Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Η βομβιστική επίθεση στην Ισπανία, η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης, η φορολογική μεταρρύθμιση και οι αρμοδιότητες του υπουργείου Τουρισμού είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Η βομβιστική επίθεση στην Ισπανία, η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης, η φορολογική μεταρρύθμιση και οι αρμοδιότητες του υπουργείου Τουρισμού είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής.

Βομβιστική Επίθεση: Στη βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 200 και οι τραυματίες τους 1.200, αναφέρονται Τα Νέα.

Η Καθημερινή αναφέρει σχετικά πως η ΕΤΑ και η Αλ Κάιντα είναι οι πιθανότεροι δράστες, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως το τρομοκρατικό χτύπημα μετέφερε αγωνία και στην Αθήνα.

Για ισπανική 11η Σεπτεμβρίου κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την οποία όλα –και ένα μήνυμα– δείχνουν την Αλ Κάιντα, ενώ συμπληρώνει πως βρέθηκε βαν με εκρηκτικά και κασέτα με στίχους από το Κοράνι.

Γκουέρνικα θύμισε η Μαδρίτη τριάντα μέρες μετά το έγκλημα στη Ν. Υόρκη, τονίζει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως αφενός απειλούν με νέο κτύπημα στις ΗΠΑ και αφετέρου λαμβάνονται έκτακτα μέτρα στην Αθήνα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το τρομοκρατικό χτύπημα πανικόβαλε τους επενδυτές όλων των αγορών.

Στο ”μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη” αναφέρεται και Το Βήμα, που επισημαίνει πως δέκα βόμβες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς αιματοκύλισαν χθες το πρωί τη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο το ωστικό κύμα της βομβιστικής επίθεσης στην Ισπανία έπληξε τα χρηματιστήρια, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως ανοίγει νέος κύκλος γεωπολιτικής αστάθειας.

Αντιτρομοκρατική: Τρένο παγιδευμένο με εκρηκτικά που θα φόρτωνε προπάνιο στη Θεσσαλονίκη εξουδετέρωσαν την περασμένη Δευτέρα οι αστυνομικές αρχές στη Β. Ελλάδα, σύμφωνα με Τα Νέα, που επισημαίνουν πως η αντιτρομοκρατική υποψιάζεται τη Μαφία.

Οικονομικό Επιτελείο: Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, που μετέδωσαν στην τελετή παράδοσης και παραλαβής οι αρμόδιοι υπουργοί της, αναμένεται να προσδιοριστεί με περισσότερη ενάργεια την ερχόμενη εβδομάδα με την εξαγγελία των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Δημοσιονομική έκθεση ζητά ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, που συμπληρώνει πως θα συναντηθεί με ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ενώ επισημαίνει πως παραμερίζει το ασφαλιστικό.

Έλλειμμα: Μεγαλύτερο κατά 1,5 δισ. ευρώ είναι το έλλειμμα του 2003 σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που τονίζει πως η μεταφορά των εσόδων ΦΠΑ Ιανουαρίου 2004 που εγγράφηκαν στο 2003 ακυρώνεται, για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης.

Υπουργείο Τουρισμού: Προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της επιχειρηματικής αγοράς του τουριστικού κλάδου θα είναι η δομή του νέου υπουργείου Τουρισμού, με στόχο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών και την πάταξη της γραφειοκρατίας, τονίζει η Καθημερινή.

Σοφοκλέους: Τα ”ψιλά γράμματα” των εισηγμένων στο μικροσκόπιο έθεσε η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, που παραθέτει τις σημειώσεις των ορκωτών λογιστών οι οποίες συνοδεύουν τους ισολογισμούς.

Πώς παίζουν στο μετεκλογικό παρασκήνιο οι θεσμικοί επενδυτές σχολιάζει το Κέρδος.

Η Εξπρές τονίζει πως στη συσχέτιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς με τις διεθνείς, στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Χ.Α. Π. Αλεξάκης, που συνέστησε στους επενδυτές ψυχραιμία.

Φορολογική μεταρρύθμιση: Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 25% για τη φορολογία των αδιανέμητων αποθεματικών για Α.Ε. και ΕΠΕ, κοινοπραξίες επιτηδευματιών, αστικές εταιρίες, καθώς και η μείωση στο 20% του συντελεστή φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανόν να ισχύσει από φέτος για τα κέρδη του 2004, αναφέρει η Καθημερινή.

Οι έλεγχοι παγώνουν, το ΣΔΟΕ μπαίνει στο ψυγείο, η αγορά αποκτά κίνητρα για επενδύσεις και τα πανωτόκια ρυθμίζονται, όπως τονίζει το Κέρδος.

Για φορολογικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον αναπτυξιακό κάνει λόγο η Εξπρές, σύμφωνα με την οποία μετατίθενται σε ευθετότερο χρόνο η παρέμβαση στο ασφαλιστικό και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με Το Βήμα η χθεσινή ”παγανιά” του ΣΔΟΕ, όπως χαρακτήρισε την πρώτη μετεκλογική εξόρμηση των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ήταν η τελευταία.

ΕΚΤ: Φρένο στις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το Κέρδος.

Το ευρώ αντέχει να ανέβει στα 1,30 δολάρια, εκτιμά σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως τονίζει Το Βήμα.

ΕΕ: Η CESR (ανεξάρτητη επιτροπή των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών κεφαλαιαγοράς) ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών της με σκοπό να προετοιμάσει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις υποχρεώσεις διαφάνειας που προβλέπονται στην προτεινόμενη νομοθεσία για τα ενημερωτικά δελτία και παραθέτει ένα χρονοδιάγραμμα για εργασίες σε αυτόν τον τομέα, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Για την αναγκαιότητα της σύνδεσης των διαχειριστών των Αμοιβαίων Κεφαλαίων με το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας και τα κεφάλαια των Ταμείων αναφέρεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις ο διευθύνων σύμβουλος της EFG ΑΕΔΑΚ κ. Άρης Ξενόφος.

Κλωστοϋφαντουργία: Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία, που προέρχεται από αθρόες εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την Κίνα και τις άλλες ασιατικές χώρες σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης, όπως τονίζει το Κέρδος.

ΔΕΚΟ: Για νέα φρουρά στις ΔΕΚΟ, κάνει λόγο η Ημερησία, που αναφέρει πως η αρχή θα γίνει από τις τράπεζες, ενώ επισημαίνει πως ορίζεται εντός την ημερών ο διοικητής στην Εθνική και πως έπονται ΑΤΕ και Εμπορική.

Εθνική: Τη Δευτέρα ορίζεται ο διοικητής της Εθνικής, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που αναφέρει πως Αράπογλου και Προβόπουλος είναι οι δυο υποψήφιοι.

ΟΤΕ: Μπόνους που αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης διένειμε με απόφασή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Ελ. Αντωνακόπουλος στην ομάδα των ανωτάτων στελεχών, υπό το επιχείρημα της επίτευξης κάποιων επιδόσεων κατά το περυσινό έτος, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ολυμπιακή: Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η έρευνα για τις επιδοτήσεις των 194 εκατ. ευρώ προς την Ολυμπιακή, σύμφωνα με την Ημερησία.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v