Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύθραυστη η ψυχολογία της αγοράς, εκτιμούν οι ΑΧΕ

Δυσκολεύουν τις επενδυτικές αποφάσεις και προβληματίζουν οι άστατοι καιροί, εκτιμούν οι ΑΧΕ. Η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, ενώ το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης δεν έχει απομακρυνθεί. Ωστόσο, δεν αποκλείουν την ύπαρξη αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές που έχουν κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η αγορά πλησιάζει σημεία στήριξης.

Εύθραυστη η ψυχολογία της αγοράς, εκτιμούν οι ΑΧΕ
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Η Εθνική ΑΧΕ αναφέρει στο πρωινό της report πως περιμένει ότι οι εγχώριοι επενδυτές θα βρουν αγοραστικές ευκαιρίες σε μετοχές που έχουν κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η αγορά πλησιάζει κάποιες στηρίξεις της.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ίδια χρηματιστηριακή, η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων παραμένει καθοριστική για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Από την πλευρά της, η Marfin Analysis τονίζει πως για ακόμα μία φορά οι διεθνείς εξελίξεις και ο τρόπος που θα απορροφηθούν από τις αγορές θα παραμείνουν στο προσκήνιο, έπειτα από τη χθεσινή πίεση που προήλθε κυρίως από εγχώριους, θεσμικούς και μη, επενδυτές. Αντίθετα, συμπληρώνει η Marfin, οι εντολές από το εξωτερικό ήταν πιο ισορροπημένες.

Επίσης, η Marfin στο πρωινό της report αναφέρεται στη μετοχή του Τιτάνα, σημειώνοντας πως παραμένει η πρώτη της επιλογή στην κατηγορία των αμυντικών μετοχών με υγιή θεμελιώδη.

Παράλληλα, τονίζει η Marfin, η μετοχή του Τιτάνα διαπραγματεύεται ελκυστικά 10 φορές τα αναμενόμενα κέρδη ανά μετοχή του 2004, ενώ διαπραγματεύεται με discount της τάξεως του 11,4% και 36%, αντίστοιχα, σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρίες και την τοπική αγορά.

Σημειωτέον πως οι αναλυτές της Marfin λόγω των άστατων καιρών προτείνουν μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά και υγιή θεμελιώδη.

Εξάλλου, η Eurobank Securities, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή διόρθωση, αναφέρει πως ενείχε υπερβολή και επομένως είναι πιθανό να προκαλέσει μια τεχνική αντίδραση σήμερα. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η Eurobank Securities, η ψυχολογία είναι τραυματισμένη, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να βαρύνουν σημαντικά στην πορεία των μετοχών.

Όσον αφορά στην ευρεία τάση, οι αναλυτές της Eurobank Securities τονίζουν πως θα δοθεί από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει η Εγνατία ΑΧΕ στο πρωινό της report, δεν αποκλείεται η συνέχιση των πτωτικών πιέσεων, καθώς η συνολική ψυχολογία μετά τη χθεσινή οξεία πτώση παραμένει αδύναμη.

Οι αναλυτές της Εγνατία ΑΧΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για την ευρεία πίεση σε όλο το φάσμα των μετοχών, συμπεριλαμβανομένων και των blue chips, τα οποία μέχρι πρότινος στήριζαν σημαντικά την αγορά και βρίσκονταν σε περίοπτη θέση μεταξύ των αγοραστικών επιλογών των επενδυτών.

Από την άλλη, συνεχίζει η Εγνατία ΑΧΕ, η αποτίμηση αρκετών μετοχών θα μπορούσε να δικαιολογήσει πιθανή ανοδική κίνησή τους στις επόμενες συνεδριάσεις. Παρά ταύτα, οι αναλυτές της Εγνατία ΑΧΕ διατυπώνουν την αβεβαιότητά τους για τον χρόνο που οι αποτιμήσεις θα καθορίζουν αποφασιστικά τις όποιες επενδυτικές κινήσεις.

Ωστόσο, τονίζει η Εγνατία ΑΧΕ, η Σοφοκλέους θα συνεχίσει να επηρεάζεται σημαντικά από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

Ακόμα, οι αναλυτές της Fortius ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζοντας τεχνικά την πορεία του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FT 20, έπειτα από τη χθεσινή μεγάλη πτώση (απώλειες 3,88%), εντοπίζουν σημεία στήριξης στην περιοχή των 1.175 μονάδων, όπου είχε δημιουργηθεί τοπική κορυφή τον Αύγουστο του 2003.

Παράλληλα, συμπληρώνουν πως η πιθανή καθοδική διάσπαση των 1.190 μονάδων (περιοχή που βρίσκεται ο απλός κινητός μέσος τάσης 100 ημερών) με σημαντικό όγκο συναλλαγών θα σημαίνει και από τεχνικής απόψεως το τέλος του ανοδικού κύματος που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2003.

Τι έγινε χθες: Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 3,77%, στις 2.276 μονάδες.

Όπως αναφέρει στο πρωινό της report η Εθνική ΑΧΕ, στη Σοφοκλέους απουσίαζαν οι αγοραστές, ενώ ο λόγος ανοδικών-πτωτικών μετοχών (1 προς 57) αντανακλά πλήρως την εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v