Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στενό εύρος διακύμανσης η Σοφοκλέους

Με τους ξένους σε ρόλο θεατή και τους Έλληνες διαχειριστές να πωλούν στην παραμικρότερη ανοδική αντίδραση, η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σε στενό εύρος διακύμανσης. Ξεχωρίζουν όμως σταδιακά μεμονωμένες περιπτώσεις εταιριών – μετοχών που χρήζουν δεύτερης και τρίτης ματιάς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς τους ξένους δεν υπάρχει ρυθμός.

Το περιορισμένο ενδιαφέρον των ξένων τις τελευταίες εβδομάδες κρατά σε στενό εύρος διακύμανσης τον Γενικό Δείκτη, προκαλώντας ωστόσο σημαντικές πιέσεις σε μετοχές εταιριών χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Η ουσία είναι πως μόνο με τις κινήσεις των Ελλήνων διαχειριστών η αγορά δεν έχει να περιμένει και πολλά πράγματα, όπως για πολλοστή επιβεβαιώθηκε χθες.

Παρ’ όλα αυτά οι ξένοι δεν πωλούν, αυξάνουν διακριτικά τη θέση τους τις τελευταίες μέρες -για παράδειγμα στον ΟΤΕ- με αποτέλεσμα ο FTSE-20 να αναδεικνύεται μακράν ο πιο ανθεκτικός δείκτης.

Μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών από τον ΜΚ-40 και ελάχιστες από τον SC-80 απλώς επβεβαιώνουν τον κανόνα.

Μετά την Εθνική σημαντικά κέρδη ανακοίνωσε χθες η Πειραιώς, όπως επίσης και διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ, που με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος (10,04 ευρώ) προσφέρει απόδοση στης τάξεως του 3%.

Όχι άσχημα.

Η μετοχή της CosmΟΤΕ με κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών (172.000 τεμάχια ήταν πακέτα) κυμαίνεται στα 14,12 ευρώ, ιστορικά υψηλή τιμή, ενώ ο όμιλος ανακοινώνει αύξηση κερδών κατά 10,4%.

Το ενδιαφέρον για τη μετοχή της 3Ε παραμένει αμείωτο (235.092 τεμάχια), ενώ ενίσχυση κερδών κατα 71% ανακοίνωσαν χθες τα Folli Follie δικαιολογώντας την αποτίμηση της εταιρίας.

Παράλληλα, αναλυτές έξι χρηματιστηριακών εκτιμούν πως τα κέρδη του Μαΐλλη θα ανέλθουν σε 17,5 εκατ. ευρώ, ο δε κύκλος εργασιών στα 310 εκατ. ευρώ, ενώ η κινητικότητα που παρατηρείται στη μετοχή της Αλουμίλ Ελλάδος μπορεί να έχει και συνέχεια.

Η Π&Κ Χρηματιστηριακή επιμένει στη σύσταση μετοχών όπως οι Βασιλόπουλος, Γερμανός, Αuto Hellas, Μινωικές, Folli Follie, επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση πως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση υπάρχουν και ξεχωρίζουν καλές εταιρίες.

Στα άξια προσοχής της ημέρας συγκαταλέγονται η πίστωση 272.000 μετοχών της Intralot, που προέκυψε από την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης σε στελέχη και απλούς εργαζόμενους της εταιρίας, με τιμή τα 5,87 ευρώ.

Η τρέχουσα τιμή της Intralot κυμαίνεται στα 16,78 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, η χθεσινή ”υψηλή” τιμή των 2.495 μονάδων και η χαμηλή των 2.464 μονάδων ενδέχεται να αποτελούν ένα λογικό εύρος διακύμανσης για σήμερα.

Ειδικότερα, η λήξη της σειράς Φεβρουαρίου στην αγορά παραγώγων θα μπορούσε να πιέσει λίγο χαμηλότερα τον FTSE-20, προς τις 1.285 μονάδες, και τον Γ.Δ. προς τις 2.455.

Θα πρόκειται όμως για προσωρινή διολίσθηση των βασικών δεικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v