Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριαρχούν οι πιέσεις στη Σοφοκλέους

Υποχώρηση δυσανάλογη της προσφοράς καταγράφεται για την πλειονότητα των μετοχών. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις μετοχών από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινούνται κόντρα στο ρεύμα, τη στιγμή που η ταλαιπωρία συνεχίζεται σε μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζει - όσο περνάει η ώρα - η αγορά.

Με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 25 μονάδες (2.440) με λίγες συναλλαγές, περίπου 83 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη κατά 1,2% χαμηλότερα.

Κρίνοντας από τη μετοχή της Αlpha (24,86 ευρώ), Εμπορικής, Πειραιώς και Εθνικής, διαπιστώνεται όχι μόνο η απροθυμία των εν δυνάμει αγοραστών, αλλά κυρίως η έλλειψη πίστης για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Οι εν δυνάμει αγοραστές, σε δεικτοβαρείς μετοχές, τοποθετούνται σε όλο και χαμηλότερες τιμές, ενώ μετοχές, μέσω των οποίων είχε επιχειρηθεί να δοθεί ένα... θετικό κλίμα την Παρασκευή (Εμπορική, Φοίνιξ), υποχωρούν με σημαντικές απώλειες.

Σημαντικές οι απώλειες για τη μετοχή της Εμπορικής (3,14%), λιγότερες για Εθνική και Eurobank, ενώ ελάχιστες είναι οι μέχρι στιγμής εξαιρέσεις.

Εντυπωσιακή όσο και ενδεικτική η περίπτωση της 3Ε, (στη μετοχή θα πρέπει να υπολογιστούν και τα 2 ευρώ που έχουν διανεμηθεί ανά μετοχή), η Cosmote (με ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον), ο Τιτάνας και δευτερευόντως οι Ηπειρωτική, Πετρόπουλος, Σελόντα, Μηχανική (προς τα 3,50 ευρώ).

Στην πλειονότητά τους οι μετοχές υποχωρούν με λίγες μεν συναλλαγές, αλλά σημαντικές απώλειες, ενώ ο ΟΠΑΠ στα 14,56 ευρώ εμφανίζεται σχετικά σταθερότερος από τις μετοχές του FTSE-20.

Το εύρος των απωλειών, που καταγράφεται για μετοχές εταιριών του ΜΚ-40 και SC-80 δημιουργεί υπόνοιες πως ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε επιλεκτική ρευστοποίηση θέσεών τους.

Παράγοντες της αγοράς, το αποδίδουν στην προεκλογική συγκυρία και στις διαμορφούμενες ισορροπίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v