Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βίαιη” διόρθωση στις αγορές

Σημαντικότατες στο σύνολο της αγοράς οι απώλειες της Σοφοκλέους, η οποία παρασύρεται στη δίνη της βίαιης διόρθωσης που προκαλεί στις ευρωαγορές το τρομοκρατικό κτύπημα στη Μαδρίτη. Το κλίμα επιβαρύνεται από πωλήσεις μετοχών με ταυτόχρονη αντιστάθμιση κινδύνου μέσω της αγοράς παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη δίνη της απότομης υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών ”βυθίζεται” και η Σοφοκλέους.

Με σημαντικότατες απώλειες, που σε επίπεδο Γ.Δ. προσεγγίζουν τις 70 μονάδες και σε ποσοστό το περίπου 3%.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημείωναν πως μετά τις περίπου 12.45 διαπιστώνονται εντονότερες πωλήσεις-πιέσεις σε μετοχές του FTSE-20, με σταδιακή αύξηση των τοποθετήσεων σε συμβόλαια του ίδιου δείκτη.

Δικαιολογούν αυτό το ιδιότυπο arbitrage, καθώς λόγω της αυξημένης νευρικότητας και επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί, επιδιώκεται η αντιστάθμιση κινδύνου.

Καταγράφονται, λοιπόν, πωλήσεις σε μετοχές του ΟΤΕ (σταθερά χαμηλότερα των 12 ευρώ), σαφώς πιο περιορισμένες στον ΟΠΑΠ, αλλά και στις ΔΕΗ, Alpha, Εθνική και Eurobank.

Σαφώς δυσχερέστερη είναι η θέση μετοχών εταιριών της μεσαίας -χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτική η ευκολία με την οποία υποχωρούν από 6% και πάνω μετοχές των Ρόκα, Τεγόπουλου, ΑΕΓΕΚ, Alco, ΑΛΤΕ, Εθνικής Ακινήτων, ενώ τις πιέσεις δεν γλιτώνουν ούτε οι σταθερότερες μετοχές, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Γερμανού.

Ο Γ.Δ. υποχωρεί χαμηλότερα των 2.400 μονάδων (στις 13.25), καθώς δόθηκαν εντολές πώλησης στην Εθνική (στα 21,92 ευρώ), Eurobank (16,52 ευρώ), αλλά και άλλων τίτλων του FTSE-20.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη βιαιότητα της διόρθωσης στη νευρικότητα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ειδικότερα της Φρανκφούρτης, αλλά για την έκταση θεωρούσαν… υπαίτια την προσπάθεια αντασφάλισης κινδύνου από την πλευρά ισχυρών ”παιχτών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v