Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία και σήμερα

Αναδιπλώνονται και πάλι στις παραδοσιακές τους επιλογές κυρίως οι Έλληνες διαχειριστές. Ούτως ή άλλως, οι ξένοι παραμένουν επικεντρωμένοι σε 8- 10 τίτλους. ”Κλειδώνει” μέχρι αύριο το εύρος των 2.425- 2.455 μονάδων, από όπου θα ξεκινήσει η αγορά τη Δευτέρα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μία και σήμερα έμειναν. Ζητούμενο για τις δύο συνεδριάσεις που απομένουν, είναι η σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη σε εύρος ικανό να προσφέρει δυνατότητες μετεκλογικής εκμετάλλευσης.

Αναφερόμαστε πάντα στο ενδεχόμενο μίας βραχυπρόθεσμης καθαρά αντανακλαστικής αντίδρασης δεικτοβαρών μετοχών από την ερχόμενη Δευτέρα.

Μεσοπρόθεσμα, αυτό που χρειάζεται να κατανοηθεί αφορά στη στάση περισσότερο των ξένων διαχειριστών και των λίγων ισχυρών Ελλήνων χρηματιστών.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους είναι τοποθετημένο σε επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές και σε αυτό θα παραμείνει ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Το αποθαρρυντικό, όμως, είναι πως μία σειρά εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, προς τις οποίες είχαν στραφεί τελευταία, ορισμένοι διαχειριστές, εμφάνισαν κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα.

Από το σημείο αυτό και για τη συνέχεια, φαίνεται πως οι ενεργοί ”παίχτες” επιστρέφουν στις παραδοσιακές επιλογές τους, λαμβάνοντας θέσεις ενόψει των επερχόμενων αλλαγών στις διοικήσεις και αλλαγές.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Πειραιώς έχει, μεσοπρόθεσμα, ξεκάθαρα ανοδικό διάγραμμα. Όπως και η μετοχή της Alpha παρά τη χθεσινή διόρθωση στα 24,96 ευρώ. Στα 17 ευρώ η Εurobank, ενώ ΟΤΕ και Cosmote ”παίζουν” ούτως ή άλλως.

Πάντως από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE-20, η Coca Cola θα δικαιώσει από ό,τι φαίνεται τη στήλη, με υπέρβαση των 20 ευρώ, νωρίτερα του αναμενόμενου.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει σιγά σιγά ο Ηρακλής, Μοtor Oil, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Φουρλής, ενώ ενδιαφέρον εξακολουθούν να παρουσιάζουν Γερμανός, Καθημερινή, ΚΑΕ, Folli Follie.

Επιμέρους εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα η υπόθεση της ΕΛΒΟ (με τον Μυτιληναίο) θα κριθούν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Hyatt και- για ορισμένους της Εμπορικής.

Στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια αναδιάρθρωσης που πραγματοποιείται στον όμιλο Marfin με τη μετοχή της Classic σε ανοδική τροχιά.

Το σχήμα που θα προκύψει σύντομα, μετά από τριπλή συγχώνευση θα διαθέτει αυξημένα κεφάλαια και μάλιστα σε μετρητά.

Στον ακτοπλοϊκό κλάδο θα επιμείνουμε, καθώς οι συναλλαγές και οι διεργασίες οδηγούν σε αναδιάρθρωσή του και βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Δε θα πρέπει επίσης να παραβλεφθούν μετοχές με απόδοση μερίσματος μεγαλύτερη από το μέσο όρο.

Αυτό που συνέβη τελευταία με τον τίτλο της Motor Oil θα μπορούσε να παρατηρηθεί και την περίπτωση της Auto Hellas.

Αρκετές οι ανάλογες περιπτώσεις, που χρήζουν προσοχής.

Σημείωση 1: Κυρίως οι Έλληνες διαχειριστές που ρευστοποιούσαν χθες, για ποιο λόγο άραγε, μετοχές του ΟΠΑΠ μέχρι και τα 13,60 ευρώ ”τραβούσαν τα μαλλιά τους” από την ολική επαναφορά της τιμής προς τα 14,10 ευρώ στο κλείσιμο.

Σημείωση 2: Μερίμνησαν όλοι χθες οι ισχυροί παίχτες της αγοράς ώστε να τηρηθεί ο ηθικός κανόνας, και η λογική του ευ αγωνίζεσθε. Το σταθερό, χθες κλείσιμο της μετοχής της Εθνικής, με προσφορά λογική και ελεγχόμενη ήταν το ”αντίο” των ανθρώπων της αγοράς προς τον μεγάλο τραπεζίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v