Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το είπε και ο Νοστράδαμος!

Ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο βίαιος, πιο απρόβλεπτος. Βρισκόμαστε στην εποχή του Υδροχόου και τα πράγματα έχουν ”ζορίσει”. Άλλωστε, το είπε και ο Νοστράδαμος...

Το είπε και ο Νοστράδαμος!
Ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο βίαιος, πιο απρόβλεπτος. Βρισκόμαστε στην εποχή του Υδροχόου και τα πράγματα έχουν ”ζορίσει”. Άλλωστε, το είπε και ο Νοστράδαμος...

Η τρέλα κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή. Εμείς οι Δυτικοί αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη λογική αυτών που ζώνονται εκρηκτικά και θυσιάζουν τη ζωή τους στο όνομα του Αλλάχ ή του σεΐχη τους.

Είναι κάτι που βρίσκεται πέρα και έξω από τη δική μας λογική. Αλλά για τους πιστούς του Αλλάχ είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Έτσι, φοβόμαστε, και πολύ σωστά, ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να μεταφερθεί στην αυλή μας, αν δεν έχει ήδη συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε τέτοιου είδους γεγονότα και όχι τυχαία. Οι μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου και της 11ης Μαρτίου είναι πολύ νωπές ακόμη. Δεν μοιάζουν με αρχαία ιστορία…

Υπάρχει και μία άλλη ανάγνωση. Πιο κυνική. Σύμφωνα, λοιπόν, μ’ αυτή, οι αγορές αναζητούσαν την αφορμή για να επιστρέψουν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, ύστερα από ένα πολύμηνο ανοδικό ράλι.

Την αφορμή αυτή τη βρήκαν στην επιστροφή του τρομοφόβου. Κάτω από άλλες χρηματιστηριακές συνθήκες, λένε οι κυνικοί, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να περάσει και απαρατήρητο... Όπως, για παράδειγμα, πέρασε το 2003 η βίαιη καταστολή τρομοκρατικής ενέργειας σε θέατρο της Μόσχας, με πολλά θύματα μεταξύ των ομήρων.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος; Πιθανότατα οι 2.100 μονάδες, λένε κάποιοι αναλυτές, αναφερόμενοι στη Σοφοκλέους. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις δεν είναι σωστές, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν.

Δεν είναι σοφία να προβλέπει κανείς κι άλλη πτώση μετά από μία μέρα πανικού. Κι όπως μπορεί ο Γενικός Δείκτης να πέσει στις 2.100 μονάδες, κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να υποχωρήσει και στις 1.800.

Ή ακόμη μπορεί να μην κάνει κάτι απ’ αυτά τα δύο και να έχουμε ήδη δει τα χαμηλά. Όλα είναι πιθανά, όλα είναι ανοικτά. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι πραγματικά επιδιώκουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Σας είπαμε τι δεν ξέρουμε. Να σας πούμε τώρα αυτά που γνωρίζουμε. Οι ξένοι επενδυτές έχουν αποκτήσει στη Σοφοκλέους κυρίαρχο ρόλο. Πραγματοποιούν καθημερινά περισσότερο από το 40% των συναλλαγών.

Αν αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, είναι αμφίβολο αν υπάρχουν δυνάμεις ικανές για να απορροφήσουν την προσφορά. Η πορεία της Σοφοκλέους, λοιπόν, εξαρτάται σ’ έναν μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις των ξένων επενδυτών.

Το συμφέρον τους μπορεί να είναι διαφορετικό από την κατάρρευση των τιμών, αλλά σε περιόδους κρίσης δεν υπάρχει ομαδικό συμφέρον. Όποιος προλάβει τρέχει για να σώσει το τομάρι του...

Τι θα γίνει αύριο; Δυστυχώς, δεν ξέρουμε. Ο Νοστράδαμος ίσως να γνώριζε, αλλά φρόντισε να πετάξει στον αέρα τα γραπτά του, ώστε αυτά να ανακατευτούν και εμείς να μην μπορούμε να βγάλουμε έτσι ασφαλή συμπεράσματα για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v