Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τσεκάρει” στηρίξεις και κοιτάει ψηλότερα η αγορά

Δικαιολογημένες οι προσδοκίες που καλλιεργούνται στην αγορά. Θα πρέπει όμως να... μετοχοποιούνται με μέτρο, σύνεση και, το σημαντικότερο, χωρίς ανοίγματα ”αέρα”. Διαμορφώνεται ”στήριξη” για το Γενικό Δείκτη στις 2.485 μονάδες, που καθιστά εφικτή μια πιθανή άνοδο προς τις 2.580-2.620 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετικές ενδείξεις άφησε η χθεσινή συνεδρίαση. Συντηρούνται με αυτό το κλίμα προσδοκίες για ουσιαστική αναβάθμιση και της κεφαλαιαγοράς.

Ήδη οι πρώτες εκθέσεις, μέσω των οποίων αναβαθμίζονται τιμές–στόχοι, άρχισαν να δημοσιοποιούνται.

Η UBS βάζει στα 25 από 20,7 ευρώ τον πήχη για τη μετοχή της ΔΕΗ. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ακολουθήσουν αναλύσεις για ΟΤΕ και Cosmote, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η συντονισμένη ανακοίνωση θετικών αναλύσεων για τις ελληνικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκ των πραγμάτων, ο πήχης τίθεται ψηλότερα, καθώς η αγορά αναμένει το πρώτο δείγμα γραφής από τη νέα κυβέρνηση σε επίπεδο αρμόδιου υπουργού και διοικήσεων στις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες.

Με την προϋπόθεση πως θα ενισχυθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων διαχειριστών, ώστε να ξεπεράσει ο τζίρος τα 200-220 εκατ. ευρώ, δικαιολογείται μία επόμενη ανοδική φάση για το Γ.Δ. προς τις 2.580-2.620 μονάδες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η αγορά αποκλείεται να ”ελέγξει” τη μεσοπρόθεσμη περιοχή ”στήριξης” των 2.485 μονάδων.

Όπως φάνηκε χθες από την πορεία συγκεκριμένων μετοχών, αυτό που θα πρέπει να καθορίζει ακόμη και τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις δεν είναι τόσο το ”χρώμα” ή το ”θυμικό” του κάθε παίχτη, αλλά το οικονομικό υπόβαθρο της κάθε εισηγμένης.

Γι’ αυτό θα επιμείνουμε και σήμερα σε μετοχές που δικαιολογημένα βρίσκονται στο προσκήνιο.

Η μετοχή της Eurobank σημειώνει στα 17,56 ευρώ υψηλή τιμή 52 εβδομάδων, η Πειραιώς κατοχυρώνει τα 10 ευρώ, η Alpha στα 26,54 ευρώ απέχει λίγο από την υψηλή τιμή 52 εβδομάδων των 27,20 ευρώ, η Εθνική στα 23,20 ευρώ υπολείπεται λίγο των 23,96 ευρώ (μέγιστη τιμή 52 εβδομάδων), τη στιγμή που ξεκάθαρη ανοδική τάση έχει εδώ και καιρό διαμορφωθεί για τις μετοχές των 3Ε, Γερμανός, Motor Oil.

Ενδιαφέρον όμως εμφανίζουν στα 25 ευρώ η μετοχή των Folli Follie, όπου η Fidelity συμμετέχει πλέον κατά 5,48% στο ΜΚ της εισηγμένης, στα 35,50 η μετοχή του Τιτάνα, ενώ πολύ κοντά σε υψηλή τιμή κυμαίνονται η Info-Quest, Ηπειρωτική, ΕΛΠΕ, ΑΝΕΚ, Μινωικές, Alco, Σιδενόρ, Hellas Can, Ηρακλής, Εlmec Spor, Nεοχημική, Ridenco, Σαράντης, Βάρδας και αρκετές ακόμη.

Το ενθαρρυντικό είναι πως αρκετές χρηματιστηριακές παρακολουθούν και πάλι μικρότερης κεφαλαιοποίησης εταιρίες, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Kleeman, στην οποία αναφέρεται η Marfin ΑΧΕΠΕΥ.

Να σημειωθεί πως από σήμερα δεν βρίσκεται σε διαπραγμάτευση η μετοχή της Comm Group, λόγω της συγχώνευσης με τη Marfin Classic (βλέπε σχετικό άρθρο).

Σημείωση: Επίκαιρη όσο και απαραίτητη η επισήμανση του Θανάση Μαυρίδη στο πρωινό Εγερτήριό του, πως δεν υπάρχουν πράσινες ή μπλε μετοχές... χρεοκοπημένων εταιριών. Το τελευταίο που χρειάζεται η αγορά αυτή την περίοδο είναι τα ανοίγματα ”αέρα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v