Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναέρχονται οι ξένοι;

Αυξάνουν την παρουσία τους σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές οι ξένοι. Το χθεσινό πακέτο της Cosmote, οι αγορές τους στα χαμηλά της Alpha και Εθνικής υπενθύμισαν στους Έλληνες θεσμικούς την παρουσία τους. Ενδεχόμενη αντίδραση του δείκτη προς τις 2.450 μονάδες θα ενισχύσει τις διαθέσεις ”μόχλευσης” στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ξένοι είναι εδώ. Η πώληση, χθες, του πακέτου που κατείχε η Telenor στην Cosmote, κατά κύριο λόγο σε ξένους θεσμικούς, και οι σημαντικές αγορές αμερικανικών χαρτοφυλακίων σε μετοχές της Alpha και της Εθνικής επιβεβαίωσαν την παρουσία και την ισχυρότατη θέση των ξένων στη Σοφοκλέους.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία πολύ έξυπνη τακτική, αφού πρακτικά ελέγχουν το περίπου 60% του FTSE 20, ενώ με τις εκθέσεις–αναλύσεις τους στοχοθετούν τα επίπεδα διακύμανσης και κινούν την αγορά.

Το ενθαρρυντικό είναι πως για δεύτερη φορά ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τη χαμηλότερα των 2.400 μονάδων περιοχή με σχετικά αυξημένες συναλλαγές.

Περί τα 170 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν χθες έναντι των προχθεσινών 200.

”Μία ή άλλη” δηλαδή για όσους κάνουν ταμείο, εκμεταλλευόμενοι τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις.

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαίο χρηματιστηριακό στέλεχος, στη Σοφοκλέους έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα ”μεγαλολόμπις”.

Εξηγούσε πως όπως παλιότερα ”έπαιζε” ένα επενδυτικό σχήμα με μία περιφερειακή μετοχή, έτσι και τώρα ο ξένος ”μεγαλοθεματοφύλακας” σε αγαστή συνεργασία με τον Έλληνα μεγαλοχρηματιστή ”παίζει” λόγου χάρη τον ΟΤΕ, την Alpha ή την Εθνική και ακόμη 4-5 μετοχές.

Από τεχνικής πλευράς, το ”δεικτοβαρές” τμήμα της αγοράς μπορεί να κινηθεί για μία ακόμη φορά υψηλότερα, με πρώτη περιοχή αντίδρασης τις 2.450 μονάδες.

Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για τρίτη ”εκτέλεση” του γνώριμου δρομολογίου 2.400 παρά κάτι – 2.480 και κάτι.

Ειδικά για σήμερα, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των μετοχών των ΟΤΕ (επιμένουμε πως τεχνικά η μετοχή θα μπορούσε να κινηθεί προς τα 13,2 ευρώ), Εθνικής, Alpha, αλλά και ορισμένων μετοχών του FTSE 20.

Το μέρισμα 0,95 ευρώ που θα διανείμει ο Τιτάνας μπορεί να προσελκύσει κόσμο στο χαρτί, η σταθερότητα της Motor Oil και η παραδοσιακά υψηλή μερισματική της απόδοση επίσης, για την 3Ε είναι θέμα χρόνου το πότε θα προσεγγίσει τα 20 ευρώ, ενώ εμπνέουν εμπιστοσύνη οι Γερμανός, ΟΠΑΠ, Eurobank, KAE, Cosmote και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στην περίπτωση, όμως, που ο Γ.Δ. προσφέρει μία περαιτέρω αντίδραση προς τις 2.450 μονάδες, τα λεφτά θα δοθούν από μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου τελευταία παρατηρείται αύξηση συναλλαγών και βελτίωση της θέσης τους.

Αυξημένα τα κέρδη της Betanet, της Βαρυτίνης (που έχει υποχωρήσει σε ελκυστικά επίπεδα), της Εθνική Ακινήτων, της Γενικής, της ΕΧΑΕ, της Εθνικής Ασφαλειών, της Καθημερινής, της Τεγόπουλος, της Μέτκα, της ΕΠΑΤ, της Intertech, της Σαράντης, της Ηρακλής και ορισμένων ακόμη, μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Με την προϋπόθεση βεβαίως πως ο Γ.Δ. θα προσφέρει μία ”ανάσα” στους παίχτες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης προς τις 2.450 μονάδες.

Σημείωση: Τελευταία προεκλογική εβδομάδα η ερχόμενη με τους κωδικούς να έχουν ”καθαριστεί” μέχρι... λεπτό, το Τ+3 να ασκείται χαλαρότερα λόγω αλλαγής μήνα και τις εντυπώσεις από τα συμβαίνοντα στη Σοφοκλέους να μετρούν, σε κάποιο βαθμό, και στο πολιτικό παρασκήνιο. Η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει σίγουρα αυξημένο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v