Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάει (;) εκλογές η Σοφοκλέους

Κατ’ αρχήν οι ξένοι, στη συνέχεια αρκετοί Έλληνες διαχειριστές, τοποθετήθηκαν στη Σοφοκλέους, με αφορμή μεταβολές στη στάθμιση μετοχών του MSCI Greece. Το αν η αγορά θα κινηθεί υψηλότερα, καθώς ο πήχης ανεβαίνει με τη βοήθεια και των εκθέσεων, θα φανεί κατά πάσα πιθανότητα, μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης, δηλ. λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πριν από οποιαδήποτε άλλη αναφορά, θα πρέπει να σταθούμε στο απαράδεκτο γεγονός της άκρως καθυστερημένης ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2003.

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερα από κάθε άλλη φορά ήταν αυτή τη φορά τα παράπονα των αναλυτών, των χρηματιστών και παραγόντων της αγοράς που ζητούν επίμονα λύση στο πρόβλημα.

Θα ευχηθούμε η διοίκηση του χρηματιστηρίου, που γνωρίζει και κατανοεί πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, να κινηθεί με τον καταλληλότερο τρόπο από τη Δευτέρα, προκειμένου να θεσπιστούν κανόνες, μέσω των οποίων θα εξασφαλίζεται πιο ανθρώπινη παρουσίαση των λογιστικών καταστάσεων, που θα επιτρέπει και μεγαλύτερη διαφάνεια.

Φανταστείτε ότι για σήμερα Σάββατο απομένει να δημοσιεύσουν τις λογιστικές καταστάσεις με τα μεγέθη του 2003 κάτι λιγότερο σε αριθμό από το ήμισυ των εισηγμένων εταιριών!!!

Τώρα, στα καθαρώς χρηματιστηριακά, ήταν αναμφίβολα θετική εξέλιξη η αντίδραση της αγοράς προς τις 2.450 μονάδες. Βέβαια και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, η άνοδος σηματοδοτήθηκε από συντονισμένες τοποθετήσεις ξένων διαχειριστών (μέσω των UBS, Fidelity, Morgan, κ.α.) σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Για μια ακόμη φορά παρατηρήθηκε το παράδοξο, που θέλει την πλειονότητα των Ελλήνων διαχειριστών να ακολουθεί αγελαία συμπεριφορά, να χάνει πολύ εύκολα τη ψυχραιμία της και να ρευστοποιεί χωρίς μέτρο και σύνεση.

Αντιλαμβάνεται όμως (η πλειονότητα) στη συνέχεια, ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει - καθώς απέναντι βρίσκονται αγοραστές οι 4-5 ισχυρές χρηματιστηριακές, μέσω των οποίων κάνουν ”παιχνίδι” οι ξένοι - και σπεύδει να ξαναγοράσει σε υψηλότερες τιμές.

Αναμφίβολα καταλυτική ήταν η διάθεση ποσοστού 9% της Cosmote κατά κύριο λόγο σε ξένους θεσμικούς. Συμβολή σε αυτή την επιτυχημένη κίνηση, είχε και η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, όμιλος που σταδιακά αναδεικνύεται σε ”σηματωρό” της διάθεσης αρκετών ξένων.

Οι ξένοι από την πλευρά τους σπεύδουν να υποστηρίξουν τις αγορές τους μέσω αναλύσεων-εκτιμήσεων, λόγου χάρη για την Alpha Bank ή την Eurobank, ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχη πάνω από τα 32 και 19 ευρώ αντίστοιχα.

Θα ακολουθήσουν και άλλες εκτιμήσεις, αυτή τη φορά για την Cosmote, που θα θέτουν τιμή στόχο προς τα 15,5 ευρώ και τα 13,2-13,5 ευρώ για τον ΟΤΕ.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον η τελευταία κίνηση των ξένων, γίνεται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα την ερχόμενη Κυριακή, τις μετεκλογικές εξελίξεις (αλλαγή διοίκησης, νέα πρόσωπα στις ΔΕΚΟ και τα αρμόδια υπουργεία) ή προχωρά ακόμη παραπέρα.

Στην περίπτωση που μέρος των αγορασθέντων θα επιχειρηθεί να ρευστοποιηθεί με εύλογο κέρδος θα πρέπει να περιμένουμε συντήρηση της αντίδρασης προς τις 2.480-2.495 μονάδες.

Σε αυτό το ενδεχόμενο μετοχές εταιριών με ”καλό” 2003 και ανοδική φορά, κατά πάσα πιθανότητα θα δώσουν κέρδη.

Μετοχές όπως οι ΕΧΑΕ, ΚΑΕ (λίγο χαμηλότερα), Motor Oil, Μπαλλής, Σφακιανάκης, Betanet, Ελμέκ, Notos, Καθημερινή, ΚΛΜ, Sprinter, Fourlis, Κωτσόβολος, Μέτκα, Χατζηιωάννου, ΕΠΑΤΤ, Μινωικές Γραμμές, Κλωνατέξ, Axxon, Alpha Leasing και αρκετές ακόμη, θα παραμείνουν για 1-2 συνεδριάσεις στο προσκήνιο.

Στην περίπτωση όμως που η φορά της αντίδρασης εξασθενίσει Δευτέρα, το πολύ Τρίτη, θα πρέπει να θεωρείται πιθανή μια διόρθωση της αγοράς, πριν από τις εκλογές προς το επίπεδο των 2.440 μονάδων.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι αγορές που έγιναν Πέμπτη και Παρασκευή προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία (ένταξη της Cosmote στον MSCI, μεταβολή των σταθμίσεων στον ίδιο δείκτη) δεν πιθανολογείται να έχουν διάρκεια πέραν της Δευτέρας, το πολύ Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v