Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το προφανές δεν δικαιολογεί την πίεση

Τι κρύβεται πίσω από το ομολογουμένως εντυπωσιακό, χθες, μείον της Alpha; Γιατί ορισμένοι διαχειριστές πωλούν τις τελευταίες ημέρες μετοχές της ΔΕΗ; Πρόκειται για απλή κατοχύρωση θέσεων και ρευστότητα προκειμένου να επανατοποθετηθούν μετά τις εκλογές από χαμηλότερα επίπεδα τιμών ή μήπως χρήζουν δεύτερης ανάγνωσης τα αποτελέσματα των ομίλων, επιχειρήσεων.

τoυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Η έλλειψη ψυχραιμίας, η νευρικότητα και η διάθεση για πωλήσεις κυριαρχούν όλο και περισσότερο.

Πλησιάζοντας προς τις 7 Μαρτίου διαπιστώνεται, πως όλο και περισσότεροι, κυρίως Έλληνες διαχειριστές, ισχυροί ιδιώτες επενδυτές, ορισμένοι βασικοί μέτοχοι και επιχειρηματίες ρευστοποιούν θέσεις τους.

Κυρίως μία, αν όχι μόνη, επιδίωξή τους η κατοχύρωση ρευστότητας για την ”επόμενη μέρα”. Στο σύνολό τους, έχοντας τοποθετηθεί χαμηλότερα, εγγράφουν μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη, υπεραξίες.

Κατά συνέπεια το κόστος εξόδου τους από την αγορά είναι σχετικά μικρό.

Οι μικροεπενδυτές, ούτως ή άλλως ελάχιστοι, παραμένουν απλοί θεατές και τίποτα περισσότερο.

Εύλογα το ερώτημα που δημιουργείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφορά στην αρνητική πορεία μετοχών εταιριών που ανακοινώνουν θετικά αποτελέσματα.

Είναι όμως έτσι; Ή μήπως μία ψυχραιμότερη, δεύτερη ανάγνωση, θα έπρεπε να μας καταστήσει επιφυλακτικότερους.

Πολύ ορθά για λόγους προληπτικούς ο πρόεδρος του ομίλου Alpha Bank Ιωάννης Κωστόπουλος, ανακοίνωσε τη διαδικασία αγοράς ιδίων μετοχών με στόχο τη σταθεροποίηση της τιμής της μετοχής.

Πίσω από αυτή την ορθή, προληπτική κίνηση, διακρίνεται κάποιας μορφής επιφύλαξη, ανησυχία για πιθανή επιθετική κίνηση στη μετοχή που ενδεχομένως θα μπορούσε να την πιέσει σε χαμηλότερο επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Alpha δέχθηκε χθες ανηλεές σφυροκόπημα, κυρίως από θεσμικά χαρτοφυλάκια, που πρόσκεινται φιλικά προς τον όμιλο.

Η εκ των υστέρων αναθεώρηση της τιμής στόχου στα 32 ευρώ από την UBS μάλλον δίνει τροφή σε ορισμένους παραδόπιστους, οι οποίοι προσπαθούσαν χθες να ερμηνεύσουν την επιμονή του προέδρου ως ”καμία στρατηγική συνεργασία μεταξύ τραπεζών δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στα ερχόμενα δύο-τρία χρόνια”.

Για τη μετοχή της Εθνικής, δεδομένης της κατάστασης, η χθεσινή αθρόα ρευστοποίηση θέσεων ήταν περισσότερο αντανακλαστική, συναισθηματική και ελάχιστα οικονομικής μορφής περιερχομένου.

Με το κλίμα βαρύ, το στρατόπεδο των ”αγοραστών” - το τονίζουμε για πολλοστή φορά- χωρίς φυσικό ηγέτη και αρχηγό, συντονιστή και εμψυχωτή, πολύ δύσκολα θα πρέπει να περιμένουμε κάτι περισσότερο από μία τεχνικής μορφής αντίδραση.

Το να αντιδράσει σήμερα ή αύριο η αγορά, δεν είναι και τόσο σημαντικό, καθώς ο τραπεζικός κλάδος, η ΔΕΗ και δύο- τρεις αυξημένου ειδικού βάρους εταιρίες προβληματίζουν με την ικανότητά τους να συνεχίσουν να εμφανίζουν τον τρέχοντα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Ορισμένοι μιλούν για συγκυριακά θετικό τρίμηνο και τίποτα περισσότερο. Σε επιμέρους ειδήσεις ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση των κερδών της ΑΒ Βασιλόπουλος, του ομίλου Νίκα, της Lannet, Alpha Leasing.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση αναλυτών στα αποτελέσματα της ΔΕΗ. Η μετοχή ταλαιπωρείται συστηματικά τις τελευταίες 4-5 συνεδριάσεις, με αυξημένες μάλιστα πωλήσεις- προσφορά τη στιγμή που ορισμένοι αναφέρονται σε … ψιλά γράμματα και επιμέρους παραμέτρων.

Σημείωση: Επιμέρους κινήσεις, όπως αυτή του Αστέρα, που θα διανείμει δύο νέες σε κάθε 10 παλαιές μετοχές λόγω υπεραξίας 17,5 εκατ. ευρώ, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά για όσους προτίθενται να συνεχίσουν τις πωλήσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v