Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορισμένες οι αντοχές;

Παρά την προσπάθεια που αρχικά καταβλήθηκε, οι αντοχές της αγοράς διαπιστώνεται πως είναι περιορισμένες, καθώς ο Δείκτης διολισθαίνει κάτω από τις 2.360 μονάδες, με την πλειονότητα των μετοχών σε αρνητικό πρόσημο. Οι επιπλοκές που διαφαίνονται στον κατασκευαστικό κλάδο επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση όσων σχεδίαζαν να αντιδράσουν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε πτώση η αγορά, παρά την προσπάθεια στήριξης που καταβάλλεται μέσω συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Τα αρχικά κέρδη των Alpha και Εθνικής έδωσαν τη θέση τους σε ζημίες, με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να υποχωρήσει προς τις 2.361 μονάδες.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 5, με τον κατασκευαστικό δείκτη να υποχωρεί προς τις 710 μονάδες (-0,9%).

Οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών που βρέθηκαν στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες (Ακτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική και Παντεχνική) αντέδρασαν προς τα 4,12 ευρώ, τα 3,82 ευρώ και τα 1,87 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί οι μετοχές και ο κλάδος συνολικότερα να αντιδρά, πλην όμως η χαμένη εδώ και καιρό αξιοπιστία του κλάδου επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο.

Μειονέκτημα και των ισχυρών εταιριών η ευρύτατη διασπορά των εισηγμένων και η γενικότερα επιφυλακτική στάση των Ελλήνων διαχειριστών.

Από τους επιμέρους δείκτες σημαντικές απώλειες καταγράφουν αυτοί των Διυλιστηρίων, Παράλληλης, Βιομηχανιών, Ασφαλειών.

Από τους βασικούς δείκτες απώλειες τριπλάσιες του FTSE-20 σημειώνει ο SC-80.

Μεταξύ των μετοχών που υποχωρούν σημαντικότατες απώλειες καταγράφουν οι Μύλοι Κεπενού, Σαράντης Χίου, Sex Form, Προμότα, ΔΟΛ, ΑΕΓΕΚ και άλλες.

Τεχνικά η εικόνα της αγοράς δείχνει πως μέχρι την περιοχή των 2.335 μονάδων υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης που δεν μεταβάλλουν την τάση.

Όμως το κλίμα έχει επιβαρυνθεί, οι ξένοι παραμένουν αδρανείς, οι δε Έλληνες διαχειριστές στην πλειονότητά τους απέχουν.

Με αυτό το κλίμα και την έλλειψη φυσικού αρχηγού στην αγορά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως και μέσω ποιας τακτικής θα μπορούσε να αντιδράσει πέραν των 2.400 μονάδων ο Δείκτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v