Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην πυροβολείτε τη Σοφοκλέους

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μιλούν για το χρηματιστήριο σπάνια. Κι όταν το κάνουν, μοιάζουν σαν να θέλουν να κρύψουν κάποια αταξία. Όταν ακούμε, όμως, τον κ. Έβερτ να μιλά για τη Σοφοκλέους, αποκτούμε το αίσθημα της συνενοχής σ’ ένα έγκλημα διαρκείας. Σ’ αυτό της συμμετοχής στη χρηματιστηριακή αγορά.

Μην πυροβολείτε τη Σοφοκλέους
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μιλούν για το χρηματιστήριο σπάνια. Κι όταν το κάνουν, μοιάζουν σαν να θέλουν να κρύψουν κάποια αταξία.

Όταν ακούμε, όμως, τον κ. Έβερτ να μιλά για τη Σοφοκλέους, αποκτούμε το αίσθημα της συνενοχής σ’ ένα έγκλημα διαρκείας. Σ’ αυτό της συμμετοχής στην χρηματιστηριακή αγορά.

Βρίσκετε την τοποθέτησή μας ακραία; Και δεν είναι πιο ακραίοι όλοι εκείνοι που θεωρούν ”ποινικό αδίκημα” το κέρδος; Τι κάναμε, δηλαδή, εμείς οι επενδυτές; Είμαστε ένοχοι γιατί με τα δικά μας χρήματα αναπτύχθηκαν οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Αν γι’ αυτό είμαστε ένοχοι, ας μας καταδικάσουν σε αιώνια χρηματιστηριακή στέρηση. Μιλάνε για τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία και ξεχνούν σκόπιμα όλες τις άλλες.

Την κερδοσκοπία της γης, την κερδοσκοπία των χοντρεμπόρων, την κερδοσκοπία των τραπεζών. Η χρηματιστηριακή είναι η πιο αθώα μπροστά σ’ όλες τις άλλες.

Θέλουν μια Ελλάδα του 1960; Ας βάλουν οριστικά λουκέτο στη Σοφοκλέους, στο όνομα της δήθεν προστασίας των επενδυτών. Θέλουν μία ανταγωνιστική οικονομία, ας προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της αγοράς.

Το αν από την ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς θα κερδίσουν μόνο οι ”αιμοσταγείς κερδοσκόποι” ή θα αποκτήσει μέρισμα και η κοινωνία είναι ένα θέμα που ξεφεύγει από τις αντικειμενικές δυνατότητες των ”άθλιων κερδοσκόπων”.

Οι δύο μονομάχοι ευαγγελίζονται το καινούργιο. Η χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί ελπίδα για την ελληνική οικονομία. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Ανανέωση με πολιτικές και πρακτικές της δεκαετίας του ’60 δεν μπορεί να υπάρξει...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v