Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κι αν συμβεί το... απροσδόκητο;

Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω πρόσωπα θλιμμένα. Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω πλανεμένους επενδυτές, προδομένους μετόχους... Κοιτάζω γύρω μου και λέω: Ποια αγορά; Ποιες εταιρείες; Ποια χώρα;

Κι αν συμβεί το... απροσδόκητο;
Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω πρόσωπα θλιμμένα. Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω πλανεμένους επενδυτές, προδομένους μετόχους... Κοιτάζω γύρω μου και λέω: Ποια αγορά; Ποιες εταιρείες; Ποια χώρα;

Το καλύτερο που είχαμε να κάνουμε το 1999 ήταν να ρίξουμε πίσω μας μαύρη πέτρα. Να πουλήσουμε όλες τις μετοχές μας και να εγκαταλείψουμε το παίγνιο. Δεν το κάναμε, δεν πιστέψαμε τα ”μαύρα” σενάρια.

Ακόμη και όσοι είχαμε βρει υπερβολικές τις 6.500 μονάδες, επιστρέψαμε στις 3.200. Αυτά τα πράγματα, όμως, αποδεικνύονται πάντα εκ των υστέρων...

Το 1999 πιστεύαμε στην αγορά. Το ίδιο κάναμε και το 2000, αλλά και το 2001. Εμείς πιστέψαμε στην αγορά, αλλά αυτή μας γύρισε την πλάτη. Σήμερα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο. Ότι εξακολουθούμε να της είμαστε τόσο πιστοί.

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το θέμα! Άραγε, αν αποφασίσουμε να πουλήσουμε, θα βρεθούμε αυτή την φορά στην σωστή πλευρά ή η αγορά θα μας γυρίσει και πάλι την πλάτη της;

Είναι διαπιστωμένο ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν μας κάνουν το χατίρι. Συνήθως γίνεται το αντίθετο με αυτό που περιμένουμε. Το 2000 και το 2001 περιμέναμε ότι η κατάσταση θα άλλαζε και μάλιστα προς το καλύτερο. Αλλά διαψευστήκαμε και μάλιστα οικτρά.

Τώρα νιώθουμε όλοι κουρασμένοι. Απογοητευμένοι. Βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο και πιστεύουμε ότι η καλύτερη επένδυση σ’ αυτή την χώρα είναι η μη επένδυση. Ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να φυλάει τα χρήματα του κάτω από το μαξιλάρι του.

Η ψυχολογία είναι ο πιο ευμετάβλητος παράγοντας σε μία χρηματιστηριακή αγορά. Ο επενδυτής που σήμερα είναι έτοιμος να πηδήξει από το μπαλκόνι της χρηματιστηριακής εταιρείας στο κενό, παρακαλάει αύριο γονατιστός τον χρηματιστή του να του αγοράσει κατά προτεραιότητα την άλφα ή την βήτα μετοχή.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί στην Σοφοκλέους μέχρι την ημερομηνία των εκλογών. Έχουμε όμως μία υποψία ότι την 8η Μαρτίου το σκηνικό μπορεί να αλλάξει και μάλιστα σημαντικά.

Δεν μπορούμε να το ”εγγυηθούμε”. Από την στιγμή που βρισκόμαστε στην αγορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και χάνουμε συνεχώς χρήματα, μπορεί να μείνουμε για άλλα τέσσερα και να συνεχίσουμε να χάνουμε.

Απλά, κάποια στιγμή η κατάσταση αυτή θα αλλάξει. Πότε; Δεν ξέρουμε. Μπορεί να είναι και η 8η Μαρτίου...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v