Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Φεύγει” ο αέρας...

Στην πλειονότητά τους οι παράγοντες της αγοράς ”βλέπoυν” περαιτέρω υποχώρηση. Κυρίως όμως ξένοι σπεύδουν να ενισχύσουν τη θέση τους σε επιλεγμένα blue chips, ενώ φαίνεται να ολοκληρώνεται η κάλυψη βραχυπρόθεσμων θέσεων και αγορών αέρα. Πιθανή η διόρθωση, αλλά μεσοπρόθεσμα εφικτή η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς υψηλότερα σημεία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι σχετικά χαμηλές συναλλαγές στη χθεσινή πτωτική συνεδρίαση αποτελούν μία από τις κυριότερες ενδείξεις για τη συνέχεια.

Προσμετρώντας τον τζίρο των τελευταίων 3-4 συνεδριάσεων διαπιστώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων και αγορών ”αέρα” εξαντλήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Αυτό μας οδηγεί στην εκτίμηση πως στην αγορά θα επιχειρηθεί σταθεροποίηση–συσσώρευση σε επίπεδο τιμών υψηλότερο των 2.450 μονάδων.

Διαπιστώνοντας δε τις προθέσεις των ξένων διαχειριστών εμμένουμε στην εκτίμησή μας πως μεσοπρόθεσμα είναι εφικτή η προσέγγιση των 2.580-2.620 μονάδων.

Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να μην είναι και τόσο... ορατό αυτές τις μέρες. Η ενδελεχέστερη όμως παρακολούθηση των κινήσεων των blue chips ενισχύει την εκτίμησή μας για τη συνέχεια.

Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις ξένων οίκων (UBS, Μorgan Stanley) για τη ΔΕΗ, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη μετοχή σηματωρό του FTSE-20, για σήμερα.

Πόσο μάλλον που στην τιμή των 22,02 ευρώ σημειώνεται ιστορικά υψηλή τιμή για τον τίτλο.

Παρά τη σημαντική προσφορά που εκδηλώθηκε χθες στον ΟΤΕ (περίπου 2 εκατ. μετοχές), ”κράτησε” τη βάση των 12 ευρώ.

Η ουσία είναι πως χθες στον ΟΤΕ... ”ξένος κέρναγε”, αλλά και ”ξένος έπινε”. Τα χαρτοφυλάκια που απορρόφησαν την προσφορά διενεργούσαν αγορές για λογαριασμό ξένων διαχειριστών.

Για τη μετοχή της Alpha θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σήμερα, το αργότερο αύριο, η δυνατότητα υπέρβασης και πάλι των 26 ευρώ, ενώ για την Εθνική προέχει η κατοχύρωση των 23 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank στα 17,38 ευρώ εμφάνισε χθες, συγκριτικά, τη χαμηλότερη εμπορευσιμότητα (282.524 τεμάχια).

Ο FTSE-20 δεν έχει περιθώρια σημαντικής υποχώρησης, σε αντίθεση όμως με τους ΜΚ-40 και SC-80.

Χθες οι απώλειες ήταν 0,99%, 1,88% και 2,09% αντίστοιχα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για τη σταθεροποίηση της αγοράς και την αντίδρασή της και πάλι πάνω από τις 2.550 μονάδες θα απαιτηθεί η ενδυνάμωση ορισμένων μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για το Βασιλόπουλο, η Π&Κ προβλέπει υπερδιπλασιασμό κερδών και θέτει στα 19,6 ευρώ την τιμή–στόχο (στα 16,98 ευρώ η τρέχουσα τιμή), στα Folli Follie η παρουσία της Fidelity (με 5,48%) μπορεί να ενδυναμώσει τον τίτλο προς τα 26,5 ευρώ, ενώ θετικές είναι οι εκτιμήσεις για ΚΑΕ, ΟΠΑΠ, Cosmote, Γερμανό, Motor Oil, Καθημερινή, Γενική Τράπεζα, ΕΥΔΑΠ και ορισμένους ακόμη τίτλους.

Να προσεχθεί πως με βάση το χθεσινό κλείσιμο στην αγορά παραγώγων, η πλειονότητα των συμβολαίων (κυρίως του FTSE-20) ”βλέπει” περαιτέρω πτώση.

Ενδεχομένως, αυτή η εκτίμηση των περισσότερων να λειτουργεί ως κίνητρο για τους λίγους και γνωρίζοντες.

Δυσάρεστα εξέπληξε χθες την αγορά η άτακτη υποχώρηση της μετοχής της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 4,10 ευρώ με συναλλαγές μισού εκατ. τεμαχίων. Στα 4,04 ευρώ έχει διαμορφωθεί η ελάχιστη τιμή 52 εβδομάδων για τον τίτλο.

Να προσεχθεί επίσης πως πιστώνονται οι μερίδες των δικαιούχων, νέες μετοχές, κοινές και προνομιούχες της Intracom, μετά την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης.

Να προσεχθεί η τρέχουσα τιμή σε σχέση με την τιμή άσκησης δικαιώματος. Το ίδιο θα πρέπει να επισημανθεί και για τις νέες μετοχές του Πουλιάδη, καθώς και η τιμή κτήσης έναντι της τρέχουσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v