Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιαλό- γιαλό μέχρι τις εκλογές η Σοφοκλέους

Η... στοιχειώδης μεταβολή (0,12%) του Γ.Δ. σε επίπεδο εβδομάδας καταδεικνύει την απροθυμία των μεγάλων θεσμικών να αναλάβουν ρίσκο πριν τις εκλογές. Όσοι ενδιαφερόμενοι προτιμούν τις γνωστές 25- 30 μετοχές που συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές. Ομαλά έληξαν τα παράγωγα, στο κατώφλι της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σαν τον κάβουρα που βράζει στο ζουμί του χαρακτηρίζεται αυτήν την... προεκλογική περίοδο η Σοφοκλέους.

Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορεί ο απαξιωτικός τζίρος των 106 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή, η αδιαφορία ουσιαστικών επενδυτών να τοποθετηθούν με προοπτική στην αγορά, η επιφυλακτικότητα των Ελλήνων διαχειριστών, η στάση απάθειας των ξένων και η αμηχανία όσων ποντάρουν σε κρατικά χαρτιά.

Θα λέγαμε πως οι αντιστάσεις των τελευταίων, ολοένα και μειώνονται, ασθενούν, καθώς το κίνητρο... διακράτησης φθίνει από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Μπορεί και χθες να καταβλήθηκε προσπάθεια εξωραϊσμού της αγοράς, αλλά για ποιο χρηματιστήριο μιλάμε, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι συνωστίζονται –όπως τα μυγάκια γύρω από το φως- πέριξ μιας κλειστής ομάδας 25 το πολύ 30 μετοχών.

Σε δέκα μετοχές πραγματοποιείται καθημερινά το 70% του τζίρου, από λίγες χρηματιστηριακές που έχουν την πίτα στην υποκείμενη αγορά και τα παράγωγα, από τους λίγους ξένους που έχουν όμως το πάνω χέρι, σε ό,τι αφορά στη διακύμανση του δείκτη.

Παράλληλα, οι ίδιες αναλύσεις των λίγο - πολύ ίδιων γνωστών οίκων, για δεδομένες μετοχές, όπου η εξαίρεση κάποιων νέων εισαγωγών, απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Με το ευρύτερο επενδυτικό κοινό να απέχει, και δικαιολογημένα, από τα της αγοράς, λίγες εταιρίες, κορεσμένοι όμιλοι, ξεφεύγουν από τη μετριότητα.

Τονίζουμε κατ’ επανάληψη πως η εικόνα είναι τόσο ανιαρή, που δεν έχει πλέον σημασία εάν ο δείκτης κερδίσει ή χάσει 50 ή 70 μονάδες. Με 25-30 μετοχές γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης, καθώς οι τέσσερις στις πέντε εισηγμένες ”βουλιάζουν” σε όλο και χαμηλότερες τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα υψηλά των 2.500 μονάδων, στα μέσα Ιανουαρίου, μέχρι σήμερα μόλις 60 μετοχών η απόδοση είναι θετική. Περίπου των μισών υπερβαίνει το ποσοστό του Γενικού Δείκτη, ενώ για τους 300 και πλέον τίτλους, το αβέβαιο παρόν προοιωνίζεται ένα ακόμη πιο... ζοφερό μέλλον.

Είναι προφανές πως σε μια αγορά των 100-120 εκατ. ευρώ, αρκεί μια συντονισμένη κίνηση σε ”κρατικά χαρτιά” από φιλικές δυνάμεις για να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης όπου αυτοί θέλουν.

Είτε πάνω από τις 2.500 μονάδες, είτε χαμηλότερα των 2.450 μονάδων.

Ουσιαστικά το μήνυμα που εδώ και μήνες μας περνούν βασανιστικά, είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει να ασχολούμαστε με τις 25- 30 μετοχές, δηλαδή τις εκλεκτές των τμημάτων ανάλυσης, τα χαρτιά των ξένων, των εταιριών με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης.

Άντε, και το πολύ με άλλες 10- 15 μετοχές, που θα λειτουργήσουν ως εναλλακτικές, επενδυτικές επιλογές, της επόμενης ημέρας.

Σημείωση: Όλο και πληθαίνουν τα μηνύματα, πως ορισμένοι χρηματιστές προτείνουν σε ξένους πελάτες τους, ένα βραχυπρόθεσμο πέρασμα από τη Σοφοκλέους. Τους καλούν να ποντάρουν σε μετοχές εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος οι εξελίξεις θα είναι αναπόφευκτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v