Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύτερο το κλίμα στη Σοφοκλέους από την Ευρώπη

Θα φανεί από σήμερα κατά πόσο μπορεί να επηρεάσουν τη Σοφοκλέους επιμέρους στοιχεία, κίνητρα και παράμετροι και ποια θα είναι η επίδραση της επιφυλακτικότητας, αβεβαιότητας που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι μεγάλοι παίκτες πάντως αναγκάζονται, πλέον, να ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αισιοδοξία της Νέας Υόρκης κόντρα στον σκεπτικισμό των ευρωπαϊκών αγορών.

Η αρχική ”απάντηση” των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην αντίδραση της Wall Street, παραπέμπει σε προσπάθεια εξομάλυνσης των πιέσεων, απορρόφηση των κραδασμών.

Οι πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θεωρούνται κρίσιμες όσο και καθοριστικές για τη βραχυπρόθεσμη τάση των ευρωπαϊκών αγορών.Οι λόγοι ευνόητοι.

Από το ρυθμό τους θα εξαρτηθεί σε κάποιο βαθμό και η Σοφοκλέους, η σχετικά ψυχραιμότερη αντίδραση της οποίας – την προηγούμενη εβδομάδα- αποτελεί μία καταρχήν θετική ένδειξη.

Τεχνικά, είναι προφανές πως διαμορφώνεται ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 2.370-2.550 μονάδων, περιθώριο που προσφέρει τον τελευταίο 1,5 μήνα διακυμάνσεις, μεταβλητότητα, αποδόσεις (και ζημίες βέβαια).

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τους δικούς του λόγους να κινηθεί εν μέρει αυτόνομα.

Οι ”μετεκλογικές” προτεραιότητες όπως καταγράφονται στις απόψεις του Αντώνη Κεφαλά, δίνουν ένα στίγμα του τι αναμένουν οι διαχειριστές ξένοι και Έλληνες.

Αναμφίβολα, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” των τραπεζών και των άλλων ΔΕΚΟ θα μπορούσε να διαμορφώσει τάση.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία συσσώρευσης με τις Πειραιώς και Alpha σε θετικότερη θέση από ότι οι Εθνική και Eurobank.

Στην περίπτωση όμως της Εθνικής, η αγορά ”παίζει” την προοπτική αλλαγής της διοίκησης.

Κατά συνέπεια, πέρα της Εθνικής που λόγω θέσης, είναι σηματωρός για τον κλάδο της, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά των ΟΤΕ, Cosmote.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η Marfin Hellenic αναθεωρεί (12/3) την τιμή στόχο κατά 0,50 ευρώ χαμηλότερα στα 12,10 ευρώ.

Δεν περνά όμως απαρατήρητη η εντυπωσιακή ενίσχυση των συναλλαγών της θυγατρικής της, Cosmote.

Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη εβδομάδα οι συναλλαγές στον τίτλο του ΟΤΕ ανήλθαν στα 9,2 εκατ. τεμάχια, έναντι 6,5 εκατ. της Cosmote.

Εύλογα, μετοχή σηματωρός καθίσταται η Intracom, ενώ από σήμερα ξεκινά (με τιμή τα 1,90 ευρώ) η θυγατρική της Intramet.

Στα επιμέρους θα πρέπει να προσεχθούν η ανθεκτικότητα της Κύπρου, η ελκυστική αποτίμηση της Motor Oil, η αντίδραση του Τεγόπουλου, το +2,5% (με συναλλαγές περίπου 400.000 τεμαχίων την προηγούμενη εβδομάδα) για τα Folli Follie, η αντίδραση της Τέρνα από τα 5,84 ευρώ, μετά από ένα πτωτικό σερί διάρκειας, η Info Quest, η ”εξαέρωση” που έχει ολοκληρωθεί στην Κλωνατέξ, η προσέγγιση των 3,25 ευρώ για την Τεχνική Ολυμπιακή, των 6,70 ευρώ για τη μετοχή της Hellas Can, η αδυναμία της Hyatt, η σταθερότητα του Τιτάνα, στα 34,5-35 ευρώ των ΚΑΕ, στα 16,5-17,4 ευρώ και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

Σε ό,τι αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, θα πρέπει επίσης να προσεχθεί πως την ερχόμενη Παρασκευή έχουμε ”τριπλή λήξη” στην αγορά παραγώγων (συμβόλαια δεικτών, μετοχών και σύνθετων προϊόντων).

Αυτό πάντως που προέχει, σε αυτή τη φάση, είναι η ισχυροποίηση της ανθεκτικότητας, της περιοχής των 2.370 μονάδων και όχι τόσο η αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.500 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v