Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από Δευτέρα, τα σπουδαία;

Η αγορά με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να προσφέρει διακυμάνσεις και, ενδεχομένως, κέρδη. Όμως σε κάθε περίπτωση η πραγματική κατάσταση, όπως αυτή καταγράφεται στα ψιλά γράμματα των ισολογισμών, είναι απογοητευτική για την πλειονότητα των εισηγμένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από μεθαύριο, Δευτέρα, τα σπουδαία. Από επίπεδο χαμηλότερο των 2.500 μονάδων θα επιχειρηθεί να αντιδράσει η αγορά, καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευή κατοχυρώθηκαν σημαντικότατα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, περί τα 350 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πως απέφεραν μέση απόδοση της τάξης του 3%-4%.

Μέρος αυτής της υπεραξίας, είναι πιθανό να διοχετευθεί σε συγκεκριμένες μετοχές, από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, μεθαύριο. Βέβαια, από τεχνικής πλευράς, το ”κλείσιμο” του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα τόσο των 2,495 μονάδων, όσο και των 2.491 μονάδων, προηγούμενο υψηλό της 22/01/2004, προβληματίζει όσους βλέπουν μεσοπρόθεσμα την αγορά.

Συμφωνούμε, με την εκτίμηση εκείνων που προσβλέπουν σε μια αρχική αντίδραση της αγοράς στο εκλογικό αποτέλεσμα, εμμένουμε όμως σε πάγιες επιφυλάξεις μας.

Ενστάσεις, που κατά κύριο λόγο σχετίζονται με τα οικονομικά αποτελέσματα της πλειονότητας των εισηγμένων και του χρόνου που θα απαιτηθεί προκείμενου να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές της νέας κυβέρνησης.

Διαγραμματικά, από την αρχή του χρόνου μέχρι και χθες, στην πορεία του Γενικού Δείκτη έχουν διαμορφωθεί δύο ”κορυφές” στις 2.422 και 2.429 μονάδες, και ισάριθμοι ”πυθμένες” στις 2.491 και στις 2.489.

Το εύρος που ορίζεται και από τα τέσσερα σημεία, γίνεται εκ των πραγμάτων μεσοπρόθεσμη και ανθεκτική ”αντίσταση” για την επόμενη, όποτε έρθει, ανοδική φάση της αγοράς.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,55%, ενώ υψηλότερα κατά 2,11% κινήθηκε και ο FTSE/ASE 20, ενώ στο 2,44% ανήλθαν τα εβδομαδιαία κέρδη του FTSE/ASE Small Cap 80.

Κατά 0,32% ενισχύθηκε ο FTSE/ASE Mid 40, ενώ από τους κλάδους ξεχώρισε αυτός των τραπεζών, με άνοδο 3,49%.

Όσον αφορά στις μετοχές, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σημείωσε η Info Quest (+18,87%), ενώ κατά 16,67% αύξησε την τιμή της και η Cyclon Hellas.

Κέρδη περί το 16% σημείωσε η Alfa Alfa Συμμετοχών, κατά 15,49% η Νεώριο Σύρου, ενώ με άνοδο 15,31% έκλεισε την εβδομάδα η μετοχή της Κούμπας.

Αντίθετα, απώλειες της τάξης του 15,89% σημείωσε η μετοχή της Ευκλείδης, κατά 11,25% υποχώρησε αυτή της Αλτεκ, ενώ το προνόμιο της Βιοσώλ κινήθηκε χαμηλότερα κατά 10,53%.

Η Κεραμεία Αλλατίνη κατέγραψε πτώση 10,33%, ενώ με απώλειες 10% αποχαιρέτισε την εβδομάδα η κοινή της Βιοσώλ.

Παρακολουθώντας προσεκτικότερα τη χθεσινή συνεδρίαση, και ειδικότερα τις ανοικτές εντολές που δόθηκαν προς το κλείσιμο, φαίνεται προς τα πού... κλείνει η αγορά.

Πρακτικά αυτό μπορεί να ”κρύβει” μια αντίδραση δεικτοβαρών μετοχών (Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, 3E, Motor Oil) προς την υψηλή τιμή 52 εβδομάδων.

Δείχνει εφικτή, τουλάχιστον στην αρχή της Δευτέρας, η υπέρβαση των 26 ευρώ για τη μετοχή της Alpha, των 17,40 ευρώ για τη Eurobank, των 20,55 ευρώ για τη ΔΕΗ, των 8,10 ευρώ για τη Motor Oil, των 20,,50 ευρώ για την 3E.

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς τις 2.521 –2.529 μονάδες. Σε αυτή την ενδεχόμενη προσέγγιση του Γενικού Δείκτη, θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) η διάρκεια της πιθανολογούμενης κίνησης.

Εάν όμως στις πρώτες 2-3 συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, δεν επιτευχθεί η καταγραφή νέας, τρίτης, υψηλής τιμής (2.430) τότε στην αγορά, θα διαμορφωθούν συνθήκες και προϋποθέσεις διόρθωσης.

Αυτό που συνεχίζει να μας κρατά επιφυλακτικούς, το τονίζουμε για πολλοστή φορά, καθώς αφορά στην μεσομακροπρόθεσμη τάση των μετοχών (και όχι τόσο του Γενικού Δείκτη) είναι τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Αλλωστε, το άρθρο – θέση του Γ. Παπανικολάου για τα λογιστικά τερτίπια των ισολογισμών είναι όντως κατατοπιστικό και ενδεικτικό για το πως εννοούν κάποιοι το χρηματιστήριο (και όχι μόνο).

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Omega Bank στο εβδομαδιαίο report η ”ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων των εταιριών για το 2003 οδήγησε σε αύξηση της συνολικής κερδοφορίας κατά περισσότερο του 35%. Ωστόσο, υπάρχει πλειάδα εταιριών που παρουσιάζουν δυσμενή αποτελέσματα καθώς και πολλές άλλες για τις οποίες το αποτέλεσμα ελέγχεται ως ανακριβές, καθώς περιλαμβάνει εκτεταμένο πιστοποιητικό Ορκωτού Ελεγκτή με πλήθος παρατηρήσεων”.

Αυτές συνήθως αναφέρονται, επισημαίνουν οι αναλυτές της Omega Bank (επικεφαλής ο Ν. Καλτσογιάννης) σε ζητήματα επισφαλών απαιτήσεων για τις οποίες υπάρχουν ανεπαρκείς προβλέψεις, λογισμό των υποαξιών αποκλειστικά μέσω των ιδίων κεφαλαίων, αποτιμήσεις συμμετοχών και χρεογράφων σε τιμές που υπολείπονται της εσωτερικής αξίας τους, μειωμένες αποσβέσεις στο όριο του νομίμως επιτρεπτού, μη λογισμό προβλέψεων για τυχόν αποχωρήσεις προσωπικού, ενώ συχνά ο φορολογικός έλεγχος δεν έχει γίνει για τα τελευταία έτη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τόσο η πραγματική περιουσιακή κατάσταση των εταιριών όσο και το ύψος των αποτελεσμάτων χρήσεως να μην απεικονίζονται με ακρίβεια, δημιουργώντας προϋποθέσεις για διαμόρφωση παραπλανητικής εικόνας.

Τα παραπάνω δημιουργούν ζήτημα αξιοπιστίας για τη χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες αρχές που οφείλουν να επιβάλλουν τουλάχιστον την αναμόρφωση των ισολογισμών ορισμένων εταιριών, επισημαίνει η Omega Bank.

Εν κατακλείδι, διαβάζοντας για δεύτερη και πιο προσεκτικά φορά τα ψιλά γράμματα, περιορίζουμε τις επιλογές μας σε είκοσι το πολύ εικοσιπέντε εταιρίες. Κατά την εκτίμηση του γράφοντος, δυστυχώς αυτό είναι το εύρος της αγορά μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v