Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Στις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο, στις προβλέψεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2004, αλλά και στις διοικητικές αλλαγές σε ΔΕΚΟ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Στις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο, στις προβλέψεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2004, αλλά και στις διοικητικές αλλαγές σε ΔΕΚΟ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Κυβέρνηση: Η ρύθμιση για τη μονιμοποίηση 230.000 συμβασιούχων του δημόσιου τομέα και ο διακανονισμός του προβλήματος με τα πανωτόκια αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με την άρτια εκτέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, το Κυπριακό και τη δημοσιονομική απογραφή όπως θα τις ιεραρχήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συζήτηση που θα αρχίσει το επόμενο Σάββατο στη Βουλή, τονίζει η ”Καθημερινή”.

Την κατάργηση των αγορανομικών διατάξεων που επέβαλε στην αγορά η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα επιδιώκει την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τονίζει το ”Κέρδος”.

Αλογοσκούφης: Έκκληση να βρεθεί η ”χρυσή τομή” μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις για την εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα απηύθυνε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με το προεδρείο του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Η ”Εξπρές” κάνει λόγο για συναινετική πορεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ επισημαίνει πως συμφωνήθηκε η συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων σε ειδικές ομάδες εργασίας που θα συγκροτηθούν σε σώμα για τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Από την πλευρά της, η ”Οικονομική Ελευθεροτυπία” αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομίας κατά τις συναντήσεις του με ΓΣΕΕ και ΣΕΒ υποδύθηκε τον Πόντιο Πιλάτο, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, δεν πρόκειται να παρέμβει.

Έλλειμμα: Διπλάσιο έλλειμμα από τις προβλέψεις που υπέβαλε η Ελλάδα πριν από τις εκλογές προβλέπει για το 2004 η Eurostat, όπως αναφέρει ”Το Βήμα”, που συμπληρώνει πως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανεβάζει το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ και ανησυχεί για το χρέος.

Σοφοκλέους: Στη δίνη των διεθνών αγορών έχει πέσει η Σοφοκλέους σύμφωνα με την ”Ημερησία”, που μεταξύ άλλων τονίζει πως η επιστροφή της Αλ Κάιντα προκαλεί νευρική κρίση στα χρηματιστήρια, ενώ τονίζει πως μόνο 33 μετοχές κρατήθηκαν με θετικό πρόσημο.

Ευρώπη: Σοκ ανασφάλειας βιώνει η Ευρώπη, η οποία, όπως τονίζει η ”Καθημερινή”, αναζητεί αντίδοτο στην έξαρση του τρόμου, ενώ η ”Εξπρές” τονίζει πως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη κρίνεται η αντοχή της οικονομικής ανάκαμψης.

Πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας κηρύσσει η Ευρώπη σύμφωνα με ”Το Βήμα”, που συμπληρώνει πως υπό τη βαριά της σφαγής στη Μαδρίτη οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. εντείνουν τη συνεργασία τους για την εκπόνηση κοινού σχεδίου δράσης κατά της Αλ Κάιντα.

Θαπατέρο: Ο θριαμβευτής των ισπανικών εκλογών δηλώνει ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα από το Ιράκ και θα ”ενταχθεί” στο γαλλογερμανικό στρατόπεδο αναφέρουν ”Τα Νέα”.

Αλλάζει πολιτική όσον αφορά στο Ιράκ και την Ευρώπη ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, σύμφωνα με ”Το Βήμα”.

Η ”Ελευθεροτυπία” κάνει λόγο για στροφή των σοσιαλιστών στην Ευρώπη, ενώ τονίζει πως η ”πολιτική Μπους τιμωρήθηκε”.

Απολύσεις: Άρχισαν οι απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) τονίζουν ”Τα Νέα”.

Συμβασιούχοι: Ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την κοινοτική οδηγία για τους συμβασιούχους αναφέρει ”Το Βήμα”, που συμπληρώνει πως θα διατηρηθούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις του ΑΣΕΠ.

Τουρισμός: Με σκυμμένα κεφάλια επιστρέφουν οι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες από τη διεθνή τουριστική έκθεση ITB του Βερολίνου, καθώς τα μηνύματα είναι υποτονικά για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας φέτος, επισημαίνει η ”Καθημερινή”.

Μαθήματα: Στη μείωση των μαθημάτων από 9 σε 6 που θα γίνει το μεθεπόμενο σχολικό έτος, αλλά και στις Πανελλαδικές της Β’ Λυκείου που καταργούνται από το 2005 αναφέρονται ”Τα Νέα”.

Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Με επέκταση των δραστηριοτήτων εκτός της ζώνης του ευρώ θα υλοποιηθεί η διεθνοποίηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς, όπως τονίζει η ”Καθημερινή”.

Διοικητικές αΑλλαγές: Παραμένει στη ΔΕΗ ο Στ. Νέζης σύμφωνα με ”Το Βήμα”, που προσθέτει πως φεύγει σήμερα από το ΣΔΟΕ ο Δ. Μπατζελής, ενώ το ”Κέρδος” επισημαίνει πως από ώρα σε ώρα αναμένεται η ανακοίνωση για τη νέα διοίκηση της Εθνικής.

Η ”Ημερησία” συμπληρώνει πως ο Αλ. Πιλάβιος προκρίνεται για την κεφαλαιαγορά, ενώ σε ό,τι αφορά την Εθνική αναφέρει πως επικρατέστεροι είναι ο Τ. Αράπογλου και ο Γ. Προβόπουλος.

ΟΤΕ: Για σάλο στον ΟΤΕ όσον αφορά σε προεκλογικά bonus σε ημετέρους κάνει λόγο η ”Καθημερινή”, που τονίζει πως η πρόκληση συντελέστηκε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές.

Eurobank: Αύξηση 11%-12% στα κέρδη της Eurobank στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2004 προβλέπει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Intracom: Τοπίο στην ομίχλη παραμένει η Intracom σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, που τονίζει μεταξύ άλλων πως η εταιρία αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις φήμες για αμερικανικό στρατηγικό εταίρο.

Νίκας: Το ενδεχόμενο έκδοσης ομολογιακού δανείου, μέρος του οποίου θα διατεθεί για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας εξετάζει η Νίκας σύμφωνα με το ”Κέρδος”.

Ευκλείδης: Σε επαναγορά μετοχών προχωράει η Ευκλείδης σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που συμπληρώνει πως το εύρος της αγοράς οριοθετείται μεταξύ 0,5 και 3 ευρώ.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v