νέου σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού από τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Κ. Ανάν, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Όλες σχεδόν τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς ικανοποιεί ο Κόφι Ανάν με το νέο του σχέδιο αναφέρει η ”Ελευθεροτυπία”, που επισημαίνει πως παράλληλα πετάει λίγα ψίχουλα στους Ελληνοκυπρίους.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της εφημερίδας ”Τα Νέα”, που αναφέρει πως 9 στις 10 αλλαγές ευνοούν την Τουρκία.

Γκαργκάνας: Η ”Καθημερινή” τονίζει πως η Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθεί να θέσει όριο στις αυξήσεις των μισθών και αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο διοικητής της Νίκος Γκαργκάνας.

Απομυθοποιεί την εικόνα της ισχυρής οικονομίας η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκε χθες, όπου εκφράζεται έντονη ανησυχία για την πορεία βασικών μεγεθών και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της τονίζει το ”Κέρδος”.

Στις επισημάνσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τις μισθολογικές αυξήσεις αναφέρεται η ”Εξπρές”, που μεταξύ άλλων επισημαίνει την ”ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας με κοινωνική προστασία”.

Συνετά μέτρα για να βελτιωθεί η οικονομία της Ελλάδας ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Αλογοσκούφης: Με δέσμευση για αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (οι οποίες εκφράστηκαν διά του απερχόμενου επιτρόπου Π. Σόλμπες) για την προσέγγιση του δημοσίου ελλείμματος στο όριο του 3% του ΑΕΠ, τονίζει η ”Εξπρές”.

Μισθοί: Λιτότητα διαρκείας για τους εργαζόμενους ”εξασφαλίζουν” οι προτάσεις των εργοδοτών, που επιδιώκουν να δώσουν αυξήσεις μόλις 3,2% το 2004 αναφέρει ”Το Βήμα”, που συμπληρώνει πως η ΓΣΕΕ, η οποία αύριο πραγματοποιεί την πρώτη της απεργία, καταγγέλλει ως εμπαιγμό τις προτάσεις του ΣΕΒ.

Το ”Κέρδος” συμπληρώνει πως η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις τουλάχιστον 8%.

Συμβασιούχοι: Η κυβέρνηση επιχειρεί πλέον να μεταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας την επίλυση ενός πολιτικού προβλήματος που θα κρίνει την αξιοπιστία του ήδη βαλλόμενου για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή – πρόκειται για το ακανθώδες ζήτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του Δημοσίου, τονίζει ”Το Βήμα”.

Σόλμπες: Ο κοινοτικός επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, αποχωρώντας από τη θέση του υπευθύνου επί των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανησυχεί γιατί το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται στην Ελλάδα κοντά στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του 3% αναφέρει ”Το Βήμα”.

Επιτόκια: Μεγάλη απόκλιση από τα ευρωπαϊκά επίπεδα εντοπίζει η Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά στα επιτόκια που δανείζουν οι τράπεζες, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

Φορολογία: Φορολογικό μπόνους στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημίες αποκλειστικά και μόνο από την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου χορηγεί η κυβέρνηση, τονίζει το ”Κέρδος”.

Τράπεζες: Στο τιμόνι της Εμπορικής τίθεται από σήμερα ο Γ. Προβόπουλος, σύμφωνα με την ”Ημερησία”, που συμπληρώνει πως η Alpha Bank ανοίγει σήμερα τον κύκλο των γενικών συνελεύσεων, ενώ επισημαίνει πως η Societe Generale ανεβάζει την τιμή αγοράς της Γενικής.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Για ταλαιπωρία των κατόχων Αμοιβαίων Κεφαλαίων κάνει λόγο η ”Ναυτεμπορική”, που τονίζει πως θα αναγκαστούν να υποβάλουν και πάλι τις δηλώσεις με τον ”παραδοσιακό” χειρόγραφο τρόπο.

Ακίνητα: Η παραθεριστική κατοικία αποτελεί το πλεονέκτημα της κυπριακής αγοράς σύμφωνα με το ”Κέρδος”.

Η ”Ναυτεμπορική”, επικαλούμενη στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αναφέρει πως η αύξηση των τιμών στα ακίνητα περιορίστηκε το 2003 στο 4%, όταν το 2002 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 16,2%.

Εγνατία: Επαναπροσεγγίζει την Εγνατία Τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες της ”Καθημερινής” η Societe Generale, καθώς στελέχη του γαλλικού ομίλου φαίνεται πως βρίσκονται σε συζητήσεις για δεύτερη φορά με τους βασικούς μετόχους της Εγνατίας.

ΕΤΑ: Εκτός Σοφοκλέους μένουν τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, καθώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, νομικά προβλήματα κρατούν την εταιρία μακριά από το Χ.Α.

Intracom: Για ευρύτατες αλλαγές στην διοίκηση της Intracom κάνει λόγο η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v