Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρητικά μέχρι τις εκλογές (;) η Σοφοκλέους

Δεν έχει λόγους για να κινηθεί είτε σημαντικά υψηλότερα είτε σημαντικά χαμηλότερα η αγορά. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι η προσεκτικότερη ανάγνωση των οικονομικών καταστάσεων του 2003. Δικαιολογημένο με βάση τα αποτελέσματα το ενδιαφέρον για περιορισμένο αριθμό μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξεκινάμε την αναφορά μας με την ιδιαίτερης σημασίας επισήμανση -προειδοποίηση της EFG Eurobank Securities.

Σύμφωνα με αυτήν, η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, για το σύνολο των εισηγμένων ανέρχεται μετά βίας σε... 4,2% (βλέπε σχετικό θέμα).

Εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί πως τη μερίδα του λέοντος των κερδών αποκομίζει μία ολιγομελέστατη ομάδα εταιριών, που δεν ξεπερνά τις 20, άντε τις 25, τότε το μέγεθος του προβλήματος καθίσταται παραπάνω από προφανές.

Σε μεγάλο βαθμό, κατά την εκτίμησή μας, δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη - σταδιακή κατηγοριοποίηση των εισηγμένων και τη στροφή των επενδυτών σε όλο και λιγότερες μετοχές.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να αναμένεται και σήμερα η καταγραφή κάποιων πρώτων κινήσεων μετά τη δημοσίευση των ομολογουμένως όχι και τόσο ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων.

Εκ των πραγμάτων θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού τομέα, τρεις - τέσσερις τραπεζικούς τίτλους και ελάχιστες μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το ενδεχόμενο να εμφανιστούν σήμερα αγοραστές σε CosmΟΤΕ και ΟΤΕ είναι πιθανό, αν και το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος φαίνεται να προσελκύει σταδιακά η μετοχή της Alpha Bank.

Εκτίμησή μας είναι πως με προοπτική τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, το στοίχημα που θα παιχτεί στον κλάδο θα αφορά στην κεφαλαιοποίηση των ομίλων Alpha και Eurobank.

Για τον κατασκευαστικό κλάδο, αν και παραδοσιακά φίλα προσκείμενοι, προβληματιζόμαστε ακόμη περισσότερο μετά τη λεπτομερέστερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων των ομίλων.

Βραχυπρόθεσμα, φαίνεται πως η αγορά ”παίζει” το εκλογικό σενάριο και επιβραβεύει ή τιμωρεί ανάλογα μετοχές.

Προφανώς και δεν μπορεί να είναι σύμπτωση η κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών, δηλαδή ζήτησης, για μετοχές που θα δώσουν υψηλό μέρισμα, η δε χρηματιστηριακή τους τιμή παραμένει σχετικά σταθερή.

Εμμένουμε στην επισήμανση της θετικής πορείας μετοχών όπως οι Θεμελιοδομή, Μοtor Oil, Κλωνατέξ, Μηχανική, Info Quest, Τιτάν, ΑΛΤΕ, Ιονική Επενδυτική, Τεγόπουλος, Φουρλής, Sprider, Χατζηιωάννου, Βαλκάν, Cyclon, Πειραιώς Leasing, Κωτσόβολος, Ρόκας, κ.ά.

Ζητούμενο για σήμερα, η σταθεροποίηση - συντήρηση της αγοράς, όπως άλλωστε εκτιμούν τελευταία χρηματιστηριακές του μεγέθους και της σοβαρότητας μίας Εγνατίας ΑΧΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v