Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζονται οι τράπεζες στη Σοφοκλέους

Πωλούν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι μετοχές της Alpha, ενώ τοποθετούνται όσοι έχουν την υπομονή για τις δωρεάν μετοχές και το μέρισμα. Σημαντικές οι πιέσεις και στη μετοχή της Εθνικής, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις αρνητικές διαθέσεις των ενεργών παικτών.

τoυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλο και αδυνατίζουν τα αντανακλαστικά της αγοράς. Είναι άξιο αναφοράς πως η μετοχή της Alpha Bank, που λόγω επικαιρότητας βρίσκεται στο επίκεντρο, καταγράφει επακριβώς το γενικότερο κλίμα και τις διαθέσεις.

Περίπου μισό εκατομμύριο οι συναλλαγές στη συγκεκριμένη τραπεζική μετοχή (14.10) την πιέζουν κατά 2,20% χαμηλότερα στα 24,04 ευρώ, παρά τις τελευταίες ανακοινώσεις.

Αυτό που φαίνεται είναι πως κυρίως ”βραχυπρόθεσμοι” διαχειριστές αδιαφορούν για τα μακροπρόθεσμα κίνητρα που ανακοίνωσε η διοίκηση του ομίλου.

Προφανώς εκτιμούν πως το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και η διανομή δωρεάν τίτλων ενδέχεται να πιέσουν την τιμή σε χαμηλότερο επίπεδο.

Αναφερόμαστε πάντα σε καθαρά βραχυπρόθεσμη, καιροσκοπική βάση όσων τοποθετήθηκαν στη μετοχή με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου.

Η συνολικότερη εκτίμηση, για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς, είναι πτωτική και αυτό επιβεβαιώνεται από τη σημαντική προσφορά (750.000 τεμάχια) που ασκείται και στη μετοχή της Εθνικής, πιέζοντάς την προς τα 22 ευρώ (-3,1%).

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως στις 14.15, όταν εντολή πώλησης ”έστειλε” τη μετοχή της Αlpha χαμηλότερα των 24 ευρώ (23,98 ευρώ), οι εντολές αγοράς που υπήρχαν ”τραβήχτηκαν” ακόμη χαμηλότερα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρονται στην αυξημένη ρευστότητα και διακυμανσιμότητα δεικτοβαρών μετοχών, όπου επικεντρώνεται το όποιο ”παιχνίδι” των επαγγελματιών της αγοράς.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες μέρες ”παίζεται” και ”θα παίζεται” ένα συνεχές παιχνίδι εντυπώσεων, η σημερινή εικόνα θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική.

Για παράδειγμα η μετοχή της Καθημερινής, που με ελάχιστη προσφορά υποχωρούσε χθες, αντιδρά με σαφώς μεγαλύτερη ζήτηση.

Επίκειται άλλωστε και η εισαγωγή του Αργοναύτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσδοκώμενη υπεραξία που θα αποκτήσει ο όμιλος.

Από τα 5,14 ευρώ επιχειρείται να στηθεί μία βάση ”στήριξης” για τη μετοχή της Intracom, ενώ είναι άξιο αναφοράς πως και σήμερα σημειώνεται ενδιαφέρον για τις μετοχές των Κλωνατέξ, Νάουσα, Fanco.

Σε άλλες περιπτώσεις όπου η διοίκηση μίας εταιρίας λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα (αγορά μετοχών) καταγράφεται επίσης αντίδραση, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη μετοχή της Notos Com.

Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και στις μετοχές των Επιχειρήσεων Αττικής, Στρίντζη, θυγατρικούς τίτλους της Βιοχάλκο, Τράπεζα Κύπρου, ΕΧΑΕ, Γερμανού, Cosmote, Αλουμίνιο, Alco και ορισμένων ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v