Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Οι πολιτικές ”δεσμεύσεις”, οι ανατιμήσεις που κληρονομεί η νέα κυβέρνηση, τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2003, οι αιτήσεις για εισαγωγή στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α., αλλά και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Οι πολιτικές ”δεσμεύσεις”, οι ανατιμήσεις που κληρονομεί η νέα κυβέρνηση, τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2003, οι αιτήσεις για εισαγωγή στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α., αλλά και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Πολιτική: Στη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα δικαιούνται ΕΚΑΣ, ενώ ένα από τα παιδιά πολύτεκνης οικογένειας θα διορίζεται στο Δημόσιο αναφέρεται η Ημερησία.

Στις χθεσινές νέες εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου αναφέρεται και το Βήμα, που επισημαίνει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε σειρά μέτρων κοινωνικής πολιτικής που αφορούν στην προστασία των συνταξιούχων, των πολυτέκνων οικογενειών, των ανέργων, των νέων ζευγαριών και άλλων ”ευπαθών” ομάδων, με τη δέσμευση ότι θα εφαρμοσθούν από την επομένη κιόλας των εκλογών.

Γενναίο άνοιγμα προς τους αγρότες, με διπλασιασμό της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ, αλλά και προς τους άλλους συνταξιούχους έκανε χθες ο Γ. Παπανδρέου σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ενώ Τα Νέα αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε χθες εγγυημένη κατώτατη σύνταξη ύψους 800 ευρώ για όλα τα ηλικιωμένα ζευγάρια και κατάργηση της εισφοράς στις συντάξεις.

Καραμανλής: Τα σχέδιά του για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις περιγράφει σε βαρυσήμαντη συνέντευξή του στο Κέρδος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι στρατηγικός του στόχος για την τετραετία είναι η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας στο 5% και η μείωση της ανεργίας κατά 3%.

Η Ν.Δ. φοβάται το ”ατύχημα της τελευταίας στιγμής” και θέτει υπό επιτήρηση τα στελέχη που θεωρούνται επικίνδυνα, τονίζει το Βήμα.

Σοφοκλέους: Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν για τις αρχές του Χ.Α. οι επιδόσεις που παρουσίασαν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τη χρήση του 2003, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Παναγιώτης Αλεξάκης σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη κατά τη γενική συνέλευση του ΧΚΘ, τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών την τρέχουσα χρήση ήταν τελικώς καλύτερα των αναμενόμενων, επισημαίνει η Ημερησία.

Σαράντα πέντε, από τις 249 υποψήφιες για την Παράλληλη Αγορά, εταιρίες (18% του συνόλου) προσκόμισαν εγκαίρως στο Χ.Α. φύλλα φορολογικού ελέγχου για το 2002, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις τους να θεωρούνται έγκυρες, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΚΠΣ: Άρχισαν οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των κρατών – μελών για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρώπης των 25 κατά την περίοδο 2007-2013, ιδίως όσον αφορά στην ανάπτυξη της περιφερειακής πολιτικής, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Ισολογισμοί: Το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 65 εκατ. ευρώ δαπάνησαν αλλά και δήλωσαν ως έσοδα μέσα στο 2003 τα πέντε μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, τονίζει το Κέρδος.

Στην ”ακτινογραφία” των ισολογισμών αναφέρεται το Βήμα, όπου επισημαίνεται πως εάν εξαιρεθούν οι τράπεζες και ο χρηματοοικονομικός τομέας, ο ρυθμός ανόδου υποχωρεί από το 35% στο 22,7%.

Η ευφορία του 2003, όπως αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρήσης για την πλειονότητα των εισηγμένων εταιριών, αλλά και για σειρά άλλων μεγάλων εκτός Χ.Α. επιχειρήσεων δεν σηματοδοτεί και αντίστοιχους ρυθμούς για το τρέχον έτος, τονίζει η Εξπρές.

Ανατιμήσεις: Με το φλέγον ζήτημα των ανατιμήσεων θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που επισημαίνει πως η περίπου βέβαια προοπτική των μετεκλογικών αυξήσεων τιμών σε πολλά καταναλωτικά είδη και υπηρεσίες καθιστά βαρύ το έργο και την ευθύνη του επόμενου κυβερνητικού σχήματος και εξαιρετικά αμφίβολη την εξασφάλιση αντιπληθωριστικού κλίματος στην αγορά.

Πετρέλαιο: Η ισχυρή ζήτηση για την ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω ανάκαμψης των οικονομιών, η προοπτική μείωσης της παραγωγής του OPEC κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιουλίου και η απειλή διακοπής των πετρελαϊκών εξαγωγών της Βενεζουέλας προς τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την πτώση των αμερικανικών πετρελαϊκών διαθεσίμων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έχουν βάλει ”φωτιά” στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τονίζει το Βήμα.

Επιχειρήσεις: Αισιοδοξία για την αύξηση της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης προκύπτει από την έρευνα σε 300 εταιρίες αναφέρει η Ημερησία.

Τουρισμός: Αθέμιτος ανταγωνισμός πλήττει τα τουριστικά γραφεία, σύμφωνα με το Κέρδος.

Μέχρι τις 23 Απριλίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και του τουρισμού μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στον β’ κύκλο ενίσχυσης από τα ΠΕΠ, στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, ενημερώνει η Ναυτεμπορική.

Τράπεζες: Δεκαετή ανάπτυξη για τον τραπεζικό κλάδο προβλέπει η Merrill Lynch, η οποία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, εντάσσει την Alpha Bank σε ισχυρό γκρουπ τραπεζών.

Ολυμπιακά Έργα: Το χρονοδιάγραμμα για τα Ολυμπιακά Έργα αναπροσαρμόζεται ώστε να έχουν ως ημερομηνία παράδοσης την ύστατη στιγμή και οι εργοληπτικές εταιρίες να δικαιούνται το μπόνους έγκαιρης παράδοσης ακόμη και εάν έχουν καθυστερήσει, αναφέρει η Καθημερινή.

Εμπορική: Σε καθεστώς δεκαετούς ομηρίας βρίσκεται η Εμπορική Τράπεζα, εξαιτίας των κρυφών όρων που περιλαμβάνονται στη σύμβαση με την οποία διατέθηκε το 6,7% των μετοχών της στη γαλλική Credit Agricole, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Γενική Τράπεζα: Για προεκλογικά τερτίπια με τη Γενική Τράπεζα κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία η επίσπευση της έκτακτης γενικής συνέλευσης εγείρει ερωτήματα.

Alpha Leasing: Στη δημόσια προσφορά που υπέβαλε η Alpha Bank για την Alpha Leasing αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Βασιλόπουλος: Σε στρατηγική συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα προχώρησε η ΑΒ Βασιλόπουλος, αρχής γενομένης με την έκδοση της πιστωτικής κάρτας AB Visa, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v