Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίσεκτος… Φλεβάρης

Στις τράπεζες περισσότερο και λιγότερο στις τηλεπικοινωνίες (λόγω της Cosmote) επικεντρώνονται και σήμερα οι πιέσεις στη Σοφοκλέους, που οδήγησαν το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 2.400 μονάδες. Πολύ χειρότερη η κατάσταση στην περιφέρεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα και των 2.400 μονάδων βρέθηκε ο δείκτης. Ωστόσο, σε επίπεδο μετοχών στην πλειονότητά τους κινούνται σημαντικά χαμηλότερα.

Κρίνοντας από τη μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, συνεχίζεται η ρευστοποίηση θέσεων στις μετοχές των Κεραμεία Αλλατίνη, Sprider, Φουρλής, Μπαλάφας, Sex Form, Προοδευτική, Σαραντής Χίου, αλλά και αρκετών ακόμη μετοχών.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι απώλειες 63 μετοχών ξεπερνούν το 2%.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι πιέσεις στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ευρύτερο κύμα πωλήσεων στις οποίες προβαίνουν μεσαίες-μικρές χρηματιστηριακές, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, επισπεύδεται το ”κλείσιμο” κόκκινων κωδικών και προωθείται η άτεγκτη εφαρμογή του Τ+3.

Εάν στο γενικότερο κλίμα συνυπολογιστεί το χρηματιστηριακό κλείσιμο του μήνα μεθαύριο, τότε καθίσταται προφανές αυτό που συμβαίνει τελευταία στη Σοφοκλέους.

Το ανησυχητικό όμως είναι πως η αγορά κωφαίνει και στην ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων της Alpha Bank, ”στέλνοντας” τους πωλητές στα 24,40 ευρώ (τη στιγμή που οι αγοραστές τοποθετούνται στα 24,36 ευρώ).

Σημαντικές οι πωλήσεις για τη μετοχή της Εθνικής που υποχωρεί προς τα 22,34 ευρώ, στο περίπου μισό εκατομμύριο (11.50) η προσφορά στον ΟΤΕ.

Ενθαρρυντικό θεωρείται πως μέχρι στιγμής οι θεσμικοί δεν ”πειράζουν” τον ΟΠΑΠ, όπου η προσφορά είναι μικρή, όπως και στην περίπτωση των Cosmote, 3Ε, ΕΛΠΕ.

Μετοχές με θετικό πρόσημο από τον FTSE-20 είναι μέχρι στιγμής οι Γερμανός, Motor Oil και Τιτάν. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η εικόνα είναι επίσης απογοητευτική, καθώς διασώζονται μόνο οι Σιδενόρ, Βωβός και Ηρακλής.

Και σε αυτήν την κατηγορία, όμως, η προσφορά δεν είναι σημαντική (εξαιρούμενων των Δέλτα Singular, Sex Form, EXAE).

Στον αντίποδα, μεταξύ των λίγων μετοχών που αντιδρούν με συναλλαγές άξιες αναφοράς θα πρέπει να αναφερθούν οπωσδήποτε οι μετοχές των Τραπέζης Κύπρου, Νεοχημικής, Ηρακλή, Fanco, Ηπειρωτική, Νάουσα, Κλωνατέξ, Alco, Σιδενόρ και Ridenco.

Για την επόμενη ώρα, το μόνο ”στοίχημα” που παίζεται στην αγορά είναι το ενδεχόμενο υπέρβασης – κίνησης του Γ.Δ. προς τις 2.410 μονάδες ή η εκ νέου καταγραφή τιμής χαμηλότερης των 2.388,65 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v