Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τα ”βαριά χαρτιά” η όποια αντίδραση

Τη συνδρομή των ”βαριών χαρτιών” απαιτεί μια αλλαγή τάσης στη Σοφοκλέους, ενώ σε τέτοια περίπτωση η μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι πιθανό να ακολουθήσει. Ευνοϊκές προϋποθέσεις δημιουργεί στα διεθνή χρηματιστήρια το χθεσινό ράλι της Wall Street.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υπέρβαση των 2.305 μονάδων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σε αυτήν την περίπτωση, η αντίδραση της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως καταγράφηκε προχθές, θα είναι κάτι περισσότερο από μία τεχνική κίνηση με στοιχεία ”ξεφορτώματος”.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση... περίεργων κεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha), οδηγεί ορισμένους αναλυτές στην καταγραφή υποθέσεων και ερωτημάτων.

Θα μπορούσε η υποχώρηση της χρηματιστηριακής αξίας της Εθνικής στα 5,05 δισ. ευρώ και της τιμής της μετοχής χαμηλότερα των 20 ευρώ (19,82 ευρώ) να σηματοδοτεί κάποια νέα θεσμική τοποθέτηση στον όμιλο.

Εξ όσων γνωρίζουμε, μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα δεν υπήρχε καταγεγραμμένη εντολή αγοράς στη μετοχή της Εθνικής, ικανού μεγέθους που θα προοιωνιζόταν κάτι τέτοιο.

Το σίγουρο πάντως είναι πως οι ξένοι και ειδικότερα οι Λονδρέζοι ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη μετοχή της Εθνικής, αλλά και για τις άλλες ισχυρές του κλάδου.

Για τον ΟΤΕ, η εκτίμησή μας είναι καταγεγραμμένη, σχετίζεται άμεσα με το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση, ενώ για τη μετοχή της Cosmote, που υποχωρεί στα 12,42 ευρώ, οι τεχνικές ενδείξεις δεν είναι και τόσο ευοίωνες.

Ορισμένοι μιλούν για αφύπνιση των ”μικρών”, κάποιοι άλλοι για εξέγερση των καταφρονεμένων.

Εάν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συνέχεια, χρειάζεται τουλάχιστον και κάποιος... Σπάρτακος.

Θα χρειαστεί να περάσουν μια–δυο συνεδριάσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν οι δυνατότητες ορισμένων μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να κινηθούν εν μέρει αυτόνομα και να διαδραματίσουν ρόλο αντάξιο των αποτελεσμάτων τους.

Παραδοσιακά σε τέτοιες φάσεις της αγοράς οι μετοχές της Εθνικής Ακινήτων και του ΔΟΛ θεωρούνται σηματωροί της τάσης.

Ακολουθούν οι Τεγόπουλος, Σαράντης, ενώ από τις κατασκευές, οι Ολυμπιακή Τεχνική, Αθηνά και Θεμελιοδομή.

Στα υπόψη το πακέτο της Σιδενόρ (πραγματοποιήθηκε στα 2,07 ευρώ), η ελεύθερη πτώση των Μύλων Κεπενού, η προσπάθεια που καταβάλεται στον Έμπεδο, η τεχνική αντίδραση της Βερνίκος, η σταθερότητα της Μπενρουμπή, του Κωτσόβολου, η ελκυστικότητα του Μυτιληναίου στα 4,10 ευρώ, η κίνηση της Αστήρ και αρκετών ακόμη μετοχών αυτής της δυναμικότητας.

Θα γνωρίζουμε, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ίσως και τη Δευτέρα, κατά πόσο είναι εφικτή μια επιλεκτική αντίδραση μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να προσμετρήσει και το ”κλείσιμο” μέχρι προχθές του μεγαλύτερου μέρους των ανοιχτών θέσεων, την κάλυψη των χρεωστικών, όπως επίσης και των περιθωρίων κίνησης-χρηματοδότησης (margin), που είχαν... δοκιμαστεί δραματικά την περασμένη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v