Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δοκιμασία η επενδυτική ψυχολογία

Την αρνητική της πλευρά ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα η Σοφοκλέους, δοκιμάζοντας στηρίξεις, ενώ η σχέση ανοδικών προς πτωτικές διαμορφώθηκε στο 1/10. Παραμένει το ερώτημα ποιος αγοράζει στην Alpha Bank. Τι συμβαίνει σε Εθνική - ΔΕΗ - ΟΠΑΠ. Τι τρέχει στην περιφέρεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι προγραμματικές δηλώσεις και ο... joker του ΟΤΕ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους καταλύτες για αναστροφή του κλίματος στη Σοφοκλέους.

Η αγορά την περασμένη εβδομάδα ανέδειξε και πάλι την αρνητική της πλευρά, την ευπάθειά της σε οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις και την -σε μέγιστο βαθμό - εξάρτησή της από τις διαθέσεις των ξένων.

Η παρουσία των ξένων στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν μηδαμινή, περιορίστηκε ελάχιστα στις Alpha, Cosmote, 3E, και φάνηκε κυρίως χθες, στον ΟΠΑΠ.

Οι επιφυλάξεις παραγόντων της αγοράς, πως η εμπλοκή στον κατασκευαστικό κλάδο μπορεί να έχει παρενέργειες και σε άλλους παρεμφερείς, λειτουργούν ανασταλτικά στην όποια αγοραστική τους διάθεση.

Από τεχνικής πλευράς, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των 2.335 μονάδων, και εν συνεχεία των 2.311 μονάδων, η ουσία όμως είναι πως οι μετοχές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ”ταλαιπωρούνται” ασχετώς αφορμών.

Η χθεσινή συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ, όπου οι ξένοι κατέχουν το 36% του μετοχικού κεφαλαίου, είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως.

Οι σημαντικές ρευστοποιήσεις και η μεγάλη υποχώρηση της μετοχής αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στη φημολογία περί διαρχικού τρόπου διοίκησης του Οργανισμού.

Δηλαδή, άλλος για πρόεδρος, και άλλος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, με πιθανό το ενδεχόμενο το πρόσωπο αυτό να είναι ο νυν υπ’ αριθμόν ένα άντρας του ΟΠΑΠ.

Η μετοχή σηματωρός των διαθέσεων των ξένων, μπορεί ανάλογα να πιεστεί περαιτέρω ή να αντιδράσει ανοδικά. Κάτι ανάλογο πιθανολογείται, πως θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση του ΟΤΕ, ανάλογα με το ποιος θα αναλάβει τελικά τη διοίκησή του.

Από τον τραπεζικό κλάδο, αναμφίβολα ξεχωρίζει η ”κόντρα στο ρεύμα” πορεία της Alpha Bank, όπου και την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται πως αρκετές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό ξένων κωδικών.

Το ποιος αγοράζει συστηματικά Alpha στους τελευταίους μήνες, είναι ένα καλό ερώτημα.

Το γεγονός, πως η μετοχή της Εθνικής τράπεζας βρέθηκε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν από το ”κλείσιμο” της συνεδρίασης, αποδίδεται στην έλλειψη -ακόμη- συντονισμού στον όμιλο.

Ο όμιλος όμως και η μετοχή, εκτιμάται πως γρήγορα θα βρουν το δρόμο τους.

Προβλημάτισε η πίεση στη μετοχή της ΔΕΗ, που αν παρατηρηθεί το εβδομαδιαίο της διάγραμμα, ενισχύεται η εκτίμηση πως εξελίσσεται σε ”χαρτί βραχυπρόθεσμων κινήσεων”, κυρίως των ξένων και ορισμένων μεγαλοχρηματιστών.

Διόλου ευκαταφρόνητες οι διακυμάνσεις της μετοχής, η υψηλή εμπορευσιμότητα της οποία επιτρέπει την χαμηλού κόστους άνετη είσοδο – έξοδο των μεγαλοχρηματιστών.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ δίνεται στόχος στα 22,1 ευρώ, από τα 22,8 ευρώ, τη στιγμή που δύο ξένοι οίκοι (Deutsche Bank, Goldman Sachs) αναθεωρούν σημαντικά την τιμή στόχο για την Cosmote.

Εκτιμήσεις που δικαιολογούν και εξηγούν την αυξημένη ζήτηση-εμπορευσιμότητα, που παρουσιάζει τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες, η μετοχή της Cosmote.

Κράτησε τα 20 ευρώ (20,16 ευρώ) η μετοχή της 3E, με την Π&Κ να δίνει τιμή στόχο τα 22 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, που προβληματίζει όλο και περισσότερο με τη συμπεριφορά της, θεωρούμε στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση την εδώ και περίπου ενάμιση μήνα μείωση της θέσης λίγων ξένων, οι οποίοι διερευνητικά τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένους τίτλους.

Για την ερχόμενη εβδομάδα, θεωρούμε πως πέραν των προγραμματικών δηλώσεων, του ΟΤΕ και των παρενεργειών που δημιουργεί η κόντρα στις κατασκευαστικές, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει για τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η σπουδή των χρηματιστηριακών να ”κλείσουντα υπόλοιπα των πελατών τους.

Όσον αφορά σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,25%, ενώ υψηλή ήταν η πτώση, της τάξης του 4,97%, για τον FTSE/ASE40.

Εξάλλου, ο FTSE/ASE 20 σημείωσε απώλειες 1,35% στη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ στο 7,71% ανήλθε η εβδομαδιαία υποχώρηση του FTSE/ASE 80.

Κατά 8,92% υποχώρησε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, στο 8,77% ανήλθαν οι απώλειες του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ πτώση περί το 7,54% σημείωσε ο κλάδος των εκδόσεων-εκτυπώσεων.

Οι τράπεζες έκλεισαν την εβδομάδα με πτώση 0,87%.

Από τις μετοχές της αγοράς, ξεχώρισαν με τη μεγαλύτερη άνοδο ο Καραμολέγκος (+16,5%), ενώ στο 14,1% ανήλθαν τα εβδομαδιαία κέρδη για τη μετοχή της Καρατζής.

Στο 9,2% διαμορφώθηκε η άνοδος της Mevaco, ενώ η Revoil ”κέρδισε” στη διάρκεια της εβδομάδας 6,7%. Η Βιοσώλ τελείωσε την εβδομάδα με άνοδο 6,3%.

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σημείωσε η μετοχή των Μύλων Κεπενού (34,3%), ενώ και η Intramet υποχώρησε 33,7%.

Η Centric Πολυμέσα σημείωσε απώλειες 26,9%, όπως και η Μαθιός Πυρίμαχα, η Informatics κατέγραψε πτώση 25,8%, ενώ η Βερνίκος Κότερα υποχώρησε 21,3%.

Η Ευρωπαϊκή Τεχνική έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 20,7%, η Ευκλείδης σημείωσε πτώση 20%, ενώ η Plias υποχώρησε 18,8%.

Η μετοχή της Κλουκίνας Λάππα, εμφάνισε απώλειες 18,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v