Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Πώς είδαν οι αναλυτές τα μεγέθη του 2003

Θετικές εμφανίζονται οι ΑΧΕ για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρήση του 2003, τα οποία και κινήθηκαν βάσει των εκτιμήσεων της αγοράς, ενώ η αυξημένη κερδοφορία αποδίδεται κυρίως στα υψηλότερα κέρδη από χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Πως σχολιάζουν Εθνική, Marfin, Eurobank Sec, Εγνατία ΑΧΕ.

Πειραιώς: Πώς είδαν οι αναλυτές τα μεγέθη του 2003
Ανάλογα των εκτιμήσεων της αγοράς κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς στη χρήση του 2003, κατά τη διάρκεια της οποίας τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 43,4% διαμορφούμενα στα 165 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται σημαντικά κατά 53,3%, στα 101,5 εκατ. ευρώ.

”Καλά” χαρακτηρίζει τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το 2003 η Εθνική ΑΧΕ η οποία μεταξύ άλλων στο πρωινό της report επισημαίνει πως η διοίκηση της Τράπεζας θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,30 ευρώ σε σχέση με 0,25 ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Από την πλευρά της η Marfin Hellenic αναφέρει στο πρωινό της report, η βελτιωμένη κερδοφορία είναι αποτέλεσμα κυρίως του μειωμένου συντελεστή φορολογίας, ο οποίος στο εξεταζόμενο διάστημα κατήλθε στο 25% από 29% το 2002.

Η Marfin Hellenic αναφέρει πως τα κέρδη προ φόρων της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκαν βάσει των εκτιμήσεών της, ενώ σε ό,τι αφορά τα καθαρά τις υπερέβησαν, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων κερδών από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το οποίο προήλθε από το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής του ομίλου ΕΛΕΕΧΑ

Σε γενικές γραμμές η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τα μεγέθη 2003 του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ”καλά” και αναμενόμενα στο πλαίσιο των εσόδων από τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, ενώ σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της διοίκησης για αύξηση 20% στη δανειακή επέκταση του 2004 και βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων υψηλότερα του 13%, αναφέρει πως με βάση τις δικές της προβλέψεις η δανειακή επέκταση θα αυξηθεί κατά 17%, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο 11,2%.

Μεταξύ άλλων, η Marfin Hellenic σημειώνει πως με βάση τα μεγέθη του 2003 η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται 19,5 φορές τα κέρδη και 1,95 φορές τη λογιστική της αξία.

Σχολιάζοντας την αύξηση των καθαρών κερδών του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, η Eurobank Sec αναφέρει πως πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα αφενός της ”υγιούς” απόδοσης των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων, αλλά και της ισχυρής ενίσχυσης των χρηματοοικονομικών κερδών.

Η Eurobank Sec επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως όσον αφορά στα έσοδα είναι ”ικανοποιημένη” από τις επιδόσεις της τράπεζας στα καθαρά έσοδα από τόκους, αλλά και στις προμήθειες.

Στον αντίποδα, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως δεν ”εντυπωσιάστηκε” από τις επιδόσεις γύρω από τα κόστη, καθώς τα διοικητικά έξοδα αυξήθηκαν.

Η Eurobank Sec καταλήγει πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για τη χρήση του 2003 επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για ένα ”ισχυρό” τέταρτο τρίμηνο.

Από την πλευρά της η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως τα αποτελέσματα 2003 του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ήταν ανάλογα και των δικών της προβλέψεων, ενώ επισημαίνει πως στην παρούσα φάση διατηρεί τη σύσταση ”διακράτηση” και την τιμή–στόχο των 10,20 ευρώ για τη μετοχή της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v