Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Η νέα κυβέρνηση, οι βασικοί στόχοι του οικονομικού επιτελείου, η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για την ελληνική οικονομία, αλλά και τα επιτόκια, καθώς και οι ισοτιμίες των νομισμάτων είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Η νέα κυβέρνηση, οι βασικοί στόχοι του οικονομικού επιτελείου, η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για την ελληνική οικονομία, αλλά και τα επιτόκια, καθώς και οι ισοτιμίες των νομισμάτων είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Κυβέρνηση: Ομοιογενή κυβέρνηση, με λαϊκά χαρακτηριστικά και αναφορές στην κοινωνία, με γεωγραφική εκπροσώπηση, αντιδιαπλεκόμενη, χωρίς τις μεγάλες ”βεντέτες” αλλά με σαφή προσανατολισμό στην παραγωγή έργου παρουσίασε χθες ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σήμερα ορκίζεται η κυβέρνηση Καραμανλή με 47 συνολικώς μέλη, αναφέρει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως ”υπουργοί εξαμηνίτες” θα δίνουν εξετάσεις έως το φθινόπωρο παραθέτοντας παράλληλα το παρασκήνιο στη Ρηγίλλης.

Στις εκκρεμότητες που περιμένουν τους νέους υπουργούς αναφέρεται η Ελευθεροτυπία, που μεταξύ άλλων επισημαίνει πως ο Κώστας Καραμανλής τοποθέτησε στα κρίσιμα υπουργεία ανθρώπους της εμπιστοσύνης του.

Σύμφωνα με Τα Νέα στην κυβέρνηση Καραμανλή περιλαμβάνονται αρκετά ”δεξιά βαρίδια”, ενώ συμπληρώνουν πως η διάθεση για τήρηση ισορροπιών είναι εμφανής, επισημαίνοντας ωστόσο πως ο κ. Καραμανλής άφησε εκτός κυβέρνησης όλους τους βαρόνους.

Οικονομικό Επιτελείο: Με κινήσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, αλλά και στην αξιοπιστία της οικονομίας πρόκειται να ξεκινήσει η θητεία του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με την Εξπρές το νέο κυβερνητικό σχήμα και ιδιαίτερα η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου δημιούργησαν στην αγορά αισιοδοξία σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων στον τομέα της οικονομίας.

Στο σχέδιο του νέου υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για την οικονομική πολιτική αναφέρεται Το Βήμα.

Σημαντική πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η διαχείριση του δημοσίου χρέους και ελλείμματος, ενώ στους στρατηγικούς στόχους περιλαμβάνεται η ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος τονίζει το Κέρδος.

Για πάνοπλο επιτελείο της κυβέρνησης στην οικονομία κάνει λόγο η Ναυτεμπορική, που παράλληλα τονίζει πως η αγορά προσδοκά την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Πληθωρισμός: Στο 2,5% διαμορφώνεται ο τιμάριθμος τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρει πως πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2002.

Eurostat: Δύσκολες είναι οι εξετάσεις τόσο για την οικονομία όσο και για τη νέα κυβέρνηση σύμφωνα με Το Βήμα, που επισημαίνει πως στο αμέσως προσεχές διάστημα η ελληνική οικονομία θα περάσει από ”απανωτούς” ελέγχους των διεθνών οργανισμών (Eurostat, Ε.Ε. και ΟΟΣΑ).

Διοικητικές Αλλαγές: Στα μέσα Απριλίου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν οι περισσότερες αλλαγές διοικήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως σημειώνει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας θα είναι το μοναδικό στέλεχος του ευρύτερου δημοσίου τομέα που θα διατηρηθεί στη θέση του.

Ταμείο Αλληλεγγύης: Καμία ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ένωσης δεν πρόκειται να λάβει η Ελλάδα για την κακοκαιρία που συνόδευσε το τέλος του 2002 και τις αρχές του 2003, γιατί το αίτημα κατετέθη εκπρόθεσμα τονίζει η Καθημερινή.

Ισοτιμίες: Έντονες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες δολαρίου και ευρωπαϊκών νομισμάτων παρατηρήθηκαν χθες, όπως αναφέρει Το Βήμα.

Τράπεζες: Αύξηση 20% προβλέπει η Eurobank Securities πως θα παρουσιάσουν οι τράπεζες το 2004, ενώ παράλληλα εκτιμά πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με premium έναντι των ευρωπαϊκών, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Πληροφορική: Τα έργα πληροφορικής του Γ’ ΚΠΣ καίνε την αγορά, τονίζει το Κέρδος, που επισημαίνει πως οι στόχοι του 2004 είναι ιδιαίτερα υψηλοί, ενώ συμπληρώνει πως υψηλός είναι ο κίνδυνος για την απώλεια πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ”Κοινωνίας της Πληροφορίας”.

Διαφημιστική Δαπάνη: Ποσό ύψους 14 εκατ. ευρώ διέθεσαν συνολικά τα κόμματα στην προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με το Κέρδος.

Εθνική Τράπεζα: Μείωση των επιτοκίων προβλέπει σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με Το Βήμα. Επικαλούμενη την ίδια μελέτη η Ημερησία αναφέρει πως το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας θα φτάσει στο 85% του μέσου όρου της Ε.Ε. το 2004.

Γενική Τράπεζα: Στα τέλη Μαρτίου θα καταθέσει η Societe Generale τη δημόσια προσφορά για το 70% της Γενικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Vodafone: Στις 18 Μαρτίου 2004 θα αποφασιστεί η έξοδος της Vodafone από το ταμπλό της Σοφοκλέους, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Ελβιεμέκ: Στο ταμπλό επιστρέφει η Ελβιεμέκ στις 19 Μαρτίου σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v