Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέρχονται φήμες, φεύγει... αέρας

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στη Σοφοκλέους μετά και την υποχώρηση που εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές και ιδιαίτερα ο Dax, με τον οποίο ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί σχεδόν παράλληλη πορεία. Από το menu των πιέσεων δεν λείπει η αρνητική φημολογία, η επίκληση δημοσιευμάτων και οι πιέσεις για κλείσιμο ανοικτών θέσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το λίγο πολύ γνώριμό μας ”γαϊτανάκι” φημών κάνει και πάλι το γύρο της αγοράς, συνοδευόμενο από την υποχώρηση που εμφανίζουν οι ευρωπαικές αγορες και ειδικότερα ο Dax, με τον οποίο ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί σχεδόν παράλληλη πορεία.

Ορισμένοι αναφέρονται στην... κατά λάθος υποβάθμιση της Σοφοκλέους (που ανασκευάστηκε πλήρως στη συνέχεια), άλλοι σε δημοσιεύματα που αφορούν σε εμπλοκές σε δημόσια έργα.

Κάποιοι πιο τολμηροί προχωρούν παραπέρα αναπαράγοντας φήμες για επικείμενη ένταξη μετοχής σε καθεστώς επιτήρησης.

Όλα αυτά συμβάλλουν στη γενικευμένα πτωτική εικόνα της αγοράς ή μήπως δικαιολογούν επιμέρους πιέσεις;

Στην περίπτωση του Ακτωρα και της Ελληνικής Τεχνοδομικής, μετά και το δημοσίευμα της Καθημερινής, πράγματι υπάρχει προσφορά και πίεση που φτάνει μέχρι και το –7%.

Στην περίπτωση των Μύλων Κεπενού, μετά το ράλι, το –12% ήταν αναμενόμενο.

Σημαντικότατες όμως πιέσεις ασκούνται και σε μετοχές όπως οι Εθνική Ακινήτων, Ερμής, Ευκλείδης, Euromedica, Ευρωπαϊκή Τεχνική και πολλές ακόμη από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η μόνη λογική, πειστική εξήγηση που δίνεται αφορά στο χρηματιστηριακό κλείσιμο του μήνα.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακά στελέχη, ο μήνας για τις ΑΧΕ δεν κλείνει στις 31/3, αλλά ουσιαστικά την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Μαρτίου.

Δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας στα ξένα χρηματιστήρια, αρκετοί επενδυτές πιέζονται να κλείσουν τις θέσεις τους και περισσότεροι είναι αυτοί που διαθέτουν χρεωστικούς κωδικούς.

Αυτό δικαιολογεί εν μέρει τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνται στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς η εικόνα από την αγορά παραγώγων δεν δικαιολογεί ανάλογης έκτασης διόρθωση.

Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή της ΔΕΗ, αφήνεται έντεχνα να διαμορφωθεί υποτιμητικό κλίμα.

Η μετοχή της Επιχείρησης ”αφήνεται” με ελάχιστη προσφορά να πιεστεί μέχρι και 2,5% χαμηλότερα.

Οι τιμές των συμβολαίων του FTSE-20 εκτιμάται ότι θα κλείσουν γύρω στις 1.250 μονάδες, οπότε η παράμετρος των παραγώγων δεν εξηγεί την ένταση της πίεσης.

Εάν μάλιστα παρατηρηθούν συγκεκριμένες μετοχές όπου εκτιμάται ότι είχε ”ανοιχτεί αέρας” τις προηγούμενες μέρες, τότε η εκτίμηση περί εσπευσμένου ”κλεισίματος” δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της αγοράς.

Σε όλα αυτά βεβαίως, προσθέτουμε και το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι πωλήσεις σε περιφερειακές μετοχές θα ενταθούν στις επόμενες συνεδριάσεις, θέτοντας εκ νέου σε δοκιμασία την προηγούμενη περιοχή ”στήριξης” των 2.335 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v