Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη η αδρεναλίνη

Παιχνίδι για λίγους σε τεντωμένο σχοινί προσφέρουν οι αγορές, καθώς εμφανίζονται ευεπίφορες σε κάθε διεθνή επιπλοκή και οι αφορμές άσκησης κερδοσκοπίας αποκτούν πλέον χαρακτήρα... καθημερινότητας. Η στάση των ξένων, πάντως, θα καθορίσει μεσοπρόθεσμα την τάση στη Σοφοκλέους.

τoυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ένα φέρνει το άλλο, και το κάθε σοκ έχει ένα επόμενο.

Απόλυτα δικαιολογημένο, κατά συνέπεια, το κλίμα αβεβαιότητας, μεταβλητότητας και αστάθειας, που γεννούν τάσεις κερδοσκοπίας και εντείνουν το βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι”.

Διαχωρίζοντας το όποιο συναίσθημα από τους αριθμούς, τους δείκτες και τα μεγέθη, διαπιστώνεται πως αυτές οι συνεδριάσεις προσφέρουν... άγρια χαρά σε όσους ριψοκίνδυνα τολμούν.

Το εύρος διακύμανσης του Γ.Δ. είναι περίπου 38 μονάδες (2.262-2.300), του FTSE-20 είναι 20 μονάδες (1.190-1.210), ενώ ανάλογη διακυμανσιμότητα εμφανίζει πλήθος μετοχών.

Εάν αυτές οι μεταβολές σημειώνονται στη συνήθως άνευρη και ρηχή Σοφοκλέους, τότε -αναλογιζόμενοι το τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ειδικότερα στην αγορά παραγώγων της Φρανκφούρτης- έχουμε μέρος της εικόνας αυτών των ημερών.

Ο Γ.Δ. φαίνεται να βρίσκει σημείο ισορροπίας, προς το παρόν, μεταξύ 2.280-2.285 μονάδων, ενώ περίπου ισοδύναμη είναι η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Η μετοχή της Εθνικής στα 20,30 ευρώ, της Eurobank στα 15,88 ευρώ, διαμορφώνουν ένα σχετικά ισόρροπο κλίμα για σήμερα.

Αυτό επιτρέπει την καταγραφή σημαντικών αποκλίσεων για μία ομάδα μετοχών, που εμφανίζουν σημαντική αύξηση της εμπορευσιμότητάς τους.

Για παράδειγμα στον Άκτωρα, η τιμή της μετοχής διαμορφώνεται μεταξύ 4,08-4,34 ευρώ (δες και σχετικό θέμα), της Ελληνικής Τεχνοδομικής μεταξύ 3,60-3,74 ευρώ, της Μηχανικής 2,12-2,33 ευρώ, Alfa Alfa Συμμετοχών 0,61-0,67 ευρώ, Καρδασιλάρη 4,52-4,80 ευρώ, αλλά και σε άλλους τίτλους (AΛΤΕ, Μέτκα, Αθηνά κ.ά.).

Δεδομένου ότι στην αγορά αυτήν την περίοδο δραστηριοποιούνται κατά κανόνα εξειδικευμένοι παίκτες και γνώστες του ”παιχνιδιού”, θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανή η προσπάθεια αντιστάθμισης του κινδύνου μέσω της λήψης ανάλογων θέσεων στα παράγωγα και της εκμετάλλευσης έντονων διακυμάνσεων σε μετοχές αυξημένης εμπορευσιμότητας, μέχρις ότου ηρεμήσει σχετικά η κατάσταση.

Σημείωση: Από τεχνικής πλευράς, είναι εφικτή κυρίως μέσω των Εθνικής, Eurobank η προσέγγιση και πάλι των 2.300 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, και με την προϋπόθεση πως θα αυξηθούν οι συναλλαγές και σε ορισμένες μετοχές του ΜΚ-40, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ”κορύφωσης” της τάσης σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος, πέραν των 35 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v