Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εως την Παρασκευή η αβεβαιότητα;

Από τις συναλλαγές και τη σταθερότητα δεικτοβαρών μετοχών μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής εξαρτάται η τάση. Θα φανεί κατά πόσον η χθεσινή αντίδραση ήταν μία καθαρά τεχνικής και μόνο μορφής κίνηση ή η απαρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου. Στα υπόψη η αύξηση της συμμετοχής των ξένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τεχνική αντίδραση ή κάτι μονιμότερο; Η απάντηση στο ερώτημα θα δοθεί μόνο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της ερχόμενης Παρασκευής.

Κατ’ αρχάς, η χθεσινή αντίδραση της αγοράς από τεχνικής πλευράς είχε προεξοφληθεί από αρκετούς αναλυτές, οι οποίοι τη συσχέτιζαν και με το κλίμα που κυριαρχεί στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι συνεδριάσεις, όπως σημειώνεται, εξακολουθούν να μη δίνουν σαφή μηνύματα για τη μεσοπρόθεσμη τάση, καθώς οι συναλλαγές παραμένουν σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

Βέβαια στη χθεσινή αντίδραση του Δείκτη προς τις 2.382 μονάδες ο τζίρος ήταν περίπου 25 εκατ. περισσότερος από αυτόν της Δευτέρας.

Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί πως ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από σημαντική περιοχή ”στήριξης” με... μοχλό δεικτοβαρείς μετοχές.

Οι τοποθετήσεις που έγιναν χθες σε Εθνική, Alpha, Eurobank και CosmΟΤΕ συνοδεύτηκαν από τη δημοσίευση εκθέσεων – αναλύσεων τόσο από ξένους (HSBC, Morgan) όσο και ελληνικούς οίκους (Εθνική, Π&Κ).

Αυτός ο συντονισμός θα μπορούσε να παραπέμψει σε ανάλογες κινήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο άμεσο παρελθόν, όταν ο Γ.Δ. είχε κινηθεί χαμηλότερα των 2.400 μονάδων.

Το πιθανότερο είναι πως λόγω της ”τριπλής λήξης” την ερχόμενη Παρασκευή θα επιχειρηθεί να συγκεραστούν οι αποκλίσεις μεταξύ υποκείμενης αγοράς και Παραγώγων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα συμβόλαια του FTSE- 20.

Η μετοχή της Εθνικής, παρά τη θετική εκτίμηση της HSBC (τιμή-στόχος τα 23,5 ευρώ) κινήθηκε οριακά χαμηλότερα με συναλλαγές 700.000 και πλέον τεμαχίων.

Όπως εξηγούσε χρηματιστηριακός παράγων, στον όμιλο θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της διοίκησης.

Ο ίδιος παράγων συνυπέγραφε την εκτίμηση της HSBC για τα 14 ευρώ της CosmΟΤΕ, αδυνατούσε όμως να κατανοήσει τον λόγο της υποβάθμισης στα 12 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Θέση μας είναι πως η νέα διοίκηση στον Οργανισμό μπορεί να κάνει τη διαφορά, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που ο ορισμός προέδρου στη διοίκηση του πρώτου σε κεφαλαιοποίηση οργανισμού της Σοφοκλέους σχετίζεται άμεσα με την πορεία του ΟΤΕ.

Στα επιμέρους κρατάμε τη νέα μείωση του ποσοστού βασικού μετόχου του Γρηγόρη, τα ερωτήματα που παραμένουν για τον όμιλο της Intracom, την ταλαιπωρία διαρκείας για τις περισσότερες από τις κατασκευαστικές, τα κέρδη της Πειραιώς και την άρνηση του προέδρου των ΕΛΠΕ Γ. Μωραΐτη να παραιτηθεί.

Αντιθέτως, οι επενδυτές φαίνεται να επικρότησαν χθες την παραμονή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Κ. Νέζη.

Στη μετοχή τοποθετήθηκαν και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, κάτι που μας προϊδεάζει για ανάλυση θετικού περιεχομένου για τη ΔΕΗ, που θα ακολουθήσει.

Θα πρέπει επίσης να εκτιμηθεί η σταθερότητα της μετοχής του ΟΠΑΠ, η ελκυστική κεφαλαιοποίηση του Κορασίδη, η αντίδραση των ΕΠΑΤ, Στρίντζη, η αλλαγή νοοτροπίας στον όμιλο Κλωνατέξ, οι κυοφορούμενες εξελίξεις στην ΕΧΑΕ, η ανοδική τάση της Info-Quest και ορισμένες ακόμη επιμέρους περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v