Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλού πατάει ο δείκτης, αλλού οι μετοχές;

Άλλο το επίπεδο του Γενικού Δείκτη και άλλη η... κατάντια δεκάδων μετοχών, των οποίων η τιμή υποχωρεί σε επίπεδα του Μαρτίου 2003. Παρόλα αυτά, ο διαχωρισμός των ”ξερών από τα χλωρά” συνεχίζεται στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς προσέγγιση του προηγούμενου χαμηλού, κάτω από τις 2.400 μονάδες ή μήπως επικράτηση ψυχραιμότερων φωνών;

Και στη μία, αλλά κυρίως στη δεύτερη περίπτωση η ουσία είναι πως η αγορά άγεται και φέρεται σύμφωνα με τις διαθέσεις των λίγων ξένων και τις βουλές της πλειονότητας των Ελλήνων διαχειριστών.

Η χθεσινή άτακτη υποχώρηση, μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ήταν προφανές πως πυροδοτήθηκε από πωλήσεις κυρίως Ελλήνων διαχειριστών.

Ειδικότερα, στην περίπτωση του ΟΤΕ, ο πωλητής 130.000 μετοχών φέρεται να ήταν γνωστός και μη εξαιρετέος αστήρ που ανδρώθηκε το 1999.

Η έλλειψη ψυχραιμίας ήταν και παραμένει κύριο χαρακτηριστικό κυρίως των Ελλήνων, οι οποίοι σπεύδουν είτε να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, είτε να πιέσουν την αγορά χαμηλότερα, προκειμένου να κινηθούν μετεκλογικά.

Οι ξένοι επί της ουσίας, ρευστοποιούν λίγες και επιλεκτικά θέσεις, καθώς έχει ξεκαθαριστεί από πλευράς τους πως στην Σοφοκλέους τοποθετούνται με ορίζοντα τα μερίσματα των blue chips και την Ολυμπιάδα.

Άλλωστε, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι διαχειριστές ασφαλιστικών αμοιβαίων κεφαλαίων με αμυντική στρατηγική.

Τις πταίει όμως για τη συνολικότερη απαξίωση της αγοράς, αφού ο Γ.Δ. παραμένει μεν υψηλότερα των 2.400 μονάδων, πλην όμως πλειάδα μετοχών έχει ”επιστρέψει” σε τιμές Μαρτίου 2003.

Πολύ φοβούμεθα πως η ”αγορά” τιμωρεί, δεν ξεχνά και οδηγείται σε κατηγοριοποίηση και διαχωρισμό της Ήρας από το στάρι.

Ενδεικτική η περίπτωση της Εμπορικής, όπου το ”γυαλί” έχει ραγίσει σε σχέση με αρκετούς μικροεπενδυτές της ή της πολύ μικρότερης Informatics.

Ακραίες περιπτώσεις, θα πείτε.

Πρόκειται όμως για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που αφορούν στη μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης.

Είναι τυχαίο άραγε που η μετοχή της Coca Cola έκλεισε χθες στα 19,04 ευρώ καταγράφοντας νέα υψηλή τιμή 52 εβδομάδων;

Ο Γερμανός στα 22,80 ευρώ, μετά την αναβάθμιση της UBS με τιμή στόχο τα 29 ευρώ, σημειώνει και αυτός νέα υψηλή τιμή.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ που ”κρατάει” σε αντίθεση με τη ΔΕΗ που υποχώρησε χθες με σημαντική προσφορά στα 20,62 ευρώ.

Ο όμιλος της Alpha ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών στα 284,2 εκατ. ευρώ, περισσότερα κατά 63% σε σχέση με πέρυσι.

Θα διανείμει μάλιστα διπλάσιο μέρισμα (0,60 ευρώ) έναντι της χρήσης του 2002.

Σταθερή και η μετοχή της Τιτάν όπου η HSBC δίνει τιμή στόχο τα 40,9 ευρώ. Στην Intracom, η Fedelity ανακοινώνει την κατά 5,12% συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο.

Όμως δικαίως ή αδίκως, στη μετοχή εμφανίζονται πωλητές και Έλληνες διαχειριστές, οι οποίοι ”παίζουν” το εκλογικό στοίχημα.

Παράγοντες της ίδια λογικής θα μπορούσε να θεωρηθεί πως αγόραζαν τις τελευταίες μέρες Μηχανική. Καθαρά καιροσκοπική αυτή η αντιμετώπιση της αγοράς, πλην όμως... νομότυπη.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα λόγω αποτελεσμάτων, η Alpha, η Intracom, η Hyatt, λόγω της ολοκλήρωσης της αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, της Λάμψα, Ηρακλή, Sprider, EXAE, Νotos.com, Βάρδας (λόγω της ενίσχυσης των πωλήσεών του και της χαμηλών τόνων επεκτατικής πολιτικής).

Σημείωση: Όταν στην αρχή της υπόθεσης Rate Capital επιφυλασσόμασταν για τις μεσοπρόθεσμες παρενέργειες στην αγορά, φοβούμενοι κάποια δυσμενή εξέλιξη στη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, εννοούσαμε, δυστυχώς, αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v