Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνες... ταχύτητας στις τράπεζες

Σημαντικά κέρδη καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος (2,68%) λόγω της... ευγενούς άμιλλας μεταξύ των τριών πρώτων σε κεφαλαιοποίηση τραπεζικών ομίλων. Αντιδρά μεν προς τις 2.370 μονάδες ο Γ. Δ., παραμένουν όμως χαμηλές οι συναλλαγές, γεγονός που καθιστά επιφυλακτικούς τους ”παίχτες” της αγοράς παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι χαμηλές συναλλαγές, είναι το στοιχείο που καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Με συναλλαγές περίπου 75 εκατ. ευρώ (στις 12.45), ο δείκτης μπορεί μεν να αντιδρά προς τις 2.370 μονάδες (+1,48%), πλην όμως δεν πείθει.

Τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν εδραιώνεται ξεκάθαρη τάση στις κινήσεις των ”παιχτών”, όπως επιβεβαιώνεται και από την αγορά παραγώγων.

Είναι χαρακτηριστικό πως με τον Γ. Δ. στις 2.368 μονάδες, ο αριθμός των συμβολαίων του FTSE-20 με το μήνα Απρίλιο έφτανε τα 6.360, για το δε μήνα Μάιο τα 680.

Η δε τιμή που δίνονταν για το συμβόλαιο μηνός Απριλίου ήταν στις 1.211 μονάδες, με τον FTSE-20 την ίδια στιγμή να κυμαίνεται στην υποκείμενη αγορά στις 1.234 μονάδες.

Αυτό το παιχνίδι, όμως που κρατά ζωηρό το ενδιαφέρον διαφόρων μεγαλοπαραγώγων και χρηματιστών αφορά στην κόντρα των τριών τραπεζικών ομίλων, Εθνικής, Eurobank και Alpha.

Στην... τρίχα πλέον η απόκλιση της κεφαλαιοποίησής τους, με τη μετοχή της Εθνικής στα 20,54 ευρώ, της Eurobank στα 16,64 ευρώ και της Alpha στα 25,80 ευρώ.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά, πως στη μετοχή της Eurobank (από τις 14.40 έως 14.45) δόθηκαν εντολές αγοράς που διαμόρφωσαν ταχύτατα την τιμή της μετοχής από τα 16,46 στα 16,64 ευρώ (+4,6%).

Ανταγωνισμός που παρασέρνει, από ότι φαίνεται και ένα σημαντικό κομμάτι της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Σταθερά τα κέρδη μετοχών ”σηματωρών”, ενισχύουν και την τιμή των ΑΕΓΕΚ, Ιατρικό, Ικτίνος, Αθηνά, Intralot, Informatics, Καθημερινή, Αltec, Κego, Compiucon, Info Quest. Κυριακίδης, Μαθιός και αρκετών ακόμη μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Σημαντικά τα κέρδη και για τις μετοχές των Μέτκα, Μυτιληναίου (δες σχετική ανάλυση Alpha Finance).

Δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε προς τις 2.370 μονάδες, με λιγότερες όμως συναλλαγές και από αυτές της Παρασκευής, δεν μπορεί με σαφήνεια να διατυπωθεί πρόβλεψη για τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μονιμότερη κίνηση της αγοράς πάνω από τις 2.370 μονάδες, θεωρείται η ενίσχυση των συναλλαγών πέρα των 140-150 εκατ. ευρώ.

Εκτίμηση, που εν μέρει εξηγεί και την επιφυλακτικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην αγορά παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v