Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις μπορεί να είναι το αναμφισβήτητο φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για υποψήφια πρόεδρος, αλλά παρά το ότι δεκαετίες τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, οι θέσεις της σε ορισμένους βασικούς τομείς πολιτικής είναι ασαφείς.
Η Χάρις εξελέγη για πρώτη φορά ως εισαγγελέας της περιφέρειας του Σαν Φρανσίσκο το 2003. Αργότερα υπηρέτησε ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια και στη συνέχεια εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2017. Έκανε μια σύντομη προεκλογική εκστρατεία αλλά στη συνέχεια επελέγη ως αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν το 2020. Έκτοτε έχει επικεντρωθεί στην υποστήριξη της ατζέντας του Μπάιντεν αντί να αρθρώσει τη δική της ατζέντα.
Ακολουθούν αυτά που γνωρίζουμε για τις θέσεις της σε πέντε βασικά ζητήματα πολιτικής:
Εξωτερική πολιτική
Αυτός είναι ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους η Χάρις υποστήριξε τον Μπάιντεν, αλλά κατά καιρούς προσπάθησε να διαμορφώσει τις δικές της θέσεις. Ως αντιπρόεδρος, έχει εκπροσωπήσει όλο και περισσότερο τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν σε σημαντικές συναντήσεις παγκόσμιων ηγετών, μεταξύ άλλων στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και, πιο πρόσφατα, στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Ελβετία.
Αλλά τους τελευταίους μήνες έχει επίσης αρχίσει να αποκλίνει από τον Μπάιντεν, κυρίως στις δηλώσεις της σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα. Τον Μάρτιο, ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός», δεδομένης της «τεράστιας κλίμακας των δεινών» εκεί. Πρόκειται για μια έντονη αντίθεση με τον πρόεδρο, ο οποίος είναι εδώ και καιρό ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ και υποστήριξε την πολεμική προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά την ψυχρή σχέση μεταξύ των δύο ανδρών.
Ο Μπάιντεν και η Χάρις αναμένεται να συναντηθούν με τον Νετανιάχου όταν αυτός έρθει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, αν και ο ακριβής χρόνος των συναντήσεων δεν έχει καθοριστεί, καθώς ο Μπάιντεν παραμένει άρρωστος με Covid-19 στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ.
Οικονομικά
Μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν η συγκράτηση των τιμών που έφτασαν στα ύψη μετά την πανδημία. Η Χάρις υπήρξε ένθερμη υποστηρικτής των προσπαθειών του προέδρου για τη μείωση του πληθωρισμού και αυτό το Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι η μείωση της τιμής της βενζίνης και άλλων καθημερινών εξόδων αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα».
Η Χάρις έχει επίσης υπερασπιστεί τη νομοθεσία-ορόσημο του Μπάιντεν για την ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές και την επιτάχυνση της στροφής προς την καθαρή ενέργεια. Ως αντιπρόεδρος έχει επίσης επικεντρώσει τις προσπάθειες στη λεγόμενη οικονομία της φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή παιδική φροντίδα και της βοήθειας προς τους ηλικιωμένους.
Πριν γίνει αντιπρόεδρος, πρωτοστάτησε σε πρωτοβουλίες στη Γερουσία που αφορούσαν τη στέγαση, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης να δοθούν στους ενοικιαστές που πληρώνουν πάνω από το 30% του ακαθάριστου εισοδήματός τους για ενοίκιο επιστρεπτέες φορολογικές πιστώσεις. Υποστήριξε επίσης φορολογικές πιστώσεις για άτομα που κερδίζουν λιγότερα από 100.000 δολάρια και πίεσε ώστε οι πλούσιοι Αμερικανοί να πληρώνουν περισσότερους φόρους για να χρηματοδοτηθεί η αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών.
Όσον αφορά το εμπόριο, έχει ασκήσει έντονη κριτική στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει οριζόντιους δασμούς σε περίπτωση επανεκλογής του, υποστηρίζοντας ότι οι εισφορές θα πλήξουν τους καταναλωτές. Έχει επιμείνει ότι «δεν είναι μια προστατευτική Δημοκρατική», αν και έχει αντιταχθεί σε προηγούμενες εμπορικές συμφωνίες -συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής σχέσης Trans-Pacific Partnership του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα- λόγω της έλλειψης επαρκούς περιβαλλοντικής προστασίας.
Αμβλώσεις
Η Χάρις είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2022 να ακυρώσει την απόφαση Roe vs. Wade, η οποία κατοχύρωνε για δεκαετίες το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, έγινε η κύρια φωνή της κυβέρνησης Μπάιντεν που καλούσε το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νέο νόμο που θα εγγυάται την πρόσβαση στη διαδικασία για τις γυναίκες σε όλη τη χώρα.
Οι αμβλώσεις αποτέλεσαν για τους Δημοκρατικούς ένα νικηφόρο θέμα στην κάλπη στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και στις εκλογές που ακολούθησαν (off-year elections). Ως ένας 81χρονος καθολικός άνδρας που στο παρελθόν υποστήριζε τους περιορισμούς των αμβλώσεων, ο Μπάιντεν συχνά θεωρούνταν ένας περίεργος αγγελιοφόρος για το θέμα αυτό. Όμως οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η Χάρις, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος αν εκλεγεί, θα μπορούσε να αποτελέσει τον κυριότερο εκφραστή για το θέμα αυτό, ενόψει της ημέρας της ψηφοφορίας.
Νόμος και Τάξη
Η Χάρις είχε μακρά σταδιοδρομία ως εισαγγελέας, πριν γίνει γερουσιαστής. Το ιστορικό της ως «σκληρής με το έγκλημα» εισαγγελέα προκάλεσε την οργή ορισμένων προοδευτικών ακτιβιστών, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία το 2020. Όμως οι θέσεις της για τον νόμο και την τάξη, την αστυνόμευση και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη φυλετική δικαιοσύνη φαίνεται να έχουν μετατοπιστεί με την πάροδο του χρόνου και τα τελευταία χρόνια έχει μετακινηθεί προς τα αριστερά, σύμφωνα με πολλούς στο Δημοκρατικό Κόμμα.
Ως γερουσιαστής και αργότερα ως υποψήφια πρόεδρος, η Χάρις πίεσε για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας και τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων δράσεων για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φυλακίζονται για μη βίαια αδικήματα.
Στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ και των διαδηλώσεων «Black Lives Matter» το 2020, συνέβαλε στην εισαγωγή νομοθεσίας που θα διευκόλυνε τη δίωξη των αστυνομικών και την πάταξη των αστυνομικών παραπτωμάτων.
Μετανάστευση
Η θητεία της Χάρις ως αντιπροέδρου υπονομεύτηκε από την πρόωρη απόφαση του Μπάιντεν να της αναθέσει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης στη Λατινική Αμερική προς τις ΗΠΑ. Αυτό την κατέστησε σύμβολο για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά τρωτά σημεία της κυβέρνησης: το κύμα μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Η Χάρις σκόνταψε στις πρώτες συνεντεύξεις της στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα και δέχθηκε ευρεία κριτική, μεταξύ άλλων και από μέλη του ίδιου του κόμματός της, επειδή δεν επισκέφθηκε τα σύνορα παρά μόνο αρκετούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Αλλά η ευθύνη μετατοπίστηκε τους τελευταίους μήνες και η Χάρις υποστήριξε τη διακομματική συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων, η οποία αργότερα τορπιλίστηκε από τον Τραμπ, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει στον Λευκό Οίκο μια πολιτική νίκη σε μια χρονιά εκλογών. Το νομοσχέδιο θα διέθετε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόσληψη περισσότερων πρακτόρων συνοριακής ασφάλειας και αξιωματικών ασύλου, και θα έκλεινε τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού εάν ο αριθμός των διελεύσεων έφτανε κατά μέσο όρο σε επτά ημέρες τις 5.000 ή τις 8.500 σε μία μόνο ημέρα.
© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation