Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση... αλλά όχι και έτσι

Αδικαιολόγητη ως προς την έκταση και ”κούφια” ως προς τις συναλλαγές χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς τη χθεσινή διόρθωση. Αναφέρονται στο κενό που δημιουργεί αυτή η μεταβατική περίοδος, επισημαίνουν πως επείγει ο ορισμός νέας διοίκησης στη ναυαρχίδα του τραπεζικού συστήματος και προσβλέπουν στις προγραμματικές δηλώσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πλήθος ερωτημάτων έγειρε η βιαιότητα της χθεσινής υποχώρησης με συναλλαγές, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ.

Υπό άλλες συνθήκες, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αυτού του είδους και έντασης κινήσεις προκαλούν αντιδράσεις. Οι ίδιοι πάντως αναφέρονταν στο ”κενό διαχείρισης” που υπάρχει αυτήν την περίοδο.

Σε μια περίοδο μετάβασης, καθώς αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η αγορά δεν γνωρίζει ακόμη τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τράπεζες, ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς, με συνέπεια να λείπει ο... φυσικός ηγέτης.

Η ασάφεια αυτής της περιόδου καθιστά λίγο ”πονηρή” την έκταση της χθεσινής πίεσης δεικτών και μετοχών.

Απαιτείται, προκειμένου να εξαχθεί ασφαλές το συμπέρασμα, η σημερινή, αλλά και η αυριανή συμπεριφορά των πωλητών – αγοραστών. Μην ξεχνώντας, βεβαίως, πως την Παρασκευή ”λήγουν” τρεις σειρές χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Το κλίμα αβεβαιότητας και προσμονής αποτυπώνεται εμφανώς στην πορεία της Εθνικής. Η μετοχή της δείχνει αδυναμίες που ούτε παρουσίαζε, κυρίως όμως δεν έχει λόγο να εμφανίζει.

Σαφώς καλύτερη η Alpha, στη διοίκηση της οποίας δεν υπάρχει ”κενό μετάβασης”. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και για την Eurobank, ενώ στην περίπτωση της Εθνικής, οι παράγοντες της αγοράς εντάσσουν και τον ΟΤΕ.

Το χειρότερο, όμως, είναι η επιβεβαίωση χρόνιων εκτιμήσεων πως το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων είναι και θα παραμείνει ”χρηματιστηριακά νεκρό”.

Καλώς ή κακώς, η αγορά ”παίζει” γύρω από 40 το πολύ 50 μετοχές.

Στην περίπτωση που βρεθούν ρευστό και δυνάμεις για τεχνικής μορφή αντίδραση, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς την περιοχή των 2.475-2.480 μονάδων. Ειδάλλως, θα επανέλθουν στο προσκήνιο χειρότερα σενάρια.

Πάντως μέρος ισχυρών χρηματιστών ποντάρει στο πρώτο ενδεχόμενο, το θετικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v